Petar II Petrovic NjegosНа данашњи дан 1831. године, велики србски песник и владика и владар Црне Горе Петар II Петровић Његош установио је перјанике и гвардију, прве јединице за одржавање реда и мира у Црној Гори, па се овај датум обележава као Дан црногорске полиције.

Данас се сећамо благоверних кнезова Фјодора Смоленског (1299 год) и његовог чеда Давида (1321 год) и Константина, Јарославских чудотвораца;

icon alexey zosimovsky illustДанас се сећамо преподобног Алексија Зосимовског (Соловјева) (1928);

На данашњи дан 1918. године бољшевичка олош је убила свештеномученика Константина (Голубјева), Богородског, презвитера и с њим два мученика;

Следеће 1919. године, иста та бољшевичка олош на данашњи дан је убила свештеномученика Николаја Искровског, презвитера;

250px CvKnyazIgorДанас се сећамо благоверног великог кнеза Игоря (у Светом Крштењу Георгија) Черниговског и Кијевског (1147 год).

На данашњи дан 1552. године пошто је војска Ивана Грозног заузела Казањ, дошло је до присаједињења Казанског ханства Русији.

На данашњи дан 1810. године, око 30.000 Турака у Првом српском устанку кренуло је из Босне да угуши устанак, користећи проређеност српске војске на Дрини, чија се главнина борила код Варварина, Делиграда и Сокобање. Турци су 12 дана топовима тукли Лозницу, али је нису освојили, а кад је с војском стигао вођа устанка Ђорђе Петровић - Карађорђе, потукао их је и протерао из Србије.

На данашњи дан 1915. године руска армија је напустила Виљнус.

На данашњи дан 1940. године издан је указ Президијума Врховног Совјета СССР о стварању Државних радних резерви.

Kosta Manojlovic 1890 1949На данашњи дан 1949. године умро је србски композитор и етномузиколог Коста Манојловић, професор и први ректор Музичке академије у Београду. Музичке студије је завршио у Оксфорду. Записао је велики број народних песама, којима се инспирисао. Написао је "Споменицу Стевану Мокрањцу" и етномузиколошке студије "Музичке карактеристике нашег југа", "Музичко дело нашег села", "Народне мелодије у источној Србији". Дела: циклуси хорова "Жалне песме", "Песме земље Рашке", "Песме земље Скендербегове", соло песме, обраде народних песама.

На данашњи дан 1990. године прекинут је саобраћај путничких возова из Београда и Загреба ка Сплиту, Шибенику и Задру и између Бихаћа и Сплита, јер су пругу блокирали Срби у Книнској крајини да би спречили улазак полиције Хрватске у Книн. На жалост, „међународна заједница“ (читај – САД и НАТО) је учинила све да Хрватска држава кршећи међународно право нападне Републику Српску Крајину и протера неколико стотина Срба са вековних србских територија…

На данашњи дан 2001. године проНАТОвски Хашки трибунал отпечатио оптужницу против бивших официра ЈНА - генерала Павла Стругара, вицеадмирала Миодрага Јокића, вицеадмирала Милана Зеца и капетана Владимира Ковачевића, које терете за "злочине почињене за време опсаде Дубровника".

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com