Jakov IgnjatovicНа данашњи дан 1822. године рођен је познати србски књижевник Јаков Игњатовић

На данашњи дан 1858. године, после победе над турском војском на Грахову Црна Гора је добила међународно утврђене границе према Отоманском царству, али још није призната као независна држава. Гаранти државних граница биле су велике силе - Русија, Аустрија, Француска и Пруска.

Natalia Pushkina by BrullovНа данашњи дан 1863. године упокојила се жена великог руског песника Пушкина, Наталија Гончарова.

200px ChebyshevНа данашњи дан 1894. године упокојио се познати руски математичар Пафнутиј Чебишјов.

Свештеномученик Иван Владимирски мученички је скончао на данашњи дан 1937. године од стране бољшевичке олоши...

Mihailo Vukdragovic 1900 1986На данашњи дан 1900. године рођен је србски композитор, диригент, музички педагог и критичар Михаило Вукдраговић, професор и ректор Музичке академије у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Дела: симфонијска поема "Пут у победу", кантате "Србија", "Светли гробови", "Везиља слободе", соло песме, гудачки квартети, филмска и сценска музика.

Vladimir ChelomeiТога дана 1984. године упокојио се Владимир Николајевич Челомеј (1914-1984), космички академик;

DMR 87221Данас памтимо Андреја Петровича Ершова (1931-1988), академика, математичара-програмисту.

На данашњи дан 1991. године "Црвена звезда" у Токију освојила титулу светског шампиона у фудбалу.

На данашњи дан 1917. године, руски крвници Лењин и Троцки дошли су на чело државе совјетије после крваве Октобарске револуције...

Данас се сећамо руског научника, философа и свештеника Павла Александровича Флоренског, који је стрељан 1937. године.

На данашњи дан 1991. године, најамнички руководиоци РСФСР Б.Н. Јељцин, УССР Л.М. Кравчук и БССР С.С. Шушкевич потписали су Беловежски споразум који је значио почетак распада СССР и черечење територије Историјске Русије. Само 6 чланова Врховног Совјета РСФСР иступили су против: С.Н. Бабурин, Н.А. Павлов, В.Б. Исаков, И.В. Константинов, С.А. Полозков, П.А. Лисов.

На данашњи дан 1991. године, Европска заједница је увела санкције против Југославије, којима је предвиђен прекид споразума о трговини и сарадњи, брисање Југославије са списка корисника општег система преференцијала и укидање финансијске помоћи у оквиру програма помоћи земљама источне Европе. Санкције су потом укинуте за четири југословенске републике и задржане само против Србије и Црне Горе, под изговором да оне не сарађују на мирољубив начин у решавању југословенске кризе.

На данашњи дан 2001. године Министарство правде РС доставило Хашком трибуналу проширену оптужницу против Алије Изетбеговића, у којој су му стављена на терет дела која је починила Армија БиХ у периоду док је био председник Председништва БиХ, од 1. маја 1992. до 14. децембра 1995. године.

На данашњи дан 1999. године ступио је на снагу спораум о стварању Савезне државе Русије и Белорусије.

Milić od Mačve wiki photoНа данашњи дан 2000. године упокојио се познати србски сликар Милић од Мачве.

На данашњи дан 2011. године у рад је пуштен гасовод "Северни ток" између руског града Виборга и њемачког града Грајфсвалда којим се руски гас транспортује у западну Европу. Гасовод је дугачак 1.224 километра.

Slobodan Jovanović by Uroš Predić 1931Истог дана, исте 2011. године, посмртни остаци Слободана Јовановића, једног од највећих српских интелектуалаца и премијера Краљевине Југославије у егзилу, пренети из Лондона у Београд.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com