230px Alexey SavichДанас се сећамо и астронома, академика Алексеја Николајевича Савича (1810-1883).

 

  

 

220px Јован Курсула ПетровићНа данашњи дан 1813. године, умро је Јован Курсула, национални јунак, устанички војвода, један од бесмртних Карађорђевих неустрашивих витезова који су покренули коначну борбу за ослобођење србског рода… (Доња Горевница, 1768 - Цветке, 28. 08. 1813)

250px Jovan IlicНа данашњи дан 1823. године рођен је Јован Илић, књижевник и политичар (Ресник, 28. 08. 1823 - Београд, 12. 03. 1901)

200px Serge Nilus 2 WrkНа данашњи дан 1862. године рођен је Сергеј Нилус (ум. 1929), руски духовни писац, најзаслужнији за сазнање о животу (па самим тим и канонизацију) Серафима Саровског. Такође је заслужан за разобличавање страшне антихришћанске завере приказане у „Протоколу сионских мудраца“.

Курочкин Василий СтепановичНа данашњи дан 1875. године упокојио се Василиј Курочкин (р. 1831), руски песник, журналиста, преводилац.

 Russo Baltic type K 12 20. The Russian empire 1911г. 600 cars Are let out one has remained. 6989245431На данашњи дан 1910. године почела је ауто-трка Санкт-Петербург — Неапољ — Санкт-Петербург на аутомобилима «Руссо-Балт», изграђеним на рижском Руско-Балтичком заводу за израду вагона.

Дмитрий Николаевич ЦертелевДанас на дан Успенија Пресвете Богородице, ми се сећамо филозофа, песника и публицисте кнеза Дмитрија Николајевича Цертељева, који се упокојио на данашњи дан 1911. године. Цертељев је био дворски делатник, уважени монархистички активиста и члан Сталног савета Уједињеног дворјанства. Свој однос према политичком устројству Русије кнез је изразио следећим речима: "По мом убеђењу, у Русији је могућ само самодржавни апсолутизам, а не декоративна монархија... Све народности морају осећати праведан однос према себи државне власти, но Отаџбина Русија мора бити за Русе, а не за оне космополите, који би на њен рачун хтели да усреће не само Европу, него и Азију".

иринејНа данашњи дан 1930. године рођен је Његова светост господин Иринеј (Мирослав Гавриловић), професор и ректор Призренске богословије, Епископ Нишки, Патријарх Србски (Видово, 28. 08. 1930)

170px Botvinnik 1936На данашњи дан 1938. године у енглеском граду Нотингему затворен је крупни шаховски турнир са учешћем најјачих шахиста света укључујући и четири шампиона света — Е. Ласкера, Х.-Р. Капабланку, А. Аљехина, М. Евеа. Заједно са Капабланком победу на турниру је поделио млади совјетски шахиста Михаил Ботвиник. За тај резултат, будући светски првак у шаху је у Отаџбини награђен високим орденом.

Сава ШумановићНа данашњи дан 1942. године, хрватске усташке власти ухапсиле су, а потом и зверски убиле једног од најистакнутијих србских сликара 20. века, чувеног Саву Шумановића. Шумановић је ухапшен 28. августа 1942. године, око шест сати ујутру, са још 150 Срба из Шида, који су били на списку непожељних у Независној Држави Хрватској. После мучења, стрељан је, највероватније, 30. августа. Почива у непознатом заједничком гробу на гробљу у Сремској Митровици. Прослављени сликар, чији су радови у антологијама србске, али и светске уметности, у тренутку хапшења радио је на слици „Берачице“, која је данас изложена у Меморијалној галерији у Шиду. Слика је, како се верује, била део новог циклуса који никада није урађен.

На данашњи дан 1948. године обновљен је рад Фудбалског савеза Србије после Другог светског рата

svetislav pesic2На данашњи дан 1949. године, рођен је Светислав Пешић, прослављени србски кошаркаш и тренер (Нови Сад, 28. 08. 1949)

dm ovalНа данашњи дан 1953. године умро је Димитрије Митриновић, књижевни критичар, уредник "Босанске виле", члан "Младе Босне", пионир идеје о уједињеној Европи (Доња Поплата, 21. 10. 1887 - 28. 08. 1953). Међутим, енглеско покровитељство нд Митриновићем указује да је масонерија стајала и „хушкала“ младе србске родољубе само зарад сопствених интереса…

На данашњи дан 1994. године, на референдуму у Републици Српској 94% Срба изјаснило се против прихватања мировног плана Контакт групе за Босну и Херцеговину.

На данашњи дан 1995. године, од експлозије гранате на сарајевској пијаци Маркале погинуло је 37, а рањено 85 људи. Представници УН под контролом Запада, у Сарајеву су оптужили Србе за масакр цивила, а два дана касније авиони неонацистичког НАТО пакта бомбардовали су положаје Војске Републике Српске. Ово намештено гранатирање било је повод за улазак неонацистичког НАТО пакта у рат против Републике Српске и наставак акције неонацистичког НАТО пакта и неонацистичке Хрватске против Републике Српске Крајине започете двадесетак дана раније. Тим акцијама потпуно је протерано србско становништво са територије Книнске Крајине, као и србско становништво из западних и југозападних делова Босне и Херцеговине. Република Српска је војнички поражена и била је принуђена да потпише мир у коме је изгубила више од трећине своје дотадашње територије.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com