5138 00РПЦ данас прославља преподобног кнеза Андреја, у монаштву Јоасафа, Спасокубенског (Каменског)

Стојан ЈанковићНа данашњи дан 1689. године, србски војвода Стојан Јанковић, вођа ускока у Равним Котарима у северној Далмацији, погинуо је у нападу на Турке у Дувну. У борби са Турцима 1666. је заробљен и одведен у Цариград, одакле је послије 14 месеци побегао, што је опевано у српској народној песми "Ропство Јанковић Стојана", а 1686. је отео Сињ од Турака. За подвиге у борбама против Турака млетачке власти су га одликовале титулом "каваљера" и дале му велико имање у Котарима.

На данашњи дан 1723. године између Русије и Персије био је закључен мирни споразум, по коме су Русији  припали Дербент, Баку, Решт, провинције Ширван, Гиљан, Мазендеран и Астрабад.

Тога дана 1839. године у Москви је одржан свечано полагње камена темељца за храм Христа Спаса, у знак сећања на Отаџбински рат против Наполеона 1812. године.

На данашњи дан 1840. године Црногорци у Мљетичку на Дурмитору убили 80 турских војника и муселима гатачког, пивског и дробњачког Смаил-агу Ченгића, који је пошао да купи харач. О том догађају је спеван херојски еп "Смрт Смаил-аге Ченгића", за који се претпоставља, не без основа, да га није написао Мажуранић, него Његош.

1866. - Српски кнез Михаило Обреновић и црногорски кнез Никола Први Петровић закључили уговор о уједињењу Србије и Црне Горе и савезу у рату против Отоманског царства.

На данашњи дан 1873. године, тадашња руска царска престоница Петроград је постао први град у коме су уместо петролејских засветлели електрични фењери.

На данашњи дан 1893. године у Београду је стављена у погон прва јавна електрична централа у Србији.

Данас се сећамо биохемичара Лава Александровича Чугајева (1873-1922). Чугајев је оснивач и директор (од 1918. године) Института за изучавање платине и других племенитих метала.

Данас се сећамо и подвига санитарног инструктора Валерије Осиповне Гнаровске, која је погинула 23. септембра 1943. године.

Тога дана 1943. године војска Степског фронта, успешно форсиравши реку Ворксла, после тродневних упорних бојева овладала је градом Полтава и данас се сећамо војника палих у бојевима за Полтаву.

На данашњи дан 2003. године, Koнтакт-група на састанку у Њујорку дала сагласност да средином октобра у Бечу започне дијалог Београда и Приштине о техничким питањима на Косову и Метохији.

На данашњи дан 2008. године Европска комисија усвојила план финансијске помоћи ЕУ за БиХ од 2008. до 2010. године, којим је предвиђено 269,9 милиона евра бесповратне помоћи. Опљачкају десетине милијарди а онда се праве хумани делећи неки милиончић…

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com