sedmogodisnji rat sa prusijomНа данашњи дан 1760. године заузет је Берлин од стране руских и аустријским армијама у току „Седмогодишњег рата“

nikolaj rajevski 1771 1829 dedaНа данашњи дан 1829. године упокојио се Николај Николајевич Рајевски (р. 1771), руски генерал, херој Отаџбинског рата 1812. године, деда Николаја Рајевског који је дао живот за слободу Срба у селу Адровцу код Алексинца 1876. године.

Јован ПоповићНа данашњи дан 1864. године умро је Јован Поповић, србски сликар (Опово, 1810 - Панчево, 28. 09. 1864)

Мария Михайловна Дондудкова КорсаковаДанас се сећамо кнегиње Марије Михаиловне Дондукове-Корсакове (1827-1909), милосрдне сестре и хуманитарне раднице. Дондукова-Корсакова је од детињства са мајком посећивала болнице, помагала у организацији јаслица и сиротиштва. Цео живот је посветила благотворном раду, организацији болница, школа, стремила олакшању живота затвореника. Као милосрдна сестра учествовала је и у руско-турском рату 1877-78. године у редовној армији. Била је једино приватно лице које је добила право да обизаи затворенике у било ком руском затвору…

Стеван Стојановић МокрањацНа данашњи дан 1914. године умро је србски композитор и музички педагог Стеван Стојановић - Мокрањац, члан Српске краљевске академије и хоровођа Београдског певачког друштва, у стилизацији фолклорних мотива узор генерацијама композитора. Музику је студирао на Великој школи у Београду и на конзерваторијумима у Минхену, Риму и Лајпцигу, а по повратку у отаџбину основао је Српску музичку школу и Београдски гудачки квартет. Његове композиције одликује изванредан, умногоме непревазиђен смисао за уметничку обраду народних пјесама, при чему су руковети врхунски домет наше музике, а црквена појања несумњиво међу најистакнутијим делима целокупног православног богослужења. Написао је и више музиколошких студија. Дела: "Руковети, 1 -15", "Приморски напеви", "Козар", соло песма "Лем-Едим", сценска музика за "Ивкову славу", црквена музика "Опело", "Акатист Богородици", "Литургија".

На данашњи дан 1944. године, јединице Црвене армије у Другом светском рату прешле у Србију на основу југословенско-совјетског договора.

На данашњи дан 1949. године, Москва је једнострано отказала уговор о пријатељству и узајамној помоћи СССР и Југославије, што су следиле остале земље "социјалистичког лагера" - Мађарска 30. септембра, Бугарска и Румунија 1. октобра, Чехословачка 4. октобра 1949. године. Дакле, Стаљин је много пре многих Срба схватио ко је Тито…

На данашњи дан 2000. године, Југословенска изборна комисија донела је одлуку о одржавању другог круга избора за председника СРЈ. ДОС је саопштио да остаје чврсто и јединствено при становишту да ни под којим условима неће пристати на други круг избора. Широм Србије одржани протести због одлуке Савезне изборне комисије.

Данас се сећамо живописца, народног уметника СССР-а (1956), академика Петербургске Академије Уметности (1913), сталног члана Академије Уметности СССР (1947), ученика А. Саврасова и В .Поленова Василија Николајевича Бакшејева (1862-1958) као и драматурга Виктора Сергејевича Розова (1913-2004).

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com