253516.pДанас црква поштује Светог Благоверног Великог Кнеза Александра Невског (сина Великог Кнеза Јарослава Всеволодовича), који се преставио у Господу на данашњи дан 1263. године. Поштовање св. Александра у Владимиру почело је већ 1280. године, официјелно је канонизован 1549. године. Године 1710. у његову част је била основана Александро-Невска Лавра у Санкт-Петербургу, где је 1724. године Император Петар I наредио пренос моштију св. кнеза. Од тада се празнује и пренос моштију св. блгв. Великог Кнеза Александра 30. августа/12. септембра – на дан потписивања победоносног Ништадтског мира со Шведском (то је и дан празновања још двојице великих руских светитеља – Александра Свирског и Данила Московсковског). Године 1725 супруга Петра Великог Императрица Екатерина I устанвила је орден Св. Александра Невског, а кћер Петра Императрица Елизавета Петровна подарила сребрни ковчег његовим моштима.

Anonymous from Chelyabinsk museum former A.Losenko self portraitДанас се сећамо сликара, директора Петербургске Академије уметности Антона Павловича Лосенка (1737-1773);

Данас памтимо историчара, славјанофила Дмитрија Александровича Валујева (1820-1845);

Krasnov NPНа данашњи дан 1864. године рођен је Николај Краснов, архитекта, академик, велики руски геније архитектуре који је иставио дубок траг и у србском роду. краснов је као главни архитекта Царског двора саградио мноштво прелепих двораца на Криму (између осталих и чувени дворац у Ливадији, где је одржан историјски састанак на Јалти (Стаљин, Рузвелт, Черчил). У Србији је пројектовао мноштво величанствених здања, споменике на Крфу и Виду, урадио је ентеријер Народне Скупштине и цркве светог Ђорђа на Опленцу. Сахрањен је на новом гробљу у Београду, на Руском Некропољу. Москва, 06. 12. 1864 - Београд, 08. 12. 1939)
Ranko na grobu

Данас се сећамо једног од првих ваздухопловних лајтнаната, Михаила Ивановича Лаврова, који је смртно рањен приликом јуриша на Порт-Артур (1873-1904);

220px Jova Jovanovic ZmajНа данашњи дан 1833. године рођен је велики србски песник Јован Јовановић - Змај, члан Србске краљевске академије, лиричар богатог дара, према оцени књижевне критике "песнички израз духовног и душевног живота србског народа" у другој половини 19. века. Као песник се развијао под утицајем српске народне поезије и лирике Бранка Радичевића. Испевао је збирке љубавних песама "Ђулићи" и "Ђулићи увеоци" - потресне, елегичне исповести после смрти супруге и четворо деце. Написао је велики број родољубивих и изузетно вредних политичко-сатиричних песама, а као дечији песник је непревазиђен у србској књижевности. Основао је и уређивао књижевни лист "Јавор", сатиричне листове "Змај", "Жижа", "Стармали" и дјечији лист "Невен". Преводио је с руског, њемачког, мађарског и енглеског језика. Остала дела: књига песама "Певанија", песничка легенда "Видосава Бранковић", шаљиви комад "Шаран".

Barsukov N P by Bogdanov BelskyДанас се сећамо и руског историчара књижевности и друштвене мисли, археографа, библиографа и издавача Николаја Платоновича Барсукова (1838-1906);

Дана се сећамо уметника, путника Сергеја Васиљевича Маљутина (1859-1937);

Aleksandar m lekoНа данашњи дан 1890. године рођен је Александар Леко, хемичар, професор и један од оснивача Технолошко- металуршког факултета у Београду, председник Српског хемијског друштва (Београд, 06. 12. 1890 - Београд, 11. 04. 1982)

266px Pechersk 28 09 13 071Данас се сећамо и руског композитора, народног артист СССР-а Георгија Иларионовича Мајбороде (1913-1992).

Ilya Repin Portrait of the Surgeon Nikolay Pirogov 1881Данас се сећамо великог руског научника, оснивача војно-теренске хирургије Николаја Ивановича Пирогова, који се упокојио на данашњи дан 1881. године.

На данашњи дан 1917. године почело је комадање Русије по доласку бољшевичке олоши на власт., коју је признала совјетска Русија. Финска која је од 1809. године постала руско велико војводство, одвојила се од Русије и совјетска власт је признала Финску.

На данашњи дан 1941. године, у дивовској бици за Москву Црвена армија у Другом светском рату прешла је у противофанзиву, јер су до тада Немци незадрживо напредовали од почетка рата. На фронту широком 300 километара њемачке линије су пробијене у нападу седам совјетских армија и два коњичка корпуса, чији су борци били опремљени и увежбани за борбу при ниској температури и у дебелом снегу. Читаве дивизије немачких нациста биле су прегажене или опкољене и касније разбијене. До краја фебруара 1942. фронт је померен 115 до 200 километара од Москве.

Peter handkeНа данашњи дан 1942. године рођен је Петер Хандке, аустријски књижевник, академик САНУ, велики истинољубац и пријатељ србског рода (Грифен, 06. 12. 1942). Наши најамници уместо оваквих истинских великана, на Сајам књига као почасне госте позивају моралне наказе, децу нациста, попут Херте Милер, која бесрамно пљује по србском роду, србској историји и СПЦ…

На данашњи дан 1959. године умро је србски писац Јован Палавестра, који је писао приповетке и драме, позоришну и књижевну критику. Дела: драме "Савести на ветру", "Човек који се снашао", "Велики скандал", збирке приповедака "Сиви видици", "На белом хлебу".

Данас се сећамо великог руског флотоводца Адмирала Флоте, Хероја СССР-а, Николаја Герасимовича Кузнецова, који се упокојио на данашњи дан 1974. године.

На данашњи дан 1995. године између Хабаровска и Сахалина пао је руски авион "Ту-154" и удес није преживео нико од 97 путника и чланова посаде.

На данашњи дан 1997. године, најмање 85 људи погинуло је у близини Иркутска кад се руски транспортни авион "Ан-124" - који је превозио два борбена авиона - срушио на једно насеље.

На данашњи дан 1999. године ОЕБС потврдио да на Космету није било систематског насиља над Албанцима пре бомбардовања НАТО-а и да су до тада акције војске и полиције биле усмерене против ОВК. Упркос томе, неонацистички НАТО је бомбардовао србску државу…

На данашњи дан 2004. године Борис Тадић је у Сарајеву започео процес извињавања „за србске злочине“ који су касније прихватили и остали србски најамнички властодршци. Србски народ их свакако није на то овластио…

На данашњи дан 2004. године, лада Републике Српске донела је одлуку да се породицама свих лица из Српске које је Трибунал у Хагу оптужио за ратне злочине, а која се добровољно предају властима Српске до краја ове године, исплати једнократна новчана помоћ од 50.000 КМ.

На данашњи дан 2012. године умро је Светислав Петровић, академски сликар (1921 - Сврљиг, 06. 12. 2012)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com