Sveti Sava Kraljeva CrkvaНа данашњи дан 1219. године проглашена је аутокефалност Српске православне цркве код ромејског (византијског) цара Теодора I Ласкариса и Никејског Патријарха Манојла Харитопула. Аутокефалност је издејствовао Сава Немањић, који је изабран за првог србског архиепископа са седиштем у манастиру Жича. Цар Стефан Душан Немањић је 1346. године уздигао српску цркву у ранг Патријаршије. Успостављање србске патријаршије значило је остваривање духовног јединства српског народа са осталим народима који су живели у Душановом царству. Оно је, међутим, значило и сукоб са обновљеном Византијом и Цариградским Патријархом. После пада српске државе под турску власт, патријаршија је престала да постоји. Обновљена је 1557. године, на заузимање Мехмеда Соколовића, који је за Патријарха поставио свог брата Макарија.

263px Constantine Chiaramonti Inv1749Данас (1/14 септембра) почиње црквена нова година – индикт (једногодишњи циклус, уведен је од стране Императора Константина Великог у замену за паганске четверогодишње олимпијаде).

Semen Fedorovich ShchedrinДанас се сећамо живописца-пејзажиста Семјона Фјодоровича Шчедрина (1745-1804). Санкт-Петербургску Академију Уметности окончао је са златном медаљом и позивом да настави обуку у иностранству. Шчедрин је прво отпутовао у Париз, а затим у Рим, где је изучавао радове како старих, тако и савремених уметника. Повратком у Русију, овај сликар је одсликао мноштво познатих слика академског класицизма.

Napoleonbonaparte coloured drawingНа данашњи дан 1812. године, Француски цар Наполеон Први Бонапарта ушао у Москву, коју су Руси у повлачењу запалили, спречивши зимовање и снабдевање његових трупа.

Тога дана 1829. године био је закључен Адрианопољски (Једренски) мир између Турске и Русије. Уједно је то и дан сећања на Руско-турски рат 1828-1829 године, после кога је Русији припала делта Дунава са острвима које јој припадају, источну (кавкаску) обалу Црног мора од ушћа Кубана до пристаништа светог Николаја. Турска је морала да призна присаједињење Русији Грузије, Имеретије, Мегрелије, као и аутономију Молдавије, Влашке, Србије. Босфор и Дарданеле су били проглашени отвореним за пролаз иностраних бродова. Дакле, за Србе који се питају кад нам је Русија помогла - на основу победе руског оружја дошло се до Једренског мира и следеће 1830. године је такође захваљујући тој победи руског оружја против Турака, Србија добила хатишериф о самоуправи, а Грчка независност.

На данашњи дан 1860. године умро је Милош Обреновић, кнез, вођа Другог србског устанка (1815 - 1839. и 1858 - 1860) (Добриња, 18. 03. 1783 - Београд, 14. 09. 1860)

Истог дана, исте године, кнез Михаило Обреновић по други пут ступа на престо.

Данас се сећамо водећег руског државног делатника, патриотског издавача, пешадијског генерала Јевгенија Васиљевича Богдановича, који се упокојио на данашњи дан 1914. године.

На данашњи дан 1911. године, руски премијер Петар Аркадијевич Столипин смртно је рањен у атентату у позоришту у Кијеву и умро је четири дана касније. Као шеф владе од 1906. економским реформама је препородио руску привреду али је неким реформама (укидање чувених руских породичних задруга које су вековима биле стуб хришћанског васпитања) и попустљивошћу према либералној олоши, удаљио од власти многе монархисте који су спасили Русију у револуцији 1905. године…

На данашњи дан 1995. године, руски председник Борис Николајевич Јељцин одбио да потпише законе Државне думе којима би се Русија одрекла примене санкција против Југославије и увела их против Хрватске.

На данашњи дан 1999. године, посмртни остаци посљедњег босанског краља Степана Томашевића враћени су из Сплита у Јајце, у обновљени самостан Светог Луке. То је онај босански Бранковић, који је прихватио папску јерес па га је народ проклео као новог Бранковића Вука. Било му је узалудно унијаћење, надао се у помоћ паписта, али пошто од патолошких лажова помоћ не стиже, само четири године после издаје Христа од стране овог отпадника Турци су завладали Босном …

На данашњи дан 2003. године у Саборној цркви у Сарајеву на трон митрополита дабробосанских устоличен је митрополит дабробосански господин Николај, после 30 година митрополијске службе.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com