058118Данашњи дан Русија обележава као Дан хероја Отаџбине

250px Yaroslav reconstruction editДанашњи дан се традиционално у Русији се обележава и као «Јуријев јесењи дан». Празник је установљен на иницијативу св. благоверног Великог Кнеза Јарослава Мудрог (у Светом Крштењу Георгија) као сећање на дан када је митрополит Иларион освешто цркву Св. Великомученика и Победоносца Георгија. У XIX веку тај дан је проглађен за празник Георгијевских каваљера (носиоца ордена светог Ђорђа), у чију част се организовао величанствени пријем у Зимском дворцу. Почетком ХХ века тај дан је постао празник руских монархиста, чији је небески покровитељ био свети Георгиј Победоносац.

На данашњи дан 1877. године основано је Прво трезвењачко друштво у Србији.

На данашњи дан 1920. године, основан је Медицински факултет у Београду.

merezhkovski dsДанас се сећамо Дмитрија Сергејевича Мережковского (1865-1941), писца. Његов оглед о Гогољу, на жалост, био је потпун промашај. То је још један доказ да се о истинским великанима Православља не може истинито писати без сопствене вере…;

Данас се сећамо Владимира Александровича Струникова (1914-2005), генетичара, академика (1987), Хероја СССР-а (1990);

Данас памтимо Јурија Николајевича Глазкова (1939-2008), пилота-космонаута, генерал-мајора авијације, Хероја СССР-а (1977), доктора техничких наука.

На данашњи дан скончао је авиоконструктор Артем Иванович Микојан (1905-1970).

РПЦ данас прославља Светитеља Иннокентија, првог Иркутског епископа, који се родио око 1680. године у Черниговској губернији. После окончања Кијевске духовне академије 1710. године, он је примио монашки постриг и био постављен за предавача Славјано-грчко-латинске академије као префект и професор богословља. Године 1719 светитељ је преведен у Санкт-Петербургску Александро-Невску лавру с назначењем обер-јеромонаха флоте. Следеће 1720. године постаје наместник Александро-Невске лавре, а следеће 1721. године, посвећен је у сан епископа Перејаславског. Године 1727 наименован је за епископа Иркутског и Нерчинског и приступио је управљању новообразоване епархије. Био је истински прсоветитељ Сибира. Због оштре климе упокојио се прерано, 1731. године. Нетрулежно тело светитеља обретено је 1764. године приликом радова на реновирању манстирске Тихвинске цркве. Мноштво чудеса не само у Иркутску него и целом Сибиру, одиграло се после молитвеног обраћања светитељу Инокентију. Сверуско прослављење светитеља десило се 1800. године.

Данас се сећамо угледног државног и друштвеног делатника, министра правде од 1832. године, члана Државног савета, почасног члана Петербургске Академије Наука Дмитрија Васиљевича Дашкова (1789-1839).

На данашњи дан 1910. године умро је србски писац Лаза Костић, песник снажне и оригиналне песничка природе. Био је зачетник српске авангардне лирике и написао је неколико песама које су највиша остварења српског романтизма. Истакао се и превођењем Виљема Шекспира. Дела: лирске песме и баладе, поетичне трагедије "Максим Црнојевић", "Пера Сегединац", расправе "Критички увод у општу филозофију", "О Јовану Јовановићу - Змају, његову певању, мишљењу и писању".

На данашњи дан 1914. године рођена је Љубица-Цуца Сокић, сликар, професор Академије ликовних уметности у Београду, академик.

На данашњи дан 1989. године умро је србски стручњак за уставно право, теорију државе и социологију Јован Ђорђевић, професор Правног факултета у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Од 1945. учествовао је у писању југословенских устава и закона и био један од главних уредника "Архива за правне и друштвене науке". Дела: "Државно уређење ФНРЈ", "Народни одбори", "Уставно право СФРЈ", "Основна питања федералне државе", "Ново уставно право".

На данашњи дан 1991. године у Хагу је почела конференција о Југославији, уз учешће председника Конференције лорда Питера Карингтона и председника свих шест бивших југословенских република. Арбитражна комисија, којом је руководио француски правник и политичар Робер Бадентер, оценила је да је Југославија земља у нестајању, процесу растакања и ишчезавања, али су ту оцену одбацили председници Србије и Црне Горе. Скуп није решио ни једно питање.

На данашњи дан 1992. године, Сетска фудбалска федерација приклонила се санкцијама против Савезне Републике Југославије и обавестила Фудбалски савез Југославије да репрезентација Југославије неће моћи да учествује у квалификацијама за светско првенство у САД 1994. године. А западни лицемери траже да политике не буде у спорту…

На данашњи дан 2008. године блаженопочивши Руски Патријарх Алексеј II сахрањен је у Богојављенском Елоховском сабору у Москви.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com