260px Ljevis31На данашњи дан 1321. године умро је велики србски краљ, свети Милутин Немањић, отац светог Стефана Дечанског. Велики србски задужбинар, за преко 40 година владавине, саградио је преко 40 цркава, својих задужбина. Проширио и ојачао србску државу, оградио србску цркву од утицаја лукавих паписта, са гнушањем одбио све предлоге о унији и у Србију први довео чувене монахе-Синаите. У његово време, Србија је на Светој земљи и Јерусалиму словила као главни стуб Васељенског Православља…

На данашњи дан 1812. године, на залеђеној реци Березини од руске топовске паљбе и у јуришима Козака погинуло око 25.000 војника разбијене армије француског цара Наполеона Првог Бонапарте, која се повлачила из Москве. Послије дебакла на Березини Наполеон је побегао с малом пратњом у Париз и рекао да ће подићи нову армију од 300.000 људи, али је пораз у Русији за њега био почетак краја.

На данашњи дан 1833. године рођен је руски композитор и хемичар Александар Порфиријевич Бородин, припадник музичке групе "Велика петорица", утемељивач руске симфоније и камерне музике. Од детињства је показивао и сјајан уметнички таленат и интересовање за природне науке. Као дечак је свирао флауту и клавир, касније и виолончело. Инспирисао се руском народном музиком, народним причама и легендама и источњачким фолклором. Дела: опера "Кнез Игор", симфонија бр. 2, симфонијска слика "У средњој Азији".

На данашњи дан 1859. године рођен је србски архитекта Андра Стевановић, члан Србске краљевске академије, професор Велике школе и Београдског универзитета. Пројектовао је више монументалних грађевина, укључујући зграде Народног музеја и Академије наука у Београду. Проучавао је старо српско црквено грађевинарство и скупио грађу за монографије манастира Грачаница, Каленић и Дечани.

На данашњи дан 1877. године упокојио се Поликарп Андрејевич Гирштовт, руски хирург, издавач, редактор, доктор медицине (рођ. 1827).

На данашњи дан 1905. године основано је Културно-уметничко друштво "Абрашевић".

На данашњи дан 1927. године, Лав Бронштејн Троцки, један од најжешћих русофоба и руских крвника у њеној историји, под оптужбом да се борио за власт после смрти Владимира Уљанова Лењина, искључен је из владајуће бољшевичке партије, а Јосиф Џугашвили Стаљин постао је неприкосновени лидер СССР. Стаљин је започео повратак Руса у владајуће структуре Русије, јер практично у првој влади Лењина и Троцког – Руса није било… Троцки је 1940. године убијен у Мексику.

На данашњи дан 1920. године у Саборној цркви у Београду устоличен је Патријарх Димитрије, први Патријарх обновљене Пећке Патријаршије

На данашњи дан 1969. године, руски писац Александар Солжењицин избачен из Савеза совјетских писаца.

На данашњи дан 1982. године Јуриј Андропов изабран за генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије СССР, дан послије смрти Леонида Брежњева.

На данашњи дан 1991. године ступиле су на снагу економске санкције Европске заједнице против Србије и Црне Горе.

На данашњи дан 1995. године, у Ердуту и Загребу потписан споразум о Сремско-барањској области, којим је предвиђен једногодишњи прелазни период под међународном управом, с могућношћу продужења за још 12 месеци.

На данашњи дан 1999. године, на подручју планине Бајгора, 12 километара североисточно од Косовске Митровице, срушио се авион Совјетског програма УН за храну типа "АТР-42" и несрећу није преживео нико од 21 путника и три члана посаде.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com