Јован Стерија ПоповићНа данашњи дан 1806. године рођен је србски писац Јован Стерија Поповић, први српски комедиограф, који је исмејавао мане тадашњег друштва, нарочито помодарство, покондиреност и надриученост. После завршетка студија права у Кежмарку у Словачкој радио је као адвокат у родном Вршцу, потом је прешао у Србију и постао професор права на лицеју, прво у Крагујевцу, па у Београду. Као начелник Министарства просвете Србије обавио је пионирски рад у организовању школства, покренуо иницијативу за оснивање Академије наука, Народне библиотеке и Народног музеја. Учествовао је у организовању првог београдског театра, који је отворен извођењем његове трагедије "Смрт Стефана Дечанског". У почетку је писао под утицајем Лукијана Мушицког и Милована Видаковића, али је "Романом без романа" напустио романтичарску и авантуристичку књижевност. Остала дела: комедије "Лажа и паралажа", "Покондирена тиква", "Зла жена", "Тврдица или Кир-Јања", "Родољупци", збирка песама "Даворје".

На данашњи дан 1813. године, руска војска је на челу са императором Александром I под командом генерал-фелдмаршала М. И. Кутузова прешла Неман и ступивши у херцогвство Варшавско, почела ослобођење Европе од Наполеона.

На данашњи дан 1833. године Император Николај I Павлович је утврдио химну Руске Империје «Боже, Цара чувај» («Молитва руског народа»).

Данас се сећамо Василија Љвовича Величка, који се посветио литерарним радовима. У његов кружок улазили су руски филозоф и његов пријатељ В.С. Соловјев, писци Н.С. Љесков и Д.Л. Мордовцев, уметности И.Е. Рјепин и Н.Н. Каразин и др. Касније је отишао из руске престонице на Кавказ и у Грузији био уредник часописа «Кавказ».

Данас се сећамо руског историчара и археолога, оснивача Историјског музеја Ивана Јегоровича Забелина (1820-1909).

На данашњи дан 1869. године рођен је Иво Ћипико, србски књижевник (Каштел Нови, 13. 01. 1869 - Каштел Стари, 24. 09. 1923)

Данас се сећамо великог руског научника, физичара и електротехничара, проналазача радио и бежичног телеграфа Александра Степановича Попова, који се упокојио на данашњи дан 1906. године.

На данашњи дан 1995. године, бивши државни секретар САД Џејмс Бејкер изјавио у америчком Конгресу да су рат у бившој Југославији изазвале Словенија и Хрватска и да у сукобима који су уследили Срби ни издалека нису једини кривци.

На данашњи дан 1997. године, у центру Београда, на дочеку Среске Нове године, окупио се између 500.000 и 700.000 Београђана.

На данашњи дан 2001. године у саобраћајној несрећи, која се догодила на подручју Тухаља, на путу Србиње - Сарајево, погинуло је девет, а повређено је 18 путника.

На данашњи дан 2003. године умро је Танасије Младеновић, књижевник (Сараорци, 15. 04. 1913 - Београд, 13. 01. 2003)

На данашњи дан 2004. године, антисрбски Хашки трибунал издао је захтеве за хапшење 12 Срба, оптужених за ратне злочине: Љубомира Боровчанина, Милана Лукића, Драгомира Милошевића, Средоју Лукића, Винка Пандуревића, Вујадина Поповића, Саву Тодовића, Драгана Зеленовића, Стојана Жупљанина, Гојка Јанковића, Горана Боровницу и Љубишу Беару.

На данашњи дан 2007. године у Москви су, у Донском манастиру, сахрањени остаци белогардејског генерала Капеља.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com