peresvetДанас РПЦ празнује сећање на Александра Пересвета и Андреја Ослабју, монахе-витезове који су потицали из знаменитог рода бојара Брјанског кнежевства. Мало се зна о њиховом мирском животу, али према предању, обојица су у прошлости били истакнути војници. Изабравши монашки пут, Александар и Андреј су се нашли у Тројицко-Сергијевском манастиру, учећи се монаштву код преподобног Сергија Радоњежког. Уочи чувене Куликовске битке Сергије Радоњешки их шаље у помоћ армији Великог кнеза Димитрија Донског где чине чуда од јунаштва. Пересвет је убио уочи боја татаро-монголско чудовиште Челубеја. Био је то бој који је подсећао на борбу Давида и Голијата, толико је застрашујуће чудовиште био Челубеј. Иако је у том двобоју пао и Пересвет, убиство Челубеја је за Русе био велики подстрек и молитвама преподобног Сергија руско војинство је однело у духовном погледу можда најзначајнију битку руске историје…

makary optinПреподобни Макарије (у миру - Михаил Николајевич Иванов), старац Оптинске пустиње, рођен је 1788. године у породици орловских дворјана. После кончине родитеља Михаил је поделио наследство међу браћом, оставио службу у финансијском ресору и населио се на свом имању. Међутим, 1810. године напушта мирски живот и долази у Плошћанску пустињу, а 1834 у Оптинску, где се и прочуо као старац. На исповест и благослов ка преподобном Макарију су долазили и А.К. Толстој и И.С. Хомјаков, Н.В. Гогољ и А.Н. Муравјев. Седам година је руководио духовним животом ове свете обитељи и код њега су се свакодневно стицале реке верујућих људи у потрази за духовном утехом. Две године пре кончине преподобни је примио Велику схиму. До последњег тренутка живота примао је све верујући који су тражили духовну утеху код њега. Упокојио се на данашњи дан 1860. године, сат времена пошто је примио Свете Дарове Христове.

Katarina Ivanovic Autoportret vНа данашњи дан 1882. године умрла Катарина Ивановић, прва жена- сликар и академик у Србији (Веспрем, 1811 - Секешфехервар, 20. 09. 1882)

res etnografski muzej bgНа данашњи дан 1904. године, одржана је прва изложба у Етнографском музеју у Београду

Михаил Осипович Меньшиков 1859 1918Данас се сећамо руског мислиоца и публицисте, једног од снивача партије руских националиста - Сверуског Националног Савеза, Михаила Осиповича Мењшикова, стрељаног на данашњи дан 1918. године од стране бољшевичке олоши.

280px Епископ Томский и Алтайский Анатолий КаменскийДанас се сећамо угледног делатника монархистичког покрета, депутата Државне Думе архиепископа Иркутског Анатолија (Каменског), који се упокојио на данашњи дан 1925. године.

stepinac KatolickiLIST wНа данашњи дан 1945. године, врх римокатоличке такозване цркве у Хрватској објавио је "Пастирско писмо", чији је духовни творац био ратни злочинац и духовни надахнитељ србоцида, загребачки надбискуп Алојзије Степинац. У писму је жестоко нападнута нова власт у Југославији због пресуда "католичким вјерницима и свећеницима" /усташама и њиховим сарадницима/, због одвајања цркве од државе и због аграрне реформе.

Василиј СухомлинскиНа данашњи дан 1970. године упокојио се велики руски научник у области педагогике, Василиј Сухомлински (р. 1918). Овај педагог је доказао да рана сексуализација деце доводи до скоро сигурне шизофреније или неког другог психичког поремећаја. А нама се у просветним пакетима из Инцест траума центра нуди увођење сексуалног васпитања још у вртићима.

300px Utva 212На данашњи дан 1990. године умро је србски конструктор авиона Слободан Зрнић, декан Машинског факултета новосадског Универзитета, један од конструктора летелица ИК-3 и С-49. Авион ИК-3 је 6. априла 1941. у Другом светском рату учествовао у одбрани Београда од напада ратне авијације нацистичке Њемачке. Завршио је Машински факултет у Београду и усавршавао ваздухопловну технику у Француској, а као експерт УН неколико година је провео у Африци.

На данашњи дан 1991. године, Црногорски парламент на Жабљаку прогласио Црну Гору еколошком државом. Четврт века касније, „еколошка држава“ се углибила у НАТО смрад од кога је беспомоћна било каква екологија…

Лидия Андреевна РуслановаДанас се сећамо познате певачице руских народних песама Лидије Андрејевне Русланове (1900-1973),

1441977758 german titovДанас се сећамо космонаута Германа Степановича Титова (1935-2000)

BodrovТакође, данас је дан упокојења познатог руског филмског глумца и режисера Сергеја Сергејевича Бодрова (1971-2002).

На данашњи дан 2003. године, у Поточарима код Сребренице, бивши амерички председник, ратни злочинац и сексуални манијак из Овалног кабинета Бил Клинтон, отворио је меморијални комплекс и мезарје као знак сећања на настрадале у овом крају у лето 1995. године. Има ли жалосније слике од ове, када један од највећих ратних злочинаца после Другог светског рата, некога оптужује за ратне злочине…

На данашњи дан 2011. године, умро је Жарко Милошевић, србски дипломата (Гацко, 04. 08. 1941 - Београд, 20. 09. 2011)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com