Павел Обнорский икона КБИАХМЗНа данашњи дан 1429. године упокојио се Павел Обнорски (р. 1317), ученик Сергија Радоњешког, оснивач Павло-Обнорског манастира, преподобни Руске цркве

Данас се сећамо Велике кнегиње Јекатерине Павловне, која се упокојила 1819. године. Четврта кћер Императора Павла I Петровича била је жена принца Олденбуршког. Пре него што се удала била је забавна историја  везана за Наполеона Бонапарту. Када су се у лето 1807. године у Тиљзиту срели Император Александар I и Наполеон Бонапарта, француски министар иностраних послова Тајлеран је по препоруци свог господара дискретно напоменуо Руском Цару да би добро било учврстити државни савез између Русије и Француске брачним савезом, алудирајући на брак француског императора и руске Велике кнегиње. Међутим, кад ју је брат о томе известио, Јекатерина Павловна је одговорила свом брату и Руском Цару „да би се пре удала за последњег руског котлара него за тог Корзиканца“.

Данас се сећамо свештеномученика, Белгородског епископа Никодима (Кононова). Рођен у свештеничкој породици Архангелске области, епископ се сретао и са великим светилником Православља оцем Јоавном Кронштатским. Епископ Никодим је писац књига о светитељима Архангелске о Олонеске земље, а касније и Санкт-Петербуршке и Вологодске епархије. Заслужан је за откривање моштију и прослављење светог Јоасафата Белгородског. После мучења, убијен је од стране бољшевичке олоши на четврти дан по Божићу 1918. године и бацили су га у заједничку масовну гробницу. Народ је свакодневно палио свеће и читао молитве светитељу. По ослобођењу Белгорода од стране Беле армије, откопане су мошти светитеља  и сахрањен је у цркви Свете Тројице, близу гроба светог Јоасафата. Године 2000 прибројан је лику светих исповедника и новомученика руских.

На данашњи дан 1877. године руска армија је одржала победу у бици код бугарског села Шеиново, које се налази у близини превоја Шипка, што је представљало завршетак петомесечних борби за Шипку.

На данашњи дан 1882. године почео је херцеговачко-бокељски устанак Срба и муслимана против Аустро-Угарске. Народ, ионако оптерећен наметима, био је огорчeн увођењем закона о војној обавези и мобилизацијом регрута. После неколико месеци Аустро-Угарска је сузбила устанак и завела оштрији полицијски режим у окупираној Босни и Херцеговини.

На данашњи дан 1890. године умро је србски писац и лекар Лаза Лазаревић, један од најбољих српских реалиста. Права је завршио у Београду, медицину у Берлину. Написао је само девет приповедака. Мада с патријархалним погледима на живот, његове приповетке - сажете, с веома снажном унутрашњом драматиком - имају класичну вредност. Преводио је руске писце Николаја Черњишевског, Николаја Гогоља и Алексеја Писемског и француског писца Ежена Скриба. Као лекар учествовао је у организацији санитета у Србији и објавио педесет и четири рада у стручним медицинским часописима, од којих неки имају изузетан значај. Остала дела: "Први пут с оцем на јутрење", "Све ће то народ позлатити", "Ветар", "На бунару", "Школска икона", "Он зна све", "У добри час хајдуци", "Вертер", „Швабица“.

На данашњи дан 1909. године рођен је србски физичар и хемичар Павле Савић, један од проналазача процеса нуклеарне фисије, професор Београдског универзитета, председник Српске академије наука и уметности од 1971. до 1981. Светски познат научник постао је кад је с Иреном Жолију - Кири 1937. и 1938. открио изотопе познатих елемената бомбардовањем атома урана спорим неутронима. Резултат је био неочекиван и епохалан - откривени су и елементи средње атомске масе, а не само тзв. трансурански елементи како се очекивало, а други научници су понављањем тог експеримента установили да је бомбардовање неутронима произвело цепање језгра атома урана. После рата организовао је Институт за нуклеарне науке у Винчи код Београда.

На данашњи дан 1910. године рођена је руска балерина Галина Сергејевна Уљанова, водећа балерина "Бољшој театра" после Другог светског рата. Дебитовала је 1928. у Киров театру, одмах исказавши раскошан таленат, послије чега је убрзо постала првакиња Бољшој театра. Бриљантно је тумачила водеће роле у балетима "Лабудово језеро", "Успавана лепотица", "Крцко Орашчић", "Жизела", "Пепељуга", "Ромео и Јулија". По окончању играчке каријере постала је балетски педагог у кореографској школи "Бољшог театра".

На данашњи дан 1926. године умро је Никола Пашић, политичар и државник, председник Владе Србије (Зајечар, 19. 12. 1845 - Београд, 10. 12. 1926)

На данашњи дан 1928. године Совјетска влада испунила је налог Јосифа Стаљина и протерала из земље Лава Троцког, једног од најжешћих крвника руског народа. Троцки је убијен у избеглиштву у Мексику 1940, такође према Стаљиновом налогу.

На данашњи дан 1943. године, јединице Донског фронта Црвене армије су у Другом светском рату почеле уништавање опкољене њемачке Шесте оклопне армије код Стаљинграда, након што је немачка команда одбила капитулацију.

На данашњи дан 2003. године, Скупштина Црне Горе изабрала је нову Владу Црне Горе, с премијером Милом Ђукановићем. Тако је само 4 године после злочиначког бомбардовања неонацистичког НАТО пакта, премијер Црне Горе постао НАТО најамник…

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com