1024px Smolensk StationДанас се сећамо заштитника Смоленска, који су пали приликом опсаде града од стране војске пољског краља Сигизмунда III, 1609. године. Опсада је трајала две године, у животу је остало само 200 војника а број становника града умањен је за десет пута…

02. Ikona Bogorodice Filermske 13 14.vek Малтешке светиње - део дрвета Животворног Крста Господњег, Филермска икона Мајке Божије и десница светог Јована Крститеља – биле су 1799. године пренете од стране Императора Павла I у Гатчину.

Данас се сећамо руских војника палих у бици с Французима код Малојарославца 1812. године. М.И. Кутузов је рекао о тој бици: «Малојарославец – краљ офанзиве, почетак бекства и погибије непријатеља».

На данашњи дан 1815. године, србски кнез Милош Обреновић постигао је споразум са везиром Београдског пашалука Марашли Али-пашом о мешовитој српско-турској управи, чиме је завршен Други српски устанак. Отоманско царство је ферманом утврдило повластице Срба: да сами скупљају порез, да имају народну канцеларију, да у суђењу Србима учествују и српски кнезови, да у својству главног кнеза Милош посредује између народа и београдског везира, а Турцима је ускраћено да живе у селима и у њима држе читлуке. То је био почетак краја отоманске власти у Србији, а кнез Милош је преузео унутрашњу управу.

Dimitrije RuvaracНа данашњи дан 1842. године, рођен је србски свештеник и историчар Димитрије Руварац, члан Српске краљевске академије, припадник критичког правца у српској историографији. Био је библиотекар патријаршијске библиотеке у Сремским Карловцима. Проучавао је политичку, црквено-политичку и књижевну историју. Дела: "Постанак и развитак српске црквено-народне аутономије", "Српска митрополија карловачка око половине Осамнаестог века", "Историја арх. митр. патријаршке библиотеке".

84123 3Тога дана 1905. године произашао је значајан догађај, који је непосредно претходио стварању национално-патриотске монархистичке организације Савез Руског Народа. Био је то својеврсни благослов који су монархистички прваци добили после молитви пред чудотворном Тихвинском иконом Мајке Божије.

На данашњи дан 1949. године влада СССР је у ноти влади ФНРЈ отказала гостопримство југословенском амбасадору у Москви, а убрзо су и владе земаља источне Европе повукле амбасадоре из Југославије и под неоснованим изговором отказале гостопримство дипломатама и другим представницима Југославије. Стаљин је пре многих Срба увидео да је зликовац Јосип Броз Тито у ствари Тројански коњ који строго ради у антисрпским и антируским интересима, а за интересе Запада…

Pjotr F. Anjou AdmНа данашњи дан упокојио се Петар Федорович Анжу (1796 - 1869), истраживач Арктика, адмирал Руске флоте

Yangel MK ColorДанас се сећамо и Михаила Кузмича Јангеља (1911 - 1971), академика, конструктор ракета;

На данашњи дан 1985. године упокојио се Виктор Петрович Макејев (1924 - 1985), проналазач совјетских балистичких ракета за подморнице, академик АН СССР.

На данашњи дан 2001. године, неонацистички НАТО пакт затражио од Европског суда за људска права да не прихвати тужбу коју су против овог савеза поднеле породице жртава бомбардовања Радио-телевизије Србије, уз образложење да су је "поднели грађани земље која није чланица Савета Европе и на коју се не односи Европска конвенција о људским правима".

На данашњи дан 2007. године у Ватикану је ратификован Основни уговор између Ватикана и БиХ, као и Додатни протокол на тај уговор, чиме је Католичка црква стекла правни статус у БиХ.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com