250px Владимир ПетковићНа данашњи дан 1874. године рођен је Владимир Р. Петковић, историчар уметности и археолог, професор Универзитета у Београду, управник Народног музеја, директор Археолошког института Српске академије наука, академик (Велико Орашје, 30. 09. 1874 - Београд, 13. 11. 1956)

milan rakicНа данашњи дан 1876. године рођен је србски песник, позоришни критичар и дипломата Милан Ракић, реформатор стиха и велики зналац језика, члан Српске краљевске академије и председник српског ПЕН клуба. После завршених студија права у Паризу радио је у Београду као чиновник, а од 1904. био је у дипломатској служби. Појавио се 1903. збирком "Песме" као потпуно изграђен писац, мисаон и осећајан песник. Објавио је 1912. збирку "Нове песме" и 1936. "Песме". Педесетак песама, колико је укупно написао, одликује се елеганцијом и савршенством форме и спадају у врх српске лирике 20. века. Најпознатије су му песме "На Газиместану", "Јефимија", "Долап", "Симонида", "Напуштена црква", "Орхидеја", "Искрена песма", а његове позоришне критике су израз велике културе и поузданог суда.

Степан Тимофеевич Славутинскийанас се сећамо руског писца Степана Тимофејевича Славутинског (1821-1884),

Тога дана 1904. године Јапанци су стрељали руског обавештајца Василија Тимофејевича Рјабова (1871-1904).

На данашњи дан 1912. године Србија и Бугарска објавиле су мобилизацију за рат против Турске. Први балкански рат од октобра 1912. до маја 1913, у којем су се против Турске бориле и Грчка и Црна Гора, завршен је ослобађањем балканских народа од турске власти.

На данашњи дан 1918. године Бугарска армија је капитулирала у Првом светском рату. Капитулација је објављена пошто је на границе Бугарске избила херојска србска војска, која је после пробоја Солунског фронта пресекла бугарске трупе на два дела и потпуно их сломила. Претходно, у тренутку док је Србија била на распећу у Првом светском рату, Бугарска јој је зарила нож у леђа учинивши један од најсрамнијих корака у историји неке православне државе…

Д.Н. ЛоманУ септембру 1918. године (тачан датум је непознат али се опело врши на данашњи дан) стрељан је угледни делатник руског културног препорода са почетка ХХ века, пријатељ Г.Е. Распућина, члан Руског Сабрања гардијски пуковник Д.Н. Ломан. После фебруарског преврата као човек близак Царској Породици, био је ухапшен и два месеца провео у заточеништву у Петропавловској тврђави. Према успоменама његовог сина 1918. године Ломанси се налазио у посебном молитвеном расположењу, сваки дан идући у цркву. После објаве «црвеног терора» бољшевици су га поново ухапсили и стрељали са другим таоцима.

Бољшевичка олош је истог дана, исте године стрељала је и преподобномученике Павла (Моисејева), Теодосија (Собољева), архимандрите, као и Никодима (Шћапкова) и Серафима (Кулакова), јеромонахе;

На данашњи дан 1941. године почела је Московска битка у Другом светском рату

На данашњи дан 1999. године упокојио се руски академик Дмитриј Сергејевич Лихачев (1906-1999).

На данашњи дан 2002. године умрла је Лепосава Шелмић, историчар уметности, управник Галерије Матице српске у Новом Саду (Кулпин, 03. 10. 1944 - Сасари, 30. 09. 2002)

На данашњи дан 2015. године почела је војна операција Русије у Сирији. То је свакако историјски тренутак којим је прекинуто дивљање и бандитизам неонацистичког НАТО пакта и САД широм земљине кугле.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com