250px Tikhon from beyond DonСвети Тихон Задонски рођен је 1724. године у веома сиромашној породици и брзо је остао без родитеља. Детињство и младост протекли су му у ужасној сиромаштини: некад је морао да ради по цео дан код становника села ради парчета хлеба. Некако је успео да се упише у Новгородску семинарију Будући светитељ пострижен је 1758. године под именом Тихон. Био је ректор семинарије у Тверу а 1761. године рукоположен је за епископа. Прво викар, па епископ Новгородски, светитељ је пастирским радом искорењивао заостале паганске прљаве обичаје. Овај свенародни светитељ упокојио се 1783. године, а 1881. године обретене су његове нетрулежне мошти и тад је и прослављен од стране РПЦ. Оставио је иза себе и предивне књиге, посебно је позната „Ризница духовна, од света скупљена“

 

  

 

220px PrvaBeogradskaНа данашњи дан 1839. године, основана је Прва београдска гимназија, најстарија средња школа у престоници Србије. У почетку је имала два разреда, три године касније пет, а професори су били махом Срби из Војводине. Кроз њу је прошла плејада истакнутих личности српске историје, науке, уметности и културе, укључујући Петра Кочића, Милована Глишића, Јована Скерлића, Јована Цвијића, Михаила Петровића - Аласа, краља Петра Првог Карађорђевића, Живојина Мишића, Степу Степановића, Гаврила Принципа, Светозара Глигорића.

R. DrainacНа данашњи дан 1899. године, рођен је србски писац Радојко Јовановић, познат као Раде Драинац, боем, бунтовни анархоиндивидуалиста, вечити путник заљубљен у далеке хоризонте, аутор непосредних лирских исповести. Дела: збирке песама "Модри смех", "Еротикон", "Лирске минијатуре", "Дах земље", приповетке "Срце на пазару", роман "Шпански зид".

Данас се сећамо командира лејб-гвардије Семеновског пука генерал-мајора Георгија Александровича Мина, убијеног 1906. године од стране револуционарке-терористкиње.

Dragiša Cvetković 1На данашњи дан 1939. године објављен је споразум југословенског премијера Драгише Цветковића и вође Хрватске сељачке странке Владимира Мачека и уредба о установљењу бановине Хрватске. У њен састав су ушле Савска и Приморска бановина и срезови Дубровник, Шид, Илок, Брчко, Градачац, Дервента, Травник и Фојница, који никад дотад нису били део Хрватске.

На данашњи дан 1942. године немачка армија стигла је до Стаљинграда, где је потом у најважнијој бици Другог светског рата претрпела катастрофалан пораз, који је означио почетак краја немачке војне силе.

На данашњи дан 1945. године Треће заседање Антифашистичког већа националног ослобођења Југославије у Београду потврдило одлуке донесене после заседања АВНОЈ-а у Јајцу 1943. и усвојило препоруке савезничке конференције на Јалти. Донесена је и резолуција о територијалним правима Југославије на крајеве који су после Првог светског рата прикључени Италији: Словеначко приморје, Бенешка Словенија, Трст, Истра, Ријека, Задар и острва Ластово и Палагружа. АВНОЈ је променио име у Привремену народну скупштину.

Georgy Ivanov 1921Данас се сећамо песника Георгија Владимировича Иванова (1894-1958).

aleksandar djordjevicНа данашњи дан 1967. године рођен је србски кошаркаш Александар Саша Ђорђевић, кошаркаш и тренер, репрезентативац и селектор (Београд, 26. 08. 1967)

Алексенко Иван НиканоровичНа данашњи дан 1976. године упокојио се Иван Алексенко (р. 1904), совјетски конструктор тенкова.

b530e2dc6084aa5c8b66ef467689 grandeНа данашњи дан 1993. године председник Русије Борис Николајевич Јељцин потписао споразум о пријатељству са Чешком, пошто је осудио инвазију армија Варшавског пакта на Чехословачку 1968. године.

Иван СтамболићНа данашњи дан 2001. године у Београду је нестао бивши председник Председништва Србије Иван Стамболић.

На данашњи дан 2006. године, девет лица је теже и лакше повређено од експлозије бомбе коју је на кафић у непосредној близини моста који раздваја северни од јужног дела Косовске Митровице бацио 16-годишњи албански младић.

На данашњи дан 2008 године, после крајњег заоштравања грузијско-јужноосетинских односа и активног учешћа Русије у спречавању геницида над Осетинима, Председник Русије Д. А. Медведев је потписао указ о признању независности Абхазије и Јужне Осетије.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com