vavedenjeДанас је Ваведење пресвете Богородице, дан када је мала Марија, први пут уведена у храм. Када је Марија напунила три године, њени родитељи Јоаким и Ана довели су је из Назарета у Јерусалим да је предају Богу у храм, у којем је потом боравила девет година. То је Крсна слава највеће србске светиње, манастира Хиландара и у централној страници данас публикујемо лепу песму светог владике Николаја о Ваведењу…

На данашњи дан 1707. године у Москви је отворен војни хоспитал, прва у Русији државна медицинска институција (данас — Главни војни клинички хоспитал Н. Н. Бурденка).

На данашњи дан 1864. године почела је Иканска битка у којој се руска козачка јединица јесаула Серова сама супротставила армији од 10 хиљада Кокандинаца под командом Алимкула.

Данас се сећамо филолога-слависте, лингвисте, историчара, археографа, дописног члана Академије наука Григорија Андрејевича Иљинског (1876-1937); микробиолога и патологоанатома Василија Ивановича Кедровского (1865-1937);

Данас се сећамо познатог руског филмског глумца Вјачеслава Васиљевича Тихонова (1928-2009);

Данас се сећамо познатог руског писца, једног од родоначелника «сеоске прозе» Василија Ивановича Белова (1932-2012).

На Ваведење се сећамо Великог кнеза Јурија (Георгија) Даниловича (1281-1325), старшего сына московского князя св. блгв. Даниила Александровича. Године 1303 Велики кнез Јури је присајединио Москви Можајско кнежество, био је убијен у Орди од стране тверског кнеза Дмитрија Михаиловича Грозне Очи.

Данас се сећамо песника Атанасия Атанасјевича Фета (Шеншина) (1820-1892).

На данашњи дан 1841. године у Београду у "Позоришту на Ђумруку" одржана је прва представа с дилетантима - драма Јована Стерије Поповића "Смрт Стефана Дечанског". Позориште је организовао српски редитељ, сценограф, глумац, писац и просветни радник Атанасије Николић. Тада је штампан први позоришни плакат код нас и расписан први књижевно-драмски конкурс за дела "по народном карактеру и обичајима устројеним".

Данас се сећамо руског хероја унтер-официра 2-ог Туркестанског стрељачког батаљона Томе Даниловича Данилова (1846-1875), кога су убили после мучења Кокандцанаца јер је одбио да изда веру. О њему је писао и велики Достојевски, он је мученички умро не знајући да ће се икада сазнати за његов подвиг.

На данашњи дан 1890. године рођен је србски композитор и етномузиколог Коста Манојловић, професор и први ректор Музичке академије у Београду. Музичке студије је завршио у Оксфорду. Записао је велики број народних мелодија, којима се инспирисао за компоновање. Написао је "Споменицу Стевану Мокрањцу" и етномузиколошке студије "Музичке карактеристике нашег југа", "Музичко дело нашег села", "Народне мелодије у источној Србији". Дела: циклуси хорова "Жалне песме", "Песме земље Скендербегове", "Песме земље Рашке", соло песме, обраде народних песама.

На данашњи дан 1924. године умро је србски лекар Војислав Суботић, водећи хирург у Србији тог доба, шеф Хируршког одељења Општедржавне болнице у Београду, оснивач Медицинског факултета у Београду. Објавио је низ радова из абдоминалне хирургије, урологије, ортопедије.

На данашњи дан 1970. године, пуштени су у саобраћај мост "Газела" и Теразијски тунел у Београду…

На данашњи дан 1993. године умро је Петар Вујичић, преводилац (Бољевци, 1924 - Београд, 04. 12. 1993)

На данашњи дан 1995. године, министри иностраних послова Европске уније на састанку у Бриселу суспендовали санкције СР Југославији. Да би 4 године касније учествовали у бомбардовању србског народа…

На данашњи дан 2001. године Председништво БиХ поднело Општинском тужилаштву у Сарајеву кривичну пријаву због основане сумње да је од 1990. до 1993. године намерно уништен део записника и стенограма са седница Председништва Републике БиХ.

На данашњи дан 2003. године нормализовани трговински односи између Србије и Црне Горе и САД. Плашим се да је боље бити непријатељ него пријатељ САД. Прво је веома опасно – друго је  - погубно…

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com