256967.pСПЦ данас празнује светог Јевстатиија I, архиепископа Србског (око 1285)

Данас се сећамо угледне друштвене делатнице и књижевнице из Јекатеринске епохе, кнегиње Јекатерине Романовне Дашкове, кја се упокојила 1810. године.

На данашњи дан 1834. године у Крагујевцу су изашле Новине сербске, први српски информативни лист штампан у земљи.

на данашњи дан 1863. године рођен је руски позоришни глумац, театролог и редитељ Константин Сергејевич Алексејев, познат као Константин Сергејевич Станиславски, оснивач Художественог театра у Москви 1898, чији је уметнички руководилац и идеолог био до краја живота 1938. године. У режији и глуми је до савршенства развио позоришни реализам. Основни принцип његове теорије јесте да глумац увек мора истински да проживљава улогу. Његова теорија, позната као "систем Станиславског", имала је огроман утицај - и сада има велики број поклоника међу позоришним уметницима. Дела: "Мој живот у уметности", "Глумчев рад над собом".

На данашњи дан 1876. године умро је србски сликар Павле Симић, који је највише радио иконостасе, углавном у Војводини. Запажен је и по историјским композицијама "Илија Бирчанин предаје харач", "Хаџи-Рувим", "Хаџи-Ђера", "Немањина смрт", "Сан Св. Саве" и портретима "Ст. Јовановић", "Ј. Пробојчевић", "Милица Стојадиновић - Српкиња", "Жена с бијелим оковратником".

Данас се сећамо руског песника Андреја Ивановича Подолинског, који се упокојио 1886. године.

На данашњи дан 1903. године упкојио се Александар Аксаков (р. 1832), руски публициста, преводилац, издавач.

На данашњи дан 1938. године Југословенски премијер Милан Стојадиновић састао се у Берлину са вођом нацистичке Њемачке Адолфом Хитлером, који му је обећао интегритет државе, супротстављање аустријској рестаурацији, савез против бољшевизма и мађарског реваншизма и да неће стварати савез са Италијом опасан за Југославију. Заузврат је тражио сарадњу са Силама осовине.

На данашњи дан 1945. године Црвена армија је у Другом светском рату ослободила Варшаву, пет година након пада главног града Пољске у руке њемачких нациста.

На данашњи дан 1964. године умро је србски сликар Ђорђе Андрејевић - Кун, члан Српске академије наука и уметности.

На данашњи дан 1980. године упокојио се органски хемичар, председник АН СССР Александар Николајевич Несмејанов. Он је основао научну школу у области хемије елементо-органских једињења. Био је не само талентован научник, него и блистави организатор, педагог, популаризатор науке. Један хемијски институт у Русији данас носи његов име а носилац је највиших државних награда.

Данас се сећамо руског писца Варлама Тихоновича Шаламова, који се упокојио на данашњи дан 1982. године.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com