063 1На данашњи дан 1239. године упокојио се србски краљ Владислав, задужбинар чувеног манастира Милешево, братанац светитеља Саве. Пренео је мошти свог великог стрица из Бугарске у Србију. Чувена композиција Белог анђела у његовој задужбини, представља ремек дело средњевековног фрескосликарства. Пре две године свети краљ Владислав уписан је и у богослужбени календар Руске Православне Цркве

1664Преподобни Галактион рођен је у Москви у време царствовања Ивана Васиљевича Грозног и по свом пореклу потиче из познатог бојарског рода Бељских. У свету Гаврил, иночки постриг је примио са именом Галактион. У „Време смутње“ велики молитвеник је као прозорљиви старац упозоравао народ Вологде да ће га стићи велике невоље ако не саграде храм у част „Знамења Пресвете Богородице“. Пророштво се обистинило, римокатолички отпадници Пољаци и Литванци који су палили многе храмове православне и убијали и пљачкали народ. Нису поштедели ни великог угодника Божијег и мученички је пострадао на данашњи дан 1612. године. На његовом гробу су се врло брзо почела дешавати чуда. Касније је над његовим моштима саграђен храм у част Знамења Мајке Божије а данас се тај храм налази у саставу манастира Свете Тројице у Вологди.

На данашњи дан 1813. године, падом Београда у турске руке угушен је Први србски устанак и Турци су успоставили управни апарат и организацију каква је постојала прије избијања устанка 1804. године. То је укључивало све раније намете, али и појачану репресију, што је 1815. изазвало Други српски устанак, послије којег су Турци убрзано губили позиције у Србији.

Аполон Александрович ГригорјевДанас се сећамо руског песника и књижевног критичара Аполона Александровича Григорјева (1822-1864). Завршио је правни факултет Московског универзитета 1842. године. Био је уредник такозване омладинске редакције «Москвитянина» и водећи критичар тог познатог часописа у периоду 1850-1856.

На данашњи дан 1860. године, Отоманско царство је бератом признало Михаила Обреновића за кнеза Србије.

lalicНа данашњи дан 1914. године рођен је србски писац Михаило Лалић, члан Српске академије наука и уметности.

451012096На данашњи дан 1952 године рођен је актуелни председник Русије Владимир Владимирович Путин. Од срца честитамо, многаја и благаја лета Владимире Владимировичу!

Anica Savic Rebac 1893 1953На данашњи дан 1953. године умрла је србска списатељица, преводилац и класични филолог Аница Савић-Ребац, професор Универзитета у Београду.

Данас с сећамо маршала авијације, команданта за време Великог Отаџбинског рата авиодивизије и авиацијским корпусом далеког дејства, министра цивилне авијације СССР-а (од 1964 г.) Евгенија Фјодоровича Логинова (1907-1970).

На данашњи дан упокојио се и руски песник Сергеј Сергејевич Орлов (1921-1977).

На данашњи 1992. године Савет безбедности УН основао је Комисију за испитивање ратних злочина у претходној Југославији.

На данашњи дан 2000. године Председник СР Југославије Војислав Коштуница на заједничкој седници оба већа Савезне скупштине положио је заклетву као нови шеф југословенске државе.

На данашњи дан 2006. године манастир Жича, задужбина србског краља Стефана Првовенчаног, обележио је осам векова постојања.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com