sveti inokentije irkutski cudotvoracДанас РПЦ прославља Светог Инокентија, првог епископа Иркутског. По окончању Кијевске духовне академије 1710. године он је примио монашки постриг и био је професор богословља у Словено-грко-латинској академији. Променио је неколико катедри док 1727. године није био од стране Синода постављен за епископа Иркутског и Нерчинског. Иако је сурова клима омогућила још само 4 године земног живота светитеља, оставио је дубок траг својом пастирском делатношћу. Упокојио се крајем 1731. године а 1764. године приликом реновирања цркве обретено је његово нетрулежно тело. После мноштва чуда коај су се десила на гробу светитеља, канонизован је 1800. године.

Данас се сећамо пуковника, песника-сатиричара и преводиоца Сергеја Никифоровича Марина (1776-1813). Служио је у Преображењском пуку и потом написао прослављени «Преображењски марш» (1805). У бици под Аустерлицем био је тешко рањен. Марин је постао широко познат захваљујући блиставом уму, сатирама, пародијама и епиграмима. Упокојио се на данашњи дан 1813. године.

Данас се сећамо познатог руског трговца и друштвеног делатника Григорија Петровича Јелисејева (1804-1892).

На данашњи дан 1826. године рођен је србски адвокат, новинар и писац Светозар Милетић, вођа Срба у Војводини у борби за национална права у Аустро-Угарској.

На данашњи дан 1828. године миром у Туркманчаију Персија је, после пораза у рату с Русијом, била принуђена да преда део Јерменије, укључујући главни град Јереван.

На данашњи дан 1879. године после терористичког напада упокојио се генерал-мајор, генерал-губернатор Харкова, кнез Дмитриј Николајевича Кропоткин (1836-1879). Сахрањен је на Новодевичјем манастиру у Москви.

Данас се сећамо руског новинара и позоришног критичара Власа Михаиловича Дорошевича.

На данашњи дан 1882. године Кнез Милан Обреновић прогласио је Србију краљевином и себе краљем. Кнез је постао 1868. после убиства његовог оца кнеза Михаила, а власт је преузео од намесника кад је 1872. постао пунолетан. На жалост, својим најамничким и слугерањским односом према Бечу више је личио на генерал-губернатора Аустро-Угарске него на србског краља.

Данас се сећамо руског контра-адмирала, хероја СССР-а Ивана Романовича Дубјаге (Дубјагина). Служио је на Тихоокеанској флоти, командовао подморницама, обучавао морнаре и у свему постизао врхунске резултате. Умро је на данашњи дан 1999. године, сахрањен је у Санкт-Петербургу на Никољском гробљу.

На данашњи дан 1935. године рођен је србски писац Данило Киш. Дела: романи "Псалам 44", "Мансарда", "Башта, пепео", "Пешчаник", "Гробница за Бориса Давидовича", приповетке "Рани јади", "Енциклопедија мртвих", драма "Електра 70", полемички спис "Час анатомије".

Данас се сећамо руског духовног писца, игумана Серафима (Кузнецова), који се упокојио на данашњи дан 1959. године.

На данашњи дан 1991. године, договором да БиХ остане у границама у којима је била у СФРЈ, да се уставно уређење базира на неколико ентитета и да се преговори наставе, у Лисабону су завршени преговори тројице лидера националних странака у БиХ. Неколико дана касније вођа муслимана Алија Изетбеговић на наговор САД одбио је да потпише споразум на који је претходно пристао, што је убрзало избијање грађанског рата у БиХ.

На данашњи дан 1993. године сахрањено је 38 Срба - жртава злочина муслиманске војске, чији су лешеви откривени на подручју Каменице у близини Зворника. Лешеви су тешко идентификовани, јер су жртве масакриране.

На данашњи дан 1996. године Француска као прва земља Европске уније нормализовала је дипломатске односе са Савезном Републиком Југославијом и вратила их на амбасадорски ниво.

На данашњи дан 1998. године умро је вајар Јован Кратохвил, професор Универзитета уметности у Београду, ректор од 1971. до 1973. године. Аутор је низа споменика у Србији укључујући и совјетским војницима на Авали. У младости је био врхунски спортиста - пре Другог светског рата првак Југославије у пливању, а после рата шампион државе у стрељаштву и освајач другог места на светском стрељачком првенству.

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com