StcyprianДанас се сећамо светитеља Кипријана, митрополита Кијевского и све Русије. Он је био по пореклу Србин, пре доласка у Русију подвизавао се на Светој Гори. Својим благочестивим животом и образовањем он је скренуо пажњу на себе Константинопољског Патријарха Филотеја, који је 1375. године посветио у чин митрополита све Русије. У његово време десило се велико чудо са Владимирском иконом Мајке Божије (1395).

На данашњи дан 1655. године завршен је Руско-пољски рат (1654—1667): руско-козачка војска одржала је победу над пољском војском у Бици под Городком.

Petr Iv. Panin by Rokotov 1770s GIMДанас се сећамо руских војника палих за време јуриша турске тврђаве Бендере. Године 1770 за време Руско-турског рата 1768-1774. године, 2-га руска армија под командом грофа Петра Ивановича Панина после дуге опсаде заузела је Бендеру, претворивши град у развалину и изгубивши за време опсаде 6 хиљада људи.

200px Smirdin Aleksandr FilippovichДанас се сећамо и издавача и књиготрговца Александра Филиповича Смирдина (1795-1857). Смирдин је издавао дела Пушкина, Гогоља, Жуковског и других савремених писаца, објављивао је нова издања Ломоносова и Державина. Први је у Русији увео редовно плаћање по листу ауторског рада, плаћају знаменитим писцима велике хонораре, издавао је књиге у великим тиражима и по ниским ценама.

Михаило ВалтровићНа данашњи дан 1839. године рођен је србски археолог и историчар уметности Михаило Валтровић, први професор археологије на Великој школи у Београду, управник Народног музеја, оснивач Српског археолошког друштва, члан Српске краљевске академије. Покренуо је часопис "Старинар" и међу првима истраживао српску средњовјековну архитектуру и уметничко-занатлијске предмете из Средњег века. Дела: "Грађа за историју уметности у Србији", "Поглед на стару српску црквену архитектуру"

На данашњи дан 1867. године, отварајући Михољску скупштину у Крагујевцу, србски кнез Михаило Обреновић је рекао: "Једина моја и народна велика жеља испуњена је: јер су гарнизони турске војске исељени из Србије, градови на рекама Сави и Дунаву у нашим су рукама, слобода и унутрашња независност Србије постале су истина".

220px N OstrovskiyНа данашњи дан 1904. године рођен је руски писац Николај Алексејевич Островски, творац совјетског револуционарно-васпитног романа. Дела: романи "Како се калио челик", "Рођени у олуји".

vdНа данашњи дан 1905. године рођен је србски писац Владан Десница. Писао је сугестивно о наравима људи завичајне Далмације. Права и филозофију је студирао у Загребу и Паризу и до Другог светског рата био је адвокат. Директни је потомак легендарног српског ускока Стојана Јанковића. Дела: романи "Зимско љетовање", "Прољећа Ивана Галеба", збирке новела "Олупине на сунцу", "Прољеће у Бадровцу", "Ту одмах покрај нас", збирка стихова "Слијепац на жалу".

Андрей Артамонович МатвеевДанас се сећамо и руског сенатора, председника Јустиц-колегије Андреја Артамоновича Матвејева (1666-1728);

220px Matyushkin 01Данас се сећамо још једног сенатора, адмирала Федора Федоровича Матјушкина (1799-1872);

220px G. I. RossolimoДанас памтимо руског лекара, једног од оснивача дечије неурологије у Русији (пријатељ из класе А.П. Чехова) Григорија Ивановича Росолима (1860-1928);

220px REPIN portret REPINДанас се сећамо и уметника Иље Ефимовича Рјепина (1844-1930). Несумњив таленат и мноштво интересантних композиција остало је иза њега, али и једно велико упозорење за све хулитеље православних царева. Када је Иља насликао слику „Иван Грозни убија сина“ (по лажној језуитској пропаганди како је наводно Иван Грозни убио свог сина). Наиме, по завршетку те слике глумац који је служио за портретисање „полуделог Цара“ је сам полудео, а Рјепину се осушила рука којом је сликао. Бог не бива поруган и Божији помазаници се не смеју извргавати руглу…

На данашњи дан 1941. године у Москви у Другом светском рату почела је конференција СССР, САД и Велике Британије, на којој су Вашингтон и Лондон условили помоћ слањем британских дивизија на источни фронт и стварањем ваздухопловне базе САД у Сибиру, што је Москва одбила. Ипак је склопљен Поверљиви протокол, којим су се САД и Велика Британија обавезале да наредних девет месеци шаљу оружје и опрему Црвеној армији.

Седморица младихНа данашњи дан 1959. године, основан је ансамбл "Седморица младих" у Београду.

11 tepicНа данашњи дан 1991. године погинуо је србски херој мајор Милан Тепић који је у ваздух дигао касарну ЈНА у Бјеловару, не желећи да хрватским паравојним формацијама преда складиште са оружјем. Живот је са мајором Тепићем изгубило и седам његових војника. Због овог чина мајор Tепић је постхумно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја. Његово име данас носе улице у градовима широм Србије и Републике Српске, а у његову част Војска Републике Српске је установила посебан Орден за заслуге у рату.

540x 1453279988 360 vlastimir puricНа данашњи дан 2015. године умро је Властимир Пурић, хидроинжењер, руководилац и један од оснивача компаније "Енергопројект", председник Скупштине Фудбалског клуба "Црвена звезда" (Милешево, 09. 07. 1921 - Београд, 29. 09. 2015)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com