велики кнез Иван IIIНа данашњи дан 1485. године Тверски бојари се заклињу на верност великом кнезу Ивану III. Тверско књажевство улази у састав Московске државе.

sv aleksandar svirskogDanila titularnikРуска Православна Црква данас празнује тројицу великих светилника Православља, преподобног Александра Свирского, обретење моштију Московског кнеза Данила Александровича и пренос моштију Даниловог оца, благоверног кнеза Александра Невског. Идемо редом. Александар Свирски сверуски светитељ рођен је 1448 года, на дан светог пророка Амоса и при Крштењу ј добио његово име. Цео свој живот провео је далеко од значајних историјских догађаја, у дубини шума руско севера и на удаљеном Валаму, али је тамо творио другу, духовну историју, удостојивши се таквих дарова Светога Духа као ни један Новозаветни Светитељ. Наиме, великом подвижнику и молитвенику, у близини реке Свире, близу њеног увира у Ладошко језеро, свети Александар Свирски је удостојен виђења Свете Тројице у виду Три Анђела, попут старозаветног Аврама. Нетрулежне мошти ово великог светитеља до дан данас пројављују чудеса и помажу одмах сваком ко им приступи са вером и љубављу, у шта се лично уверио и писац ових редова. Један велики србски духовник ми је рекао да постоје три јединствена светитеља у хришћанску чије су мошти тако добро очуване вековима и поклоњење којима доноси аутоматско оздрављење. Поред Александра Свирског то су наш свети Василије Острошки чудотворац и свети Спиридон Тријумфитски чије се мошти налазе на Крфу.
01 Kujn4Mg

A.Svirski 05

Изнад ковчега са нетрулежним моштима сверуског светитеља налази се величанствена житијска икона у чијем средишту је икона Александра Свирског.

Schultz John III SobieskiНа данашњи дан 1683. године војска пољског краља Јана Трећег Собјеског потукла Турке и разбила другу опсаду Беча. У рату настављеном до 1699. аустријска војска је, користећи побуне србског живља на Балкану, продрла до Скопља, Призрена и Пећи и спалила Сарајево. Миром у Сремским Карловцима Беч је вратио Угарску, Банат, Ердељ, Славонију и Лику и реке Сава и Дунав постале су граница два царстава.

Данас Света Црква обележава обретење часних моштију Московског кнеза Данила Александровича (1652), великог руског светитеља, сина Александра Невског.
Даниловкаи манастир

У предивном Данилевском манастиру данас се чува ковчег са нетрулежним моштима великог руског светитеља.

На данашњи дан 1724. године, на празник светог Александра Свирског и Данила Московског, по наређењу Руског Императора Петра Великог, у нову престоницу Русије – Санкт-Петербург пренесене су свете мошти једног од најпоштованијих руских светитеља – оца князя Данила Московског, благоверног Великог кнеза Александра Јарославича Невског. Тога дана, три године раније, на празник светог Александра Свирског склопљен је мир са Швеђанима и после преноса моштију светог благоверног кнеза Александра Невског, данашњи дан се празнује као пренос његових моштију у част победе над Швеђанима и јачања руске државности. Овај празник има велики значај и за Петроград и за целу Русију, јер симболизује консолидацију и симфонију световне и духовне власти у Русији. И много пре појаве северне престонице, невске земље представљале су понос руског војног витештва и славе руског православног рода. Управо због тога је Петар Велики и саздао Александро-Невску лавру у част свог великог сународника. А следеће, 1725. године, Императрица Екатерина I установила је орден Светог Александра Hевског, као једну од најзначајнијих награда у Русији. Русофоби Лењин и Троцки су 1917. године укинуле ту награду, али је за време Другог светског рата у 1942. години Стаљин враћа као војну награду. По указу Свјатејшег Патријарха Московског и све Русије Алексеја II био је установљена почасна значка Александра Hевског «За рад и Отаџбину».
Александро Невска лавра у Петрограду

У свако доба дана, има оних који желе да се поклоне моштима великог руског државника и светитеља Александра Невског у Александро-Невској лаври у Петрограду...

250px Port of TaganrogНа данашњи дан 1698. године, у Руском царству је основан град Таганрог.

На данашњи дан 1721. године потписан је Нештадски мир између Русије и Шведске.

Симо МатавуљНа данашњи дан 1852. године рођен је србски књижевник Симо Матавуљ, (Шибеник, 12. 09. 1852 - Београд, 04. 03. 1908)

Milan GrolНа данашњи дан 1876. године рођен је србски политичар, позоришни и књижевни критичар Милан Грол, дугогодишњи драматург и управник Народног позоришта у Београду, од 1940. године шеф Демократске странке. Дела: чланци и есеји "Позоришне критике", "Из позоришта предратне Србије", "Из предратне Србије".

На данашњи дан 1824. године рођен је Карл Јаковљевич Мајевски (ум. 1897), руски академик архитектуре, инжењер-архитект.

На данашњи дан 1919. године упокојио се Леонид Андрејев (р. 1871), руски писац.

На данашњи дан 1920. године обновљена је Српска Патријаршија у Сремским Карловцима.

Predrag milojevicНа данашњи дан године 1999. умро је новинар Предраг Милојевић. Милојевић је завршио Филозофски факултет у Београду, на коме је касније асистирао професору Брани Петронијевићу. Текстове у "Политици" почео је да објављује 1921. године, а недуго затим постаје и њен стални сарадник. Између два рата био је дописник "Политике" из Немачке и Енглеске. После Другог светског рата радио је као специјални дописник из иностранства и коментатор спољнополитичке рубрике "Политике", све до пензионисања 1967. године. Сарадњу са матичним листом наставио је до пред смрт, објављујући коментаре и сећања у редовној колумни под називом "Кажем ја себи". Доајен српског и светског журнализма уврштен је у "Алманах" Америчког библиографског друштва међу пет стотина најугледнијих људи у свету 1995. године. Милојевић је био један од првих новинара који је разговарао са Адолфом Хитлером. Интервјуисао је Мусолинија, Черчила, Чемберлена. Своје читаоце упознао је са делима Фојербаха, Хемингвеја, Кафке и многих других.

На данашњи дан 2008. године, из Хрватске у БиХ враћено свих 512 матичних књига, које су 1992. године однесене из Дервенте и Брода.

Шпиро ГаловићНа данашњи дан 2014. године умро је Шпиро Галовић, адвокат и новинар, уредник листа "Младост", главни уредник листа "Студент" (Кореница, 06. 08. 1938 - Београд, 12. 09. 2014)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com