Миливоје Мишо Рупић

Niifor DuiАрхимандрит Српске православне цркве Нићифор Дучић, рођен у селу Луг, у Требињској општини 21.11.1832. године, био је један од Требињаца са највише одликовања.

Животни пут водио га је од младог калуђера, учитеља и управитеља школе, човека који је у кнежевини Црној Гори отворио десет школа и Богословију на Цетињу, до устаника и добровољачког команданта, књижевника, српског историчара, посланика Народне скупштине Србије, управника Народне библиотеке Србије, члана Српске краљевске академије, ревносног члана многих институција и тела. С правом се може рећи да је увек и свуда био на правом месту. Архимандрит Нићифор Дучић као образован човек, који је своје образовање стицао почев од манастира Дужи па све до Сорбоне, важио је за веома поштовану личност, светла образа и чврста карактера.За свој духовни и световни рад, за своју оданост Српској православној цркви, за испољену храброст као организатору херцеговачког устанка, под водством Луке Вукаловића, и добровољачком команданту у јединицама кнеза Милана Обреновића у борбама против турске окупације, заслужено су му припала следећа одликовања тог доба:

орден Светог Саве I реда са лентоморден Таковске звезде II редаТаковски орден с мачевима III редаорден Милоша Великог III редабугарски Орден за Грађанске заслуге I реда с лентомруски Орден Свете Ане II редаруски Орден Свете Ане III редаорден Белог двоглавог орла IV редаЗлатна медаља за храбростСребрна медаљу за храбростМедаља Милоша ВеликогЗлатна медаља за ревносну службуЗлатна споменица српско-турских ратова 1876-1878Краљева Гардијска споменицацрногорска Граховска медаља из 1858. годинецрногорски Орден Данилов за независност III редацрногорска Медаљу за јунаштво из 1862. годинецрногорска Сребрна медаља за веру и слободуцрногорска Сребрна медаља за храбростАрхимандрит Дучић је сво своје ордење и дипломе уз ордење тестаментом оставио Српском Народном Музеју у Београду, са жељом да буду у Музеју с ознаком у каталогу од кога су.Архимандрит Нићифор Дучић умро је у Београду 21. фебруара 1900. године. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду уз све војне почасти, поред почасти које му је указала црква, Српска краљевска академија и многобројни поштоваоци.

ИЗВОР: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

Паметарница

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com