Академик Василије Крестић

 krestic 6

Поводом иницијативе крајишких удружења која су овог викенда званично почела прикупљање потписа у Београду за подршку Резолуцији о геноциду у НДХ, академик историчар Василије Крестић оценио је да предлог резолуције "иде оним путем којим српски народ треба да иде".

Василије Крестић је у изјави за Радио Београд рекао да је Србији "потребна таква резолуција" и сматра да би се том резолуцијом "рекло све што је неопходно", као и да би био срећан када би она била прихваћена.

Крестић сматра да би она у историјском смислу потврдила чињенице да се геноцид великих размера у НДХ догодио и да нико не може да сумња у то да није било злочина и да није било на стотине хиљада жртава.

"Друго, она би пружила сатисфакцију страдајућем народу. Она би служила као давање поште недужним жртвама, а то је већ само по себи и више него довољно. Није она написана зато да би сејала мржњу, да би сејала зло, него да би се душе и живих и мртвих смириле", казао је Крестић.

Упитан зашто злочин у НДХ никада није добио одговарајућу кодификацију, он је подсетио да је и раније било неколико инцијатива за доношење резолуције, да је у једној такозваној "Смиљиној" и сам учествовао као стручни консултант, али да ниједна скупштина до сада није усвојила документ којим се дефинише и осуђује злочин у НДХ.

"То управо говори о томе да бежимо од чињеница. Нама се запушавају уста када говоримо о чињеницама о геноциду. Хришћански је праштати, али не сме се заборавити и само на праштању градити политика. Мора се градити политика на основу сазнања о томе шта нам се десило и шта нам се може десити ако не поштујемо чињенице", закључио је Крестић.

Прикупљање потписа подршке Резолуцији званично је почело скупом испред Цркве Светог Марка у Београду.

Извор: РТС

Наслов и опрема текста: Саборник

Паметарница

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com