ЊЕГОВА СВЕТОСТ, ПАТРИЈАРХ СРБСКИ ИРИНЕЈ

irinejСрпска православна црква не осуђује хомосексуалце, већ их сажаљева и сматра да је то тешка болест за коју морамо учинити све да је решимо, поручује патријарх српски Иринеј... Хомосексуалност је велика грешка. Можда природе, можда навика... Наше није да осуђујемо, већ да помогнемо да се та болест искорени - поручује Патријарх.

Након писања о драстичном порасту ХИВ позитивних, међу којима је 80 одсто хомосексуалаца, Српски телеграф нашао се на удару ЛГБТ активиста, а патријарх Иринеј је подржао овај лист уз поруку да ову мањину не треба осуђивати, већ јој помоћи, пише Српски телеграф.

Након писања Српског телеграфа о драстичном порасту ХИВ позитивних у Србији, међу којима је 80 одсто хомосексуалаца, ЛГБТ заједница оптужила је Српски телеграф за говор мржње. Ипак, и поред тешких речи упућених редакцији, они нису порекли званичну статистику Института за јавно здравље Батут, на основу које је текст и писан, наводи овај дневни лист. Подсећања ради, најновије Батутово истраживање показало је да је незаштићен анални секс највећи кривац за ширење ХИВ вируса у Србији, а да се процењује да у нашој земљи има чак 5.000 заражених, међу којима је 80 одсто припадника геј-популације, пише Српски телеграф...

Редакција Српског телеграфа истиче да су у тексту пренесене званичне и тачне информације државне институције и лекара, као и да је главни циљ текста био да упозори на последице незаштићеног аналног секса.

"С обзиром на то да је у питању јавни интерес, а то је здравље становништва, циљ нам је био да алармирамо јавност и скренемо пажњу на проблем незаштићених сексуалних односа који је нарочито изражен у геј-популацији. Нико није нити може бити заштићен кад је у питању јавни интерес, па ни ЛГБТ популација. Није било говора мржње нити је то била намера", наводи уредништво Српског телеграфа.

Лекари: Није дискриминација, већ превенција

А по овом питању огласили су се и еминентни лекари и стручњаци, који, како наводи лист, истичу да је веома важно информисати јавност и геј-популацију о ширењу ХИВ. - Заштита при аналном сексуалном односу, који највише упражњавају хомосексуалци, ствар је о којој треба причати у средствима јавног информисања, а нарочито треба упозорити на последице незаштићеног секса. Статистика је неумољива. ХИВ вирус је присутнији међу хомосексуалцима више него обично и писати о томе није дискриминација, већ превенција - сматра чувени кардиохирург проф. др Миљко Ристић.

Нада Мацура, портпарол београдске Хитне помоћи, напомиње да је ово осетљива тема, али да се о превенцији мора писати. - Треба упозорити оне који су већ заражени вирусом ХИВ да незаштићеним сексуалним односом угрожавају друге, а нарочито када упражњавају анални секс јер тада постоји већи ризик - додаје Мацура.

Бећковић: Је л' штампа слободна или није?

А академика Матију Бећковића само су насмејале оптужбе ЛГБТ заједнице на рачун Српског телеграфа.

- Не волим да се помињем у том смислу у новинама. Само ћу рећи - је л' штампа слободна или није - каже Бећковић.

22.04.2016.

Извор: Православна породица

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com