Драга браћо и сестре,

велика нам је част да Вас позовемо да пођете са нама на ходочасничко путовање у северни део Баната (Румунија) у недељу 3. новембра 2019. године, где би смо обишли србска стратишта из Првог светског рата.

header1

Наиме, Аустроугарска монархија је још пре објаве рата Краљевини Србији кренула са израдом планова о формирању концентрационих логора на својој територији. Чим су почеле прве борбе са србском војском у Мачви и Подрињу у августу и септембру 1914. године аустроугарски војници су заробљене Србе транспортовали сточним вагонима већином за Беч, одакле су даље распоређивани у најмање двадесетак концентрационих логора, где су поред Срба били и други народи: Руси, Италијани, Чеси, Словаци...

Поред тога и са подручија Далмације, Херцеговине, Босне, Срема и Славоније хапшени су и одвођени виђенији Срби већ од лета 1914. године са циљем застрашивања србског народа и спречавање побуне тј. устанка на тим територијама које су већином биле насељене србским православним живљем. Касније како је рат текао, заробљеници: војници и цивили су довођени са простора Рашке, Шумадије, Тимочке Крајине, Црне Горе итд.

Један од тих аустроугарских логора био је и логор Арад, удаљен северно од Темишвара 43 км. Према каснијем казивању сведока, арадски логор спадао је у најужасније логоре током Првог светског рата. У њему је током 1914-1918 утамничено најмање 20.000 Срба (жена, деце, стараца), од чега је око 5.000 убијено или је умрло услед глади, жеђи, болести, хладноће, батинања и сл.

Ми као потомци страдалног србског народа желимо да са овим путовањем стварамо културу сећања, као и да чујемо историјске лекције које су деценијама после Другог светског рата биле образовним системом заборављене и замрачене.

Поред тога обићићемо и град Темишвар, где се налази пуно Срба који већ неколико генерација живе у том граду и чувају наше обичаје и идентитет. Биће то добра прилика да учвршћујемо везе са нашим сународницима.

НА ОВОМ ПУТОВАЊУ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО НОШЕЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА (заставе, мајице, пароле, беџеви, качкети, транспаренти  и сл.), КАШЊЕЊЕ НА АУТОБУС, КАО И АЛКОХОЛИЗАМ!Дозвољено је ношење србских националних обележја!

Цена пута је 1.500 динара. У цену је урачунато путовање, али не и обавезно здравствено осигурање.

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:Телефон: +381 63 283563 (Станко)Ел. пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Портал: srbskisvetionik.org.rs

Извор: СРБСКИ СВЕТИОНИК

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com