Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, у светлу 800 година Српске цркве, Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина традиционално приређују Дане Михољске превлаке у Београду и Вршцу .

2019 WEB

Манифестација почиње у петак 1. новембра 2019. године од 19.00 часова Свечаним концертом за обнову манастира Михољска превлака у Културном центру Чукарица. Учесници концерта су Хор света Јелена Дечанска при Храму светог Стефана Дечанског, Појци Храма светог Саве, Певница Ступови, гуслар Батрић Јокановић и Културно уметничко друштво Свети Сава. Другога дана у Духовном центру Свети Теодор Вршачки у Стеријиној кући града Вршца одржавамо вече Обнова је одбрана светиње, где ће о положају Српске православне цркве у Црној Гори беседити свештеник Миајло Бацковић, парох грбаљски и секретар Одбора за обнову Михољске превлаке. У другом делу вечери др Снежана Адамовић представиће своју књигу о Његошу.

Наредног дана, у недељу 3. новембра, од 19.00 часова у великој сали Дома омладине Београда, очекује нас Духовно вече са Архимандритом Бенедиктом Јовановићем, игуманом манастира Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци. Модератор у разговору о вери и значају обнове Превлачке светиње је Миљан Ћеранић, директор ПСД Света Србија. Од ове године, поносни на организациони труд, додат је дан под називом Знаменити Срби Боке. У понедељак 4. новембра од 19.00 часова у Клубу Дома омладине Београда, научни скуп посвећен је Лазу М. Костићу, међу најзнаменитијим Србима 20. века. Уградимо се као каменчић у обнову Свештене српске царске Лавре манастира Светог Архангела Михаила, вером у духовни препород српског народа. За све дане слободан је улаз. Манастир Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци је од прворазредног значаја за наш народ, цркву и српске земље. Место на коме је проповедао свети апостол Павле и где је успостављена Црква Божија у апостолском времену. Седиште Зетске епископије светога Саве, прве по важности по успостављању Архиепископије у Жичи након Никејског сабора 1219. године. Манастирски живот се гаси 1453. године када су на славској трпези потровани монаси и гости, а манастир срушен топовским ђуладима са млетачког брода. Контеса Катарина Властелиновић из Рисна подиже Храм Свете Тројице 1833. године у коме и данас служи обновљено братство од 1997. године. Након скоро шест векова и мученичког страдања превлачких монаха обновљен је монашки живот и покренута обнова манастирског храма Светог Архангела Михаила.

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com