308838028 461627759332252 2312061215183216263 n

Поштовани читаоци, Вашој пажњи нудимо саопштење "Породичног сабора" једног од организатора прошлогодишњих величанствених Литија против евросодома. Саопштење преносимо у целости...

       †       †       †

Пошто на плакатима које позивају на Литије у организацији СПЖ стоји да је организатор Литијски покрет, Породични сабор је принуђен да реагује. Због мноштва позива који нам стижу, принуђени смо да пружимо објашњење многим верујућим људима како би знали шта се дешава са „Литијским покретом“.

У најкраћим цртама неколико речи о Породичном сабору. То је организација са скупом организација унутар себе, које су последњих осам година, између осталог, организовали „Недељу породичног јединства“ која се традиционално по благослову патријарха завршава великом Литијом улицама Београда. Пре три године у организацији те Литије придружиле су нам се сестре из „Савеза православних жена“ и братство „Крстоносци“, који су у том периоду организовали и велики број Крсних ходова у Београду и Србији. Сматрамо да је то заједничко искуство било од великог значаја за организацију прошлогодишњих Литија и никада нисмо истицали чињеницу да је Породични сабор био организатор и оне величанствене Литије са молебаном на Усековање прошле године, када се после сахране Патријарха Павла окупио највећи скуп Србадије у нашој престоници. Стављали смо саборност испред личне промоције и то јесте била пројава истинске саборности без обзира што је ПС био званични организатор.

Укратко о ретроспективи онога што смо прошле године звали Литијски покрет. Прво окупљање више православно-патриотских организација иницирао је управо Породични сабор у чијим просторијама су се окупили представници више организација и договорили заједничку делатност против најављеног еуросодома. Потом је уследио „Петровски сабор“ и саборна организација неколико Литија које су ушле у историју. Дакле, понављамо, било је то саборно дело и никада нисмо желели истицати било чију нарочиту улогу, али поштено је рећи да су поред Породичног сабора и братства Крстоносци које се у том процесу придружило Породичном сабору, у техничком смислу највећи терет у организацији Литија поднела удружења ЛРНЕ и СПЖ (Савез Православних Жена).

Прво озбиљно размимоилажење са СПЖ (које подржава организација Светосавље коју предводи сестра из САД) имали смо поводом одласка на Јариње уочи светог Николе, прошле године. На позив поменуте сестре из Америке, сестринство СПЖ је инсистирало да Литијски покрет подржи ту акцију. Иако смо ми, из Породичног сабора, упозоравали да је то бесмислено расипање енергије уочи дана када су „сви Срби на слави“, већ тада би били проглашени издајницима Косова и кукавицама да нисмо прећутно прешли преко тога да и Литијски покрет подржи скуп. Јасно је данас сваком нормалном Србину да је то био апсолутно штетан и непотребан догађај, без икаквог смисла и сврхе. Из данашње перспективе гледано, можда је то био смишљен покушај дискредитације Литијског покрета, али пошто су се одазвале само сестре из СПЖ-а, тај процес тада није покренут. После тога уследио је покушај поменутих сестара да без Породичног сабора организују састанак у Патријаршији у име Литијског покрета. То им није успело јер братство Крстоносци није пристало на закулисне радње. Зарад вишег циља, током Божићног поста, Породични сабор је прешао преко свега и све организације и појединци су се договорили да се после Божића састанемо и саборно донесемо одлуке о даљем раду. Међутим, поново СПЖ без консултација са било ким, већ други дан Божића, дакле пре договореног састанка, доноси одлуку о организацији Литије и практично минира саборни рад.

После 27. фебруара када је обелодањен велеиздајнички документ на чији текст председник Србије није имао примедби и изјавио да ће радити на његовој имплементацији, на молбу сестре из ЛРНЕ представници Породичног сабора у Литијском покрету још једном прелазе преко свега зарад виших циљева и учествују на састанку о договору за што шири фронт у заједничкој борби против најављене велеиздаје, са представницима осталих удружења и државотворних парламентарних странака. На тим састанцима представници Породичног сабора су јасно истакли да треба радити на што ширем фронту без појединачних акција и покушати на све начине умолити свештеноначалије да стане на чело свенародног отпора издаји. Представница СПЖ износи супротно мишљење и изјављује да је СПЖ заказао литије за све недеље током марта месеца, наравно, не треба бити мудар да се закључи да је то поново урађено самовољно, без консултација са било ким из Литијског покрета, коалиција поменуте сестре из Америке и СПЖ добро функционише. И преко тога смо прешли сматрајући да у отпору овој издаји морамо показати максимално јединство. Подржали смо Литију заказану за 5 март.

Међутим, два дана пре Литије долази „хладан туш“ у виду говора патријарха после молебана од 3. марта текуће године. Болно су у свима нама одјекнуле речи у којима патријарх практично повлачи благослов Литијском покрету за организацију Литија. Наравно да смо водили консултације на групи Литијског покрета, стигао је предлог да се не тера инат у првој недељи Великог поста и да одложимо Литију. Консултујемо се са духовницима који су такође указали да није добро терати инат у првој недељи поста. Са тим се слажу СВЕ организације и појединци осим сестара из СПЖ и сестре из Америке. Подвлачимо СВЕ, значи и ЛРНЕ, који тек сутрадан у суботу 4. априла увече ипак одлучује да подржи сестре из СПЖ у организацији Литија.

Не желимо да улазимо у то да ли је требало или није требало отказати ту Литију, био је то шок за све нас. Желели смо и надали се да у саборнном духу накнадно затражимо објашњење шта то није било црквено у нашем понашању, пошто је патриајрх раније благословио Литије уз опаску "само да буде црквено". И уколико би озостала спремност за одговором, да се договори о деловању по сопственој савести. Све су то биле легитимне опције у тим тешким тренуцима, али морамо истаћи самовољу и тврдоглаво одсуство жеље за било каквом саборном сарадњом и саборним доношењем одлука од стране сестара из СПЖ, које су практично ултимативно заузеле позицију - Литије, то смо ми, пошто су унапред пријавиле Литије за све недеље унедоглед... Тешко да овако срачуната и унапред смишљена подвала у циљу приватизовања Литија од стране неколико жена, има неке везе са искреном борбом за Косово и Метохију, као што нема везе ни са благочестивим саборним понашањем које би требало да краси православне браћу и сестре уколико су заиста православни...

Пошто нису добиле подршку остатка Литијског покрета, сестре крећу са језуитским оптужбама и на Литији од 5. марта сестра која предводи СПЖ машући крстом, назива издајницима и кукавицама братију и сестре који нису подржали њихову самовољу. Ускоро после тога, неспремне на дијалог и изношење чињеница, сестре из СПЖ напуштају Телеграм групу Литијског покрета, да би ту групу сутрадан угасила сестра из ЛРНЕ. На личне захтеве за објашњењем гашења Телеграм групе Литијског покрета, стигао је одговор од председнице Савеза Православних Жена, цитирамо: „Литијски покрет не постоји и никад није постојао осим телеграм групе. Све Литије свих 55. укључујући и 2 у августу прошле године осим оне 11. септембра, су редовна активност Савеза православних жена на којима пред законом једино и ја као заступник и орг. одговарамо пред државом и пред Богом. Зато ми одлучујемо и морамо да се питамо. Сви остали су се придружили. Некима то смета али то није мој проблем“.

Поставља се питање, да ли је могућа било каква сарадња са сестрама из СПЖ после оваквих речи? Дакле, сестра се не устручава да лично напише да Литијски покрет није ни постојао, али знајући да хиљаде људи не памте Литије баш по некаквом СПЖ-у, на плакат за Литију 2. априла стављају Литијски покрет као организатора. Оволика доза лицемерја не приличи организацији која у свом имену садржи реч православље. Схватајући да су својим несаборним и нехришћанским деловањем довеле Литије које организују на ниво копије монаха-немонаха Антонија, сестре се однекуд сетише да постоји Литијски покрет иако су га саме практично растуриле, узурпирајући могућност да неко други током недељног дана закаже Литију. Питамо сестре и питамо православну јавност, да ли је ово метод борбе за Косово и Метохију? Режим под чијим покровитељством се одржава последњи чин издаје светог Косова није могао сањати бољи сценарио – Савез прелешћених жена (из горњег је јасно да овакво понашање нема везе са православљем) је узурпирао организацију и име Литијског покрета и претворио се у бледу копију монаха-немонаха Антонија.

И то није све, поменуте сестре на својим социјалним групама називају издајницима све оне који не подржавају њихово сулудо деградирање Литија, оптужују их да раде за „непомјаника са Андрићевог венца“, а када неко покуша аргументовано да се супротстави тим одвратним лажима, одмах буде искључен из те групе уз језуитско саопштење да „не могу да дозволе, блаћење, осујећивање и подсмевање њиховом раду…“. Као да неко може смислити већи подсмех од снимања видео прилога на Литијама у стилу помало заборављених партизанских пионира Мирка и Славка.

Својим самовољним понашањем, манипулацијама и полуистинама, сестре из СПЖ у последње време уз подршку сестре из ЛРНЕ (Лекари и Родитељи за Науку и Етику - овде морамо изразити високо поштовање према лекарском делу те организације који је својом храброшћу и стручношћу задужио наш народ у време корона пландемије, искрено се плашећи да ће родитељски део тог удружења својим понашањем срозати њихов тешко стечени углед) су практично урадиле све да минирају саборни рад Литијског покрета, заказивањем Литија током свих недеља месецима унапред, практично онемогућавају нормално функционисање Литијског покрета или организацију Литија од стране истински верујућих људи а не прелешћених жена. Ми не можемо оспорити право сестрама да заказују и организују Литије кад хоће, али не можемо учествовати у фарси урушавања нечега у шта смо уложили много енергије и искрене хришћанске љубави. Уосталом, имамо и моралну обавезу да обавестимо све те честите људе који су нас подржавали током прошлогодишњих Литија и пред њима и због њих изнети Истину о свему што се дешава у вези са Литијским покретом.

Наравно да се тако несаборним деловањем не може борити за Косово, самовоља и прелест не могу бити пратиоци истинске борбе за наше свето Косово и Метохију. И то само слепац не види...

На крају, уколико су сестре заиста искрене у својој борби за Косово и Метохију, нека препусте организацију Литија неком другом, па да их сви подржимо, па да на делу видимо да ли неко заиста искрено жели да подржи истинску Литијску саборну борбу за Косово и Метохију. Породични сабор неће одустати од три прокламована циља Литијског покрета – борба за природну породицу, за србско Косово и Метохију и за братске односе са руском браћом, без увођења санкција Русији. За такву делатност није нам потребна подршка из Сједињених Америчких Држава.

У Београду, 29.3. 2023

За Породични сабор: Православна породица, Руско сабрање у Србији, ЗАВЕТ СрпскоРуски, Српска солидарност, Друштво за одбрану ћирилице Добрица Ерић, Друштво Цара Николаја, Братство Крстоносци

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com