Screenshot 2024 02 13 162406

Све што је тајно, пре или касније постаје јавно: о рушењу руског војног авиона Ил-76 од стране украјинских оружаних снага…

   †   †   †

Украјинске оружане снаге су 24. јануара 2024. године у 11 часова у Белгородској области срушиле авион Ил-76. Како је установила истрага, авион је срушен са две ракете из америчког Зенитно-ракетног комплекса (ЗРК) Патриот.

У 11:04 „Украјинска правда“ је, позивајући се на изворе из Генералштаба, прва објавила ексклузивну вест са насловом „У Белгородској области пао је авион ИЛ-76, у Оружане Снаге Украјине (ОСУ) су изјавили да је то њихово дело“. Тада су живнули и други медији и јавна гласила и почели да се радују, јер су ОСУ однеле још једну победу – обориле су Ил-76, по њиховом мишљењу, ракетама за ЗРК ПВО С-300. Међутим, слављење њихове победе није дуго трајало, јер је постало познато какав је био лет обореног авиона: ишао је путем аеродрома Чкаловски - Белгород. А на борту су биле 74 особе, укључујући 65 украјинских заробљеника. Сви су погинули.

После тога „Украјинска правда“ и други медији брзо су почели да удаљују претходне верзије саопштења са урлајућим насловима и почели објављивати нове претпоставке. Као на пример, да је авион сам од себе пао или да су све руске изјаве само још једна дезинформација, да никаквих украјинских војника у њему није било.

„New York Times“ је 9. фебруара публиковао текст са потврдом тога да је ИЛ-76 заиста био оборен америчком ракетом Patriot. И тада је одмах Алексеј Данилов, секретар Савета за националну безбедност Украјине, почео да негира да су у авиону који су срушиле украјинске снаге летели њихови заробљеници. Као наводно, непријатељ све лаже. На све начине су покушавали да заштите Кирила Буданова, који је одговоран за безбедност размене и није је могао обезбедити.

„Не треба бити тако категоричан у тврдњама да је авион оборен од стране украјинске армије“ – изјавио је он.

Не могу једно да схватим, ако непријатељ (то јест, Русија) лаже, зашто они (Кијев) још увек нису престали да траже од Москве да преда тела погинулих заробљених Украјинаца у резултату пада Ил-76.

Важан моменат огледа се у томе да је украјинска страна (пре свега Кирил Буданов, шеф Воје обавештајне службе при Министарству одбране Украјине и његов помоћник Д. Усов), била упозната са тим да ће ваздушним транспортом 24. јануара бити у Белгородску област пребачени ратни заробљеници ради размене. Авион је био оборен услед неусаглашености дејстава Оружаних снага Украјине и Војне обавештајне службе Министарства одбране Украјине. Дакле, јединице украјинске ПВО су намеравале да униште руски авион који је превозио војни терет, а од војних обавештајаца нису добили правовремену информацију о превозу ратних заробљеника авионом Ил-76.

Напад на авион изведен је под притиском британских саветника без координације са штабом ПВО у Кијеву и без додатне унакрсне провере информација о кретању авиона изнад Белгородске области. Да, да, управо под притиском добронамерних савезника. Оних са којима је Украјина 12. јануара склопила споразум о гаранцијама безбедности. Видимо да су их заштитили, али од својих.

Нико од представника САД и земаља Европе на заседању СБ ОУН није осудио украјински терористички акт.

Чак и Форбс потврђује наводе из текста. наводимо линк: Форбс 

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com