Милош Ковић

Screenshot 2021 12 31 233847

Поштовани читаоци, са братског сајта Стање Ствари преносимо текст проф. Др Милоша Ковића о истинском "јунаку нашег доба" доктору Бојану Цакићу...

†   †   †

Зар прави јунаци нашег времена нису, ипак, лекари? Колико њих је изгубило животе и здравље помажући ближњима у добу пошасти? Како им се одужити?

Колико нас је спасао др Бојан Цакић, кардиолог запослен у ковид систему КБЦ „Бежанијска коса“? По свему судећи, реч је о стотинама људских живота. Сасвим смирен, ведар, наоружан непосредним искуством, он нам је приступао без трунке страха и немира. Спреман да помогне у свако доба дана и ноћи, за све нас постао је оличење правих лекара, за које смо поверовали да постоје још само у књигама.

Сигурно је да такве лекаре стварају, пре свега, добре школе. Они, потом, не би могли да постоје и раде без тимова квалитетних људи и колега. Па ипак, уз све то, др Бојан Цакић је и истински верник, човек Цркве, прави Светосавац. Одатле, чини се, потичу његова спремност на жртву, смелост, сигурност, сређеност и самосталност у расуђивању.

 cakic zahvalnost

           Фејсбук захвалност једног пацијента др Бојана Цакића (Извор: Снимак екрана)

Др Бојан Цакић је и председник Центра за живот, основаног, како се каже на интернет страници овог удружења, „по благослову Патријарха Српског господина Иринеја као неполитичко, нестраначко, невладино удружење грађана, које обједињује прегаоце и стручњаке из свих области друштвеног живота у циљу обезбеђивања услова за рађање деце и стварања културе живота, промовисања стабилног, трајног и срећног живота породице и њених чланова, поштујући правo на живот од самог зачећа, а на темељима позитивног вишевековног искуства хришћанског устројства брачног и породичног живота.“

И сам отац многодетне породице, др Бојан Цакић, у оквиру Центра за живот, охрабрује младе да се опредељују за живот и породицу уместо за смрт и себичност, подстиче породице да рађају децу, помаже родитељима и деци у превазилажењу свих животних искушења, организује летње кампове при српским манастирима за омладину и децу, поклоничка путовања за младе који траже сродне душе, стручне симпозијуме посвећене узроцима и путевима ширења „беле куге“.

Др Бојан Цакић припада најређем соју људи који живе, боре се и страдају за друге и који нам својим примером, као живе бакље, осветљавају пут. Могу се пронаћи у свим професијама, како упркос свему, зналачки, тихо и предано раде свој посао, из дана у дан, најбоље што могу. На њима почива овај свет. Захваљујући др Бојану Цакићу и људима сличним њему, ово друштво, са свим својим гресима, и данас представља живу, делатну заједницу.

Извор: Стање  Ствари

Фото: Снимак екрана

Опрема текста: Саборник

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com