ofiu3xbs7juПоштовани читаоци, већ смо укратко у неким текстовима говорили о антипразницима, Дан заљубљених или свети Валентин је свакако један од њих. Познато је да се православно учење веома негативно односи према празнику светог Валентина. Преносимо неколико цитата познатих руских духовних и световних лица о том антипразнику, са братског сајта Руска Народна Линија, у којима се указује на антиправославну па чак и антихришћанску суштину тог „празника“. Због тога, свим читаоцима од срца честитамо Трифун дан, са жељом да никада не славе антипразнике!

valentinka na 14 fevralya 2018 25„Дан светог Валентина представља чисто западну појаву. У руским медијима је о томе доста писано. Под тим „празником“ који нам се намеће лежи темељни камен искушења. Под окриљем тог „празника“ људима се намећу приземни, плотски инстинкти љубави, што генерално противречи Православљу и хришћанској вери“. (Настојатељ храма светог благоверног кнеза Петра и кнегиње Февроније у старом Петергофу, архимандрит Нектариј (Головкин). Цитат преузет из текста „Дан светог Валентина практично прославља похоту“).

„Одиграва се истинска „валентинизација“ свести савременог руског човека – све до дечјих вртића где се деци усрдно дарују малена срца и они се засипају идејама „општесветске љубави“. Последице су јасне. Но, страшно је и то што је на делу богоборачка игра са смислом, када се свети мученици упрежу у службу профита и блуда. У току је извртање смисла, слично гностичком. Гностици су такође стављали знак једнакости између добра и зла, похоте и целомудреног уздржања, сматрајући да и једно и друго уништава плот. Само гностици, древни валентињани -следбеници лажног учитеља Валентина, мрзели су плот и брак, а данашњи валентињани воле плот, али „чудном љубављу“. Они воле плотска задовољства, али не и њу саму и никако не брину о њеној безбедности и дугом трајању плоти. (Кандидат филолошких наука, доктор историјских наука, кандидат богословља, професор Института историје Санкт Петербуршког државног универзитета, члан Синодалне богослужбене комисије, протођакон Владимир Василик. Цитат преузет из текста „Распродаја љубави или о савременом валентинијанству“).

„Сматрам да је празновање Дана светог Валентина исто што и празновање дана попуста, „црни петак“, итд. Дан светог Валентина је код нас искључиво комерцијални празник, смишљен ради угађања трговачким центрима, хипермаркетима итд. То јест, то је дан када се уз закуску Дана светог Валентина може цевчити неко преостало сладуњаво вино, омирисати не баш свеже свеће итд. Експлоатација на искреним осећањима заљубљених људи, комерцијализација тих осећања – ето шта је у ствари Дан светог Валентина“. (Депутат Државне Думе Виталиј Милонов. Цитат узет из текста „Дан светог Валентина је празник презерватива и бордела са постељом“).

Текст посрбио „Саборник србско-руски“

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com