4Драга браћо и сестре,
велика нам је част да вас позовемо да кренете са нама средином септембра 2018. године у Грчку, јер ће се ту у месту Евзони, општина Поликастро, на северу Републике Грчке обележити тачно 100 година од пробоја Солунског фронта, једне од најславније епопеје србске војске и Првог светског рата.

Србска војска након славних победа у лето и јесен 1914. на Церу и Колубари морала је крајем 1915. године услед Тројне инвазије (Аустро-Угарска, Немачка и Бугарска) да се повуче ка југу, односно Краљевини Грчкој, преко албанских гудура и црногорских планина све до Јонског мора... Овај догађај је до тад незабележен у историји и познат је као Албанска голгота.

После опоравка србских ратника на Крфу, Виду, Корзици и Африци, две србске армије су пребачене на Солунски фронт. који је имао две године мировања после Освајања Кајмакчалана у септембру 1916. године. Да би 15. септембра 1918. године после два дана велике артиљеријске паљбе широм фронта, србска војска са француским јединицама пробила Солунски фронт и незадрживо ослобађала Вардарску Македонију.

Немачке, аустроугарске и бугарске јединице биле су у паничном бегу, а онда је 29.09.1918. Бугарска је капитулирала, што је био велики успех. Наредна два месеца је ослобођена читава територија Краљевине Србије и етнички простор Срба који је окупиран од Аустро-Угарске монархије.

 

ПЛАН ПУТА:

Први дан - петак 14.09.2018

Крећемо из Београда око 21 сат аутобусом. Задржавамо се у Параћину, Нишу и Врању, да покупимо путнике, али само на бензинским пумпама, нећемо улазити у град.

29

 

Други дан - субота 15.09.2018

Ујутро око 07:00 сати стижемо у место Удово, јужни део Вардарске Македоније, недалеко Ђевђелије. Ту ћемо посетити једну спомен-костурницу из Великог рата посвећену жртвама Валдановског покоља 1915. године.

Прелазимо границу код Ђевђелије у северни део Грчке где има место Евзони, општина Поликастро. Ту се налази велики споменик савезничким војницима (Енглеске, Француске, Грчке, Србије и Италије) који су 15. септембра 1918. пробили Солунски фронт. Положићемо венац, одржати парастос, запалити свеће и чути историјски час из тога времена.Настављамо до Солуна, где ћемо око 14:00 сати посетити Зејтинлик, једно од највећих србских војничких гробаља ван Србије. Попричаћемо са чуварем деда Ђорђем Михаиловићем и чути приче о томе како је Зејтинлик настао и још понешто. Прекопута гробља је сувенирница.

1

Поподне имамо слободну шетњу по Солуну, а смештај у унутрашњости Грчке, у једном од хотела.

 

Трећи дан - недеља 16.09.2018

Ујутро крећемо у 06:30 сати за Кајмајкчалан. Попећемо се до спомен костурнице коју је краљ Александар I Карађрођевић сазидао за своје дивјунаке, а где се још налази срце великог пријатеља Срба - др Рудолфа Арчибалда Рајса. Тамо ћемо имати такође историјски час и рецитације на тему Великог рата.

23

Око 14 сати кренућемо за Србију.  План да стигнемо у Београд је увече око 22:30 сати. 

 

Могућа је корекција плана пута услед непредвиђених околности на путу. 

 

НА ОВОМ ПУТОВАЊУ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО НОШЕЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА (заставе, мајице, пароле, беџеви, качкети, транспаренти  и сл.) КАО И АЛКОХОЛИЗАМ!

Дозвољено је ношење србских националних обележја!

28

Цена пута је 60 евра, односно 7.200 динара. У цену је урачунато путовање, смештај и групно здравствено осигурање.

Напомена: Уплаћени новац се не враћа!

 

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:

Телефон: 063283563 (Станко)

Ел. пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Портал: srbskisvetionik.org.rs

 

*  *  *

 

РЕКЛИ СУ О ПРОБОЈУ СОЛУНСКОГ ФРОНТА:

Војвода Живојин МишићСрбски војвода Живојин Мишић:
- "Сви команданти, командири и војници треба да буду прожети идејом од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Та брзина је у исто време и најбоља гаранција против изненађења, јер се њоме постиже растројство непријатеља и потпуна слобода у нашим дејствима.

Треба дрско продирати, без починка, до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом јунаци напред у отаџбину!"...


Француски маршал Франше д'Епере
- "Операције се морају успоравати јер нема комуникације ради добацивања хране француским трупама које напредују, само српским трупама нису потребне комуникације, они иду као олуја – напред", извештавајући француску владу.


Немачки цар Вилхелм II Алберт:
- "Шездесет две хиљаде српских војника одлучило је рат. СРАМОТА!" - приликом слања телеграма бугарском краљу Фердинанду октобра 1918. године...


Бугарски краљ Фердинад:- "Ово је крај свих нас...", приликом потписивања капитулације крајем септембра 1918. године

 

Наши преци на Солунском фронту су имали само једну поруку за нас: - "Децо, немојте нас заборавити!...".

 

Извор: http://srbskisvetionik.org.rs/

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com