IMG 0e32e3dbbe083fc74fcdd154553ba204 VНапомена: Поштовани читаци, уз Православну фондацију која се обратила амбасадама православних земаља, данас се и "Савез Срба из Црне Горе" обратио амбасадама и дипломатским представништвима, поводом прогона СПЦ у Црној Гори. Саопштење преносимо у целости...

♦     ♦     ♦

Ваша Екселенцијо!

Власти у Подгорици су искористиле увођење ванредних мјера поводом појаве вируса Корона за обрачун са СПЦ у Црној Гори. СПЦ није давала никаквог повода за такво понашање власти у Подгорици.

Напротив. Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић је већ 19. маја 2020. године понудио властима црквене објекте ради формирања стационара и позвао вјернике да „слушају надлежне и Институт за јавно здравље“. Власти су сам два дана касније одговориле, тако што су блокирале прилазе цркви у Никшићу. Митрополит Амфилохије који има 82 године са неколико свештеника је приведен 12. априла. Држани су у Центру безбеједности у Подгорици неколико сати. Најугледнији свештеник у Боки Которској, Момчило Кривокапић, са сином је позван на информативни разговор у стнаицу полиције Котор 20. априла. Ноћ прије тога, на инфорамтивни разговор је позван јеромонах Саво Вукајловић из Бијелог Поља. Митрополит је поново позван на информативни разговор 23. априла, само зато што је служио опијело угледном историчару Владимиру Јовићевићу на Цетињу у складу са прписима (пред најаужом родбином и пријатељима). Протојереј-стафровор Момчило Кривокапић умире само девет дана након информативног разговора. Режимски медији нападају Митрополита Амфилохија јер се појавио на сахрани. Окружно државно тужилаштво у Котору, на азхтјев Управее полиције, тражи „информације о особама које су присуствовале сахрани“ и подноси кривичне пријаве.

Са жаром Исусовог прогонитеља Кајафе, власти 13. маја хапсе Епископа Јоаникија и девет свештеника, којима одређују притвор од 72 сата. Тада долази до великих протеста народа у Никшићу, Беранама, Андријевици, Будви, Бијелом Пољу и Пљевљима. МУП користи сузавац и шок бомбе, брутално туче народ, чак и дјецу. Војска излази из касарни ради борбе против Цркве. Против владике Јоаникија ОДТ у Никшићу подиже оптужни прдлог и тражи казну затвора од једне године.

Прогон се настави и након званичног проглашења краја епидемије 2. јуна. Полицијска репресија је примењена према свештенству у Бару и Улцињу, срушен је црквени објекат у Улцињу 10. јуна. То је несумњиви доказ да је епидемија била само повод за почетак прогона.

Зато вам се у контексту универзалности људских права, слободе вјероисповејсти, демкратских и цивилизацијских норми које су погажене од стране црногорског режима у односу на СПЦ и српски народ, обраћамо са молбом да предузмете конкретне мјере код ваших влада, ради престанка прогона вјерника и СПЦ у Црној Гори и ради заштите оснвних грађанских права која су угрожена одс тране режима у Црној Гори.

Обраћамо вам се као представницима државе која гаји демократске принципе у циљу заштите основних људских права, у нади да ћете разумети наш захтјев и предузети одређене мјере према режиму у Подгорици по наведеним питањима, унапријед се захвљујемо.

С поштовањем,

За Савез Срба из Црне Горе

Предсједник Жељо Чуровић

IMG 0e32e3dbbe083fc74fcdd154553ba204 V

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com