2Hi8sKHh1TQСвим читаоцима Саборника честитамо радосни празник "Улазак Христов у Јерусалим - Цвети", покретни празник који се слави сутрадан по васкрсењу Лазаревом, тј. Лазаревој суботи (Врбица), шесте недеље Великог поста и недељу дана пред Васкрс, са надом да ће православни род наш србски задржати у својим срцима то предивно осећање радости које је на данашњи дан имало становништво Јерусалима, дочекујући Христа као Цара, простирући своје хаљине и гранчице дрвећа, носећи у рукама палмове гранчице због блискости са Господом и да никада неће доћи у то стање духа у које су дошли пет дана касније становници Јерусалима, кличући у демонском пориву - распни, га, распни...

Ниже публикујемо Акатист уласку Христовом у Јерусалим, да могу читаоци Саборника да прочитају у молитвеном смирењу, са надом да Светло Васкрсење Христово неће дочекати утамничени као што дочекују Улазак Господњи у Јерусалим. Нека Вас речи Псалмопојца Давида, које наводимо пре публиковања текста Акатиста, учврсте у непоколебљивој вери у Васкрслог Христа, која је јача од свих вируса овога света, па и од вируса маловерја: „Господ је видјело моје и спасење моје; кога да се бојим? Господ је крјепост живота мојега; кога да се страшим?… За једно само молим Господа, само то иштем, да живим у дому Господњем све дане живота мојега, да гледам красоту Господњу и пораним у Цркву Његову….“ (Псалм 26; 1, 4). Амин!

maxresdefault

Кондак 1.

Изабрани Царе Горњег Сиона, Кротки Спаситељу и Праведни Избавитељу наш, Тебе, Кога на висини Херувими носе и Серафими славе, гледамо сада како на магарету у Јерусалим улазиш и на добровољно страдање полазиш. Зато се клањамо неисказаном снисхођењу Твоме и у умиљењу Ти излазимо у сусрет са палмовим гранчицама, да бисмо Ти са јеврејском децом клицали:

Благословен Који долази у име Господње! Осана на висини!

Икос 1.

Хорови Архангела и Ангела са страхом и трепетом посматраху са небеских висина Твој улазак у Јерусалим, Христе Спасе, ради добровољног страдања и са апостолима невидљиво спровођаху тебе, Цара свога, узвикујући са јеврејском децом: „Осана на висини“! и кличући Ти овакве песме:

Благословен си, Господе Боже наш, јер си посетио народ Свој и донео му избављење!

Благословен си, Владико Христе, јер си дошао и Крстом даровао спасење чедима Својим!

Благословен си, јер идеш да Адама из дубине ада дозовеш!

Благословен си, јер си дошао да Еву од старе туге ослободиш!

Благословен си, јер си проповедао радосну вест: мир на Израиља и спасење народа!

Благословен си, јер си објавио Нови Завет проливањем крви Своје!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 2.

Видевши да си, Исусе, на шест дана пре Пасхе опет дошао у Витанију, Марта и Марија Ти зготовише вечеру, а Лазар беше један од оних који су за столом седели. Марта усрдно служаше Тебе, Податељу свега, а Марија добар део изабра, будући благодарна због васкрсења брата свога и, узевши литру правога нардова скупоценог мириса, помаза пречисте ноге Твоје и обриса их косом својом, са срцем препуним љубави, кличући Ти: Алилуја!

Икос 2.

Имајући безуман разум, Јуда не разумеде Твој вољни долазак ради страдања и, већ намеравајући да те изда, смути се, гледајући како Марија мирисом помазује Твоје ноге, Господе и рече: „Чему ова штета? Јер се могаше овај мирис продати за триста динара и дати сиромасима.“ А ово не рече што му беше стало до сиромаха, него што беше лопов. А Ти, Господе, видевши да Ти предстоји да ускоро смрт претрпиш, оправда ову свету жену, говорећи: „Остави је! Она је то сачувала за дан мојега погреба.“ Стога, поштујући Твој вољни долазак на страдања, кличемо Ти овако:

Благословен си, Господе, јер Те Марија на вечери за погреб припреми!

Благословен си, Исусе, кога Јуда у својој души у Витанији на смрт осуди!

Благословен си, Ти, који си дошао у Витанију, у кућу мира, да од Марије љубави и помазање мирисом примиш!

Благословен си, Ти, који у Јерусалим идеш на вољно страдање, да опет љубав светих жена мироносица целом свету објавиш!

Благословен си, јер си Лазара из мртвих подигао, нека у сили буде долазак Твој!

Благословен си, Ти, који идеш да Себе Самога из гроба подигнеш, нека буде са влашћу улазак твој!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 3.

Имајући ваистину божанску власт, Владико Христе, Ти рано ујутру изађе из Витаније и, приближивши се Витфаги, посла двојицу ученика Својих, говорећи: „Идите у село што је према вама и када уђете у њега, наћи ћете магаре привезано на које никада нико од људи није уседао; одрешите га и доведите. Ако вас ко упита: Зашто дрешите?, овако реците: Оно треба Господу“. Тога ради, прослављамо Твој кротки улазак у Јерусалим на магарету и из дубине душе кличемо Теби, Спасе наш: Алилуја!

Икос 3.

Отишавши, ученици доведоше магаре и набацише на њега хаљине своје. Ти, пак, Бог будући, на Херувимима ношен, као човек на младо магаре уседе нас ради, да као кротки Цар са миром уђеш у град оца Твога Давида. Тога ради, дочекујемо Те оваквим похвалама:

Благословен си, Ти, који на висини са Оцем на Престолу седиш, а који си изволео да на магаре седнеш!

Благословен си, Ти, коме се на небесима горње силе клањају, а који си на земљи поклоњење од деце примио!

Благословен си, Ти, који снагом вековима царујеш и који са славом у Јерусалим улазиш!

Благословен си, јер на смирене гледаш, Ти, који си у Своје кротко дошао!

Благословен си, Ти, који си на бесловесно магаре усео, хотећи да нас ослободиш старог безумља!

Благословен си, Ти, који си на земљи чудесно сиромаштво примио, а на небесима горе са Оцем и Духом седиш!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 4.

Бура сумњи смућује ми ум, како да достојно прославим велику тајну Твога снисхођења, Господе, јер, имајући за Свој престо – небо, ти си на убого магаре усео, тражећи човека, желећи да га ослободиш старог безумља, да се оствари оно што пророк Захарија рече, говорећи: „Радуј се много, кћери Сионова, подвикуј, кћери Јерусалимова; ево, Цар Твој иде к теби, праведан је и спасава, кротак и јаше на магарцу, и на магарету, младунчету магаричину.“ Стога прослављамо Твој миран долазак у Јерусалим на магарету, кличући Ти из дубине душе: Алилуја!

Икос 4.

Многи народ који беше дошао на Празник, чувши да Господ долази у Јерусалим, сабра се заједно у гомилу и простираху хаљине своје по путу, а други резаху грање од дрвећа и простираху их по путу и иђаху пред Њим и за Њим и викаху Ти, говорећи: „Осана Сину Давидову! Благословен који долази у име Господње! Благословено царство оца нашег Давида које долази у име Господње! Осана на висини!“ Тога ради и ми, у овај претпразнични дан, носећи гранчице дрвећа као знамење васкрсења, Теби, Победитељу смрти, кличемо:

Благословен си, Царе Израиљев, који си дошао да тражиш царство које није од овога света!

Благословен си, Сине Давидов, који ниси хтео да поломиш савијену трску!

Благословен си, Пастиру добри, који долазиш да пронађеш залуталу овцу!

Благословен си, Кротко Јагње, које само себе на жртву вољно приносиш!

Благословен си, Владико свега створеног, јер Те Твоја творевина са љубављу дочекује и гранчицама прославља!

Благословен си, Царе славе, кога са царском славом ученици спроводе и деца прослављају!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 5.

Одевен од века у блиставу красоту и силу божанства Ти, Господе, долазиш са славом на Сион, улазећи на Јелеонску Гору, да се испуни предсказање пророка Наума: „ Ето, на горама ноге онога који носи добре гласе, који оглашује мир. Празнуј, Јуда, своје празнике, испуњај завјете своје“. И опет, да се испуни друго пророштво Твога праоца Давида: „Виђени бише покрети Твоји, Боже, покрети Бога мојега, који је у светињи“. А када се Ти већ приближи подножју горе Јелеонске, ово мноштво ученика поче громким гласом радосно да хвали Бога, прослављајући Тебе због свих чуда која видеше говорећи: „Благословен Цар који долази у име Господње! Мир на земљи и слава на висинама!“ Стога и ми, Нови Израиљ, Црква настала од незнабожаца, данас радосно са њима теби кличемо: Алилуја!

Икос 5.

Видевши да Те, Господе, народ све више прославља и чувши громке узвике Твојих ученика, неки од фарисеја из народа узнегодоваше и рекоше Ти када си силазио са горе: „Учитељу, забрани ученицима Својим“. А Ти им, Господе, одговори: “Кажем вам, ако они ућуте, камење ће повикати“. Зато и ми, иако су нам срца и душе хладне као камење, ипак по Твојој речи не можемо ћутати, него Ти овакве хвале узносимо:

Благословен си, Господе Боже наш, јер си дошао у Јерусалим да грешнике спасеш!

Благословен си, Христе Спасе наш, јер си објавио верним Твојима да си нам близу!

Благословен си, Сине Очев, јер идеш да Крвљу на Крсту небеске и земне измириш!

Благословен си, Сине Човечији, јер идеш да целом свету велику љубав Оца небеског објавиш!

Благословен си, Царе над царевима, јер је Царство Твоје – Царство свих векова!

Благословен си, Владико над владарима, јер је владичанство Твоје – у сваком нараштају и нараштају!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 6.

Као проповедници божанске силе Твоје, Господе, показаше се Јудејци који бејаху са Тобом у Витанији, јер они у Јерусалиму сведочаху да си Лазара из гроба подигао. Тога ради Те и срете народ, чувши да си ово знамење учинио. И говораху један другом: „Зашто чекамо и не излазимо да сретнемо Сина Давидовог са палмовим гранчицама, да се испуни Писмо: „Попећу се на палму, дохватићу гране њене“, јер, Он је палма правде о којој рече Давид: „Праведник као палма процветаће“. Стога Те народ прво гранчицама прослављаше: „Осана!“, а касније ипак изађоше на Тебе кољем као на разбојника, не знајући да певају: Алилуја!

Икос 6.

Засија у свој својој слави и лепоти Свети Божији Град Сион, „град Великога Цара“, када му се Ти приближи, Господе. А када си са висине Горе Маслинске угледао здања црквена и друге прелепе грађевине градске, тада си, видевши Свети град, заплакао над њим као Човекољубиви Отац и са плачем рекао: „Када би и ти знао, бар у овај дан твој, оно што је за мир твој! Али је сада сакривено од очију твојих.“ И одмах си прорекао да ће доћи дани када ће непријатељи окружити свети град и срушиће њега и децу његову у њему, и неће оставити камен на камену у њему, зато што није познао време у којем је похођен. А ми, видећи Те као Доброг Пастира, који се жалости због Својих залуталих оваца, кличемо:

Благословен си, Велики Пастиру оваца, који си дошао да тражиш изгубљену овцу!

Благословен си, Архијереју блага која долазе, који си пожелео да са нама и у нашој немоћи пострадаш!

Благословен си, Посредниче Новог Завета, који си зажелео да спасеш пале људе од вечне смрти!

Благословен си, Најправеднији Судијо, јер си праведан и истинити су судови о граду Твоме!

Благословен си, Премилостиви Спасе, јер си се показао милосрдан и Твојом милошћу испуни се сва земља!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 7.

Хотећи да избавиш род људски од служења ђаволу, Ти си, Исусе, дошао у Јерусалим, да се испуни Писмо: „јавиће се Бог богова на Сиону.“ Због тебе се узбуни сав град: „јер, једни изађоше у сретање Теби, узвикујући гласно: „Осана Сину Давидовом!“, а други зачуђени питаху: „Ко је Овај?“ о, безумни старци, лажно названи учитељи! Све улице града проповедају чудеса Твоја. Читава Јудеја је испуњена доброчинствима Твојим, а ови питају: „Ко је?“ Лазар тек што васкрсе и не знају ко га избави од смрти? Тек што си изашао из Јаирове куће и не знају ко је оживео кћер његову? Виде они, али ипак неће да Ти узвикну: Алилуја!

Икос 7.

Показао си диван домострој Свој, када си са славом ушао у Јерусалим и одмах, као Архијереј, посетио свети храм, да га осмотриш. Ушао си са влашћу у дом Оца Свога и испунио предсказање Светог пророка Авакума: „А Господ је у Светој Цркви Својој; мучи пред Њим, сва земљо! „И одмах си изгнао напоље оне што у њему продаваху и куповаху, говорећи им: „Дом мој, дом је молитве, а ви начинисте од њега пећину разбојничку.“ И тако се испуни и друго Писмо: „Ревност за дом Твој изједа ме. А ми, уплашивши се таквог праведног гнева Твога, Господе, једно молимо од Тебе, да живимо у дому Твоме у све дане живота свога, да гледамо лепоту Твоју и посећујемо Твој свети храм, да Те овако прослављамо:

Благословен си Ти, који живиш у нерукотвореним храмовима на небу и који си у земаљски храм са славом ушао!

Благословен си, јер си, заволевши обиталиште Своје славе на земљи, дом молитве од световних брига оградио!

Благословен си, Господе сила, јер више волимо дом Твој него станове безбожничке!

Благословен си, Царе славе, јер је бољи дан један у дворовима Твојим од хиљада у насељима безбожника!

Благословен си, велики у Сиону, јер је страшно и свето име Твоје!

Благословен си, који живиш у Јерусалиму, јер је свет храм Твој, чудесан у правди Твојој!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 8.

Дивно и преславно чудо си учинио, Христе, када си „изненада дошао у Своју Цркву и исцелио хроме и слепе који Ти приступише, као Светолодавац и Милосрдни Лекар, јер, „правда ће пред Тобом ићи“, као што рече Давид и тако си на овај велики претпразнични дан на све излио радост, истину, светлост и живот, као што прорече пророк Софонија, говорећи: „Радуј се, кћери Сионова, уклони Господ судове твоје, Цар Израиљев Господ усред тебе је, нећеш се више бојати зла. Господ Бог твој, који је усред тебе, силни, спасиће те; радоваће ти се веома, умириће се у љубави својој, веселиће се тебе ради пјевајући. Говори Господ: избавићу хроме и сабрати одагнане.“ Тога ради и ми, веселећи се на дан празновања посете Твоје, кличемо Ти: Алилуја!

Икос 8.

Сав си био љубав, Најслађи Исусе, и зато Ти хвалу приноси вољени Израиљ из уста одојчади и незлобиве деце: а када старци и учитељи хуле на Бога питајући „Ко је овај?“, младенци проповедају, кличући Теби: „Осана Сину Давидовом!“, и са палмовим гранчицама дочекују у храму долазак Твој, предсказујући Твоје скоро васкрсење из мртвих. Зато удостој и нас, испуњене гордошћу, да постанемо као кротка деца, јер је таквих Царство Небеско, да од чистог срца заједно са њима Теби принесемо овакве похвале:

Благословен си, на висини опевани од Серафима, који си клицање незлобиве деце примио!

Благословен си, на небу ношени од Херувима, кога чисти срцем у своме срцу носе!

Благословен си, Ти, који си дошао да подигнеш палу Давидову скинију, да благообразну скинију у нама опет просветлиш!

Благословен си, који си дом Свој – домом молитве начинио, да нас, који смо пећина душегубних разбојника поново начиниш чистим домом Духа Светога!

Благословен си, Ти, коме хиљаде хиљада служе на небесима и пред којим мноштва стоје!

Благословен си, ти, коме хор деце клицаше на земљи и мноштво народа те среташе!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 9.

Видевши чуда која си учинио у храму, Исусе, и децу како узвикују: „Осана Сину Давидовом!“, цео скуп јудејских првосвештеника и књижевника узнегодова и рекоше Ти: „Чујеш ли шта ови говоре?“ А Ти им рече: „Зар нисте никада читали: Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу.“ А ми, чудећи се окамењености срца запевасмо Ангелску песму: Алилуја!

Икос 9.

Божанствени беседници, иако су речити, ипак не могу да одају достојну хвалу Твојм неисказаном снисхођењу, Христе, како си сада вољно дошао у Јерусалим да претрпиш крст. Стога си Своје Божанство сакрио од премудрих и разумних и открио га деци, која чистим срцима више него оци њихови осетише да си Ти заиста Христос. Удостој и нас да чистим душама и неупрљаним устима исповедамо Божанствену славу Твоју, певајући Ти овако:

Благословен си, Ти, који си Својим речима просвелио и уразумио децу, тако просвети и уразуми и наше мисли и срца!

Благословен си, Ти, који си чињењем чуда посведочио Своје Божанство, отвори и моје очи да празумем Закон Твој!

Благословен си, Ти, који напасаш Израиља, напасај ме у кротости духа на месту зеленом!

Благословен си, Ти, који чуваш Јакова, насели ме у чистоти срца на води покоја!

Благословен си, Царе мира, нека засија у дане Твоје правда, док се не помрачи месец!

Благословен си, Сунце Правде, да просвети светлост Твоја свет док сија сунце!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 10.

Хотећи да спасеш незнабошце, Ти си, Христе Боже наш, подигао неке од Јелина, који су дошли на празник да Те виде. Стога они приступише Филипу, говорећи: „Хоћемо да видимо Исуса. А он и Андреј рекоше Теби. А Ти им одговори да је дошао час да се прослави Син Човечији. Својима си дошао и Твоји Те не примише и на смрт осудише. Као што зрно пшенице, ако не падне на земљу и не умре не доноси плода, тако си и Ти Својом смрћу многи плод донео међу незнабошцима, да се испуни предсказање пророка Исаије, да си се јавио онима који те нису тражили и да су Те пронашли они који нису питали. Тога ради, „Ходите сада сви народи и видите данас Цара Небеског како као на престолу високом на убогом магарету у Јерусалим улази“, да сви једним устима и срцем Њему запевамо: Аллилуја!

Икос 10.

Царе Превечни, кротки, праведни Спаситељу и Утешитељу наш! Ти си у овај дан кротко дошао у Јерусалим седећи на кротком магарету, да разрешиш земљу од коњске дрскости. Тога ради, нека сви људи разумеју Твоју кротост и нека сви знају да Ти гледаш само на смиреног, ћутљивог, који дрхти од речи Твојих. Зато: „нека раскују мачеве своје на раонике и копља своја на српове и нека се више не уче боју.“ А ми: „кротки душом и смирени природом, благодаћу примимо кротког Владику свих који долази да уништи гордост ђавола“, да смиреним духом Њему овако кличемо:

Благословен си, Ти, који си се на гору Сион узнео, да благовестиш мир на Израиља!

Благословен си Ти, који си у Јерусалиму проповедао, да најавиш спасење народа!

Благословен си, Ти, који си дошао да сиромашнима благовестиш пријатну годину Господњу, да исцелиш све којима је срце у мукама!

Благословен си, Ти, који си зажелео да заробљенима објавиш ослобођење, да све понижене олакшаш слободом!

Благословен си, јер као кокошка пилиће Своје под крила сакупљаш. Да све оптерећене гресима Крстом искупиш!

Благословен си, јер као зрно пшенично које на земљу пада идеш на погреб, да све пале у дубину ада Васкрсењем обновиш!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 11.

Скрушено појање приносимо Теби, Христе и заједно са незлобивом децом која Ти клицаху: „Осана!“ и ми узвикујемо: Бог Господ и јави се нама, да гранчицама прославимо празник, свет, чисти и духован, да поново уђеш у дом душа наших, као што си обећао, говорећи: „Нећу вас оставити сиротане; доћи ћу к вама. Ако ме неко љуби, љубићу и ја њега и јавићу му се Сам. И Отац мој љубиће њега; и њему ћемо доћи и у њему ћемо се настанити.“ Нека је благословен улазак Твој! Дођи и седи на престол ума нашег, и ослободи нас од свих безумних страсти, да са неувенљивим гранчицама чистоте поново као некада деца Теби узвикнемо: Алилуја!

Икос 11.

Светлошћу небеском заблистао је свети храм када си га Ти посетио, Исусе, и очистио од земаљских трговаца, а заједно са њим се данас просвети и свети град, као што прорече Исаија: „јер ће из Сиона изаћи закон и реч Господња из Јерусалима“, јер си на страдање дошао и Својим Крстом донео светлост, радост и љубав. Тога ради, рекао си ученицима пре Свог страдања: „Још је мало времена светлост са вама; идите док светлост имате, да вас тама не обузме. Верујте у светлост, да будете синови светлости.“ Ово си рекао, Господе, да се ни у страдањима Твојим светлост вере не угаси у ученицима Твојим, да не пођу у таму неверја, не знајући куда иду, да и сви који истински у Тебе верују ускликну:

Благословен си, Христе, Светлости свету, кога лукави свет омрзну!

Благословен си, Исусе, Сунце Правде, од искрених пријатеља Своји увек величани и препрослављени!

Благословен си, Незалазна и Тиха Светлости, који си на залазак Свој у Јерусалим дошао!

Благословен си, Ти, који живиш у неприступној Светлости, који долазиш зором Васкрсења да сав свет просветиш!

Благословен си, најслађа и увек жива Светлости, која си се на Сиону јавила, да преосветиш таму моје душе!

Благословен си, Светилниче који светлиш и гориш, упаљени у Јерусалиму, да опет упалиш угашени светилик мој!

Благословен који долази у име Господње! Oсана на висини!

Кондак 12.

Подај нам Своју благодат, Исусе, као некада деци јеврејској која су клицала: „Осана“ и која су познала Твоје Божанство. И сада, у ове пречасне дане, Господе, опет нам се приближи, а највише онима који призивају Твоје име у духу кротисти и мира, смирења и љубави, удостој и нас да осетимо благодат Твог доласка, да и мир Божији који превазилази сваки ум сачува срца наша и све наше мисли о Теби и тако просвети душе наше, да са умилењем и радошћу кличемо Теби, који си дошао да нам завешташ Нови Завет проливањем крви Своје: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући Твој долазак у Јерусалим на вољно страдање и неисказано снисхођење Твоје, Христе, поклањамо се почетку Крсних страдања Твојих, веселећи се са децом јеврејском, дочекујемо Те са гранчицама и, саставивши празник, прослављамо Тебе, јер си Ти заиста Месија Христос који је дошао и који ће опет доћи да суди живима и мртвима, не седећи на магарету, него као Цар и Господар господара, којем је име – „Логос Божији, који неће иза себе имати децу која кличу „Осана“, него све војске небеске чији ће гласови као громови узвикивати: Алилуја! Спасење, слава и част и сила Господу нашем, јер се зацари Господ Сведржитељ! Очекујући са вером овај велики одлазак Твој у Горњи Сион, који силази са неба од Бога, прослављамо Твој улазак у земаљски Сион ради свему свету познатог заклања Твога, певајући Ти:

Благословен си, Сине Очев, који си славом овенчао човека, а који идеш трњем да будеш овенчан, да нашу трновиту природу плодоносном учиниш!

Благословен си, Јагње Божије, који узимаш грехе света, да Својом крвљу нас пале учиниш бељим од снега!

Благословен си, Жениче душа и срдаца наших, који излазиш из Ложнице Своје, да се нико не склони од топлоте Твоје!

Благословен си, Пастиру Добри, који сада улазиш у тор оваца Својих, да нас нико не отме из руке Твоје!

Благословен си, Учитељу наш, који ради Сиона ниси заћутао до крсне Пасхе Своје, да другове Своје до краја речју и љубављу на Вечери тешиш!

Благословен си, Спаситељу наш, који си на крају хтео да се у крваве хаљине обучеш, да нас као невесту хаљином спасења и одежом весеља украсиш!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 13.

О, Исусе Христе, Јагње Божије, пре века за заклање припремљено, који сада у Јерусалим на вољно страдање долазиш! Прими ово мало мољење које Ти са гранчицама приносимо, да у пречасне дане ове идемо стопама Твојим, у тишини и кротости духа и у умилењу и чистоти срца и да тако останемо са Тобом и у све време земаљског странствовања нашег. И удостој нас да неосуђено учествујемо у божанственој радости Свете Пасхе Твоје овде на земљи, да се и по доласку у Небески Јерусалим за све векове сјединимо са Тобом, певајући са свима светима Ангелску песму: Алилуја! (трипут)

Икос 1.

Хорови Архангела и Ангела са страхом и трепетом посматраху са небеских висина Твој улазак у Јерусалим, Христе Спасе, ради добровољног страдања и са апостолима невидљиво спровођаху тебе, Цара свога, узвикујући са јеврејском децом: „Осана на висини“! и кличући Ти овакве песме:

Благословен си, Господе Боже наш, јер си посетио народ Свој и донео му избављење!

Благословен си, Владико Христе, јер си дошао и Крстом даровао спасење чедима Својим!

Благословен си, јер идеш да Адама из дубине ада дозовеш!

Благословен си, јер си дошао да Еву од старе туге ослободиш!

Благословен си, јер си проповедао радосну вест: мир на Израиља и спасење народа!

Благословен си, јер си објавио Нови Завет проливањем крви Своје!

Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!

Кондак 1.

Изабрани Царе Горњег Сиона, Кротки Спаситељу и Праведни Избавитељу наш, Тебе, Кога на висини Херувими носе и Серафими славе, гледамо сада како на магарету у Јерусалим улазиш и на добровољно страдање полазиш. Зато се клањамо неисказаном снисхођењу Твоме и у умиљењу Ти излазимо у сусрет са палмовим гранчицама, да бисмо Ти са јеврејском децом клицали:

Благословен Који долази у име Господње! Осана на висини!

МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

Господе Исусе Христе, Боже наш, који на висини на Престолу са Оцем седиш, непрестано ношени од Херувима и опевани од Серафима, који си у време док си у телу био на земљи изволео да седнеш на магаре ради нашег спасења, који си примио клицање од деце и који си у Свети град Јерусалим шест дана пре Пасхе дошао на вољно страдање, да Крстом спасеш свет, погребом и Васкрсењем Својим! И као што тада људи, који су седели у тами и сенци смрти, узеше палмове гранчице и сретоше Тебе, исповедајући да си Син Давидов, тако сачувај и заштити нас, који у овај претпразнични дан, подражавајући њих, гранчице у рукама носимо. И као што Ти онај народ и деца приношаху: „Осана!“, удостој и нас да у псалмима и духовним песмама чистим душама и неупрљаним устима прославимо величину Твоју на дан празника овог и током читаве седмице страдања Твојих и да неосуђени достигнемо да учествујемо и у божанственој радости Свете Пасхе и најсветлијим данима Живоносног Васкрсења Твога, да опевамо и прославимо Твоје Божанство заједно са Беспочетним Твојим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com