У недељу, 23. августа 2020. године, из српске престонице ка граници са Црном Гором у месту Јабука код Пријепоља, кренула је велика ауто-литија у знак подршке српској браћи и сестрама у Црној Гори у њиховој борби за одбрану заједничких православних светиња након изгласавања неправедног Закона о слободи вероисповести.

♦       ♦       ♦

Организатор литије било је Удружење Срба из Црне Горе са седиштем у Београду.

Учесници литије из Београда, Новог Сада, Чачка, Ужица, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и других градова Србије са иконама, црквеним барјацима и националним симболима једнодушно су послали поруку својој браћи у Црној Гори да нису сами у светој намери да одбране највредније што имамо. Пролазећи кроз градове и села на њиховом путу до Јабуке, сусретали су се са многим радосним људима који су их са одушевљењем поздрављали дајући им подршку.

Литију је код манастира Светог пророка Илије на Јабуци дочекао и благословио Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије:

-Добро дошли на ово брдо које је наш српски Тавор, на ову висину од 1200 метара, надомак наше браће у Црној Гори. Поред нас су наше светиње. Овде је манастир и храм Светог пророка Илије Огњенога, тамо је манастир Свете Тројице на простору Пљеваља. Овамо доле је манастир славна Милешева која ових година прославља осам стотина година свога трајања, свога живота, светлења и делања. Ту је и храм пријепољски посвећен Светом Василију Острошкоме, а тамо је и манастир Светога Василија Острошкога и друге наше светиње. Светињама смо окружени. Епархија милешевска спаја све што је свето: и у Пљевљима, и у Пријепољу, Новој Вароши, Прибоју, Сјеници и служи као спона са свима светињама у Шумадији и на целом простору Србије и у целоме свету.

-Дошли сте у право време, јер тамо поред нас, наша браћа у Црној Гори боре се за очување и одбрану наших заједничких светиња. Они се боре за повезивање континуитета у ономе што је свето и честито, и миломе Богу приступачно. Боре се за континуитет свега доброга, лепога, светога, јер то је нама природно, то је у срцу српског бића православнога. Јер ми смо Божији народ, ми смо Црква Христова, Црква Бога живога. Ви сте показали да је ова борба тамо за светиње у Црној Гори вредна пажње, да ви не смете бити пуки посматрачи, да морате бити учесници, да вам је стало до тих светиња које су тамо и овде. Хтели сте да покажете да је тај континуитет светости најбитнији, и зато је ова ауто-мото литија икона тога очуваног, гајеног и жељеног стремљења ка животу у светости, свему светоме, честитоме и миломе Богу приступачноме. То је гаранција нашег трајања, рекао је Владика у свом поздравном слову.

Несвакидашњем сабору обратили су се др Вукадин Шљукић у име Завичајног удружења Пљевљака из Београда, председник Удружења Дурмитораца у Београду г. Томаш Ковијанић, новинар, публициста и председник Управног одбора Православне фондације из Београда г. Ранко Гојковић, председник Удружења Косовопољаца у Београду г. Миодраг Ракочевић, председник Удружења Срба из Црне Горе који живе у Србији г. Жељко Чуровић. Прочитано је и писмо подршке историчара Салиха Селимовића из Сјенице. Они су окупљене поздравили новим српским поздравом: Не дамо светиње. У њиховим порукама попут златне нити проткана је идеја да никакве границе не могу раздвојити браћу и да идеја заједништва, националног и културног јединства никад није нестајала.

У културно-уметничком програму учешће су узели песник Благоје Баковић, глумац Александар Дуњић, вокална група Стара Србија, народни гуслари Славко Јекнић и Миломир Миљанић.

Извор: СПЦ

Фото: Лични архив

20200823 153354

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com