20200612 092358Напомена: Поводом трагичног прогона ЦПМ СПЦ и њених верника од стране богоборачког режима у Црној Гори, Управни Одбор "Православне Фондације" упутио је следеће писмо у амбасаде и дипломатска представништва земаља у којима су православни већинско становништво, са молбом за дипломатску помоћ и заштиту православном живљу у Црној Гори. Писмо је послато у амбасаде Русије, Белорусије, Грузије, Украјине, Румуније, Грчке, Кипра, Бугарске и Молдавије, као и у МИП Србије и Представништво Републике Српске у Београду.

♦     ♦     ♦

Ваша Екселенцијо!

Обраћамо Вам се, као представници Православне Фондације, са апелом да упознате Владе Ваших земаља са безакоњем које се данас спроводи према Српској Православној Цркви (СПЦ) и њеним верницима у Црној Гори. Подсећамо да је Парламент Црне Горе у ноћи 26/27 децембар 2019. године, у атмосфери насиља (уз потпуну блокаду парламента од стране полиције и хапшење 18 посланика) усвојио спорни „Закон о слободи религије или убеђења и о правном статусу религиозних заједница“. Тај закон је припремљен у тајности, без вођења озбиљне јавне расправе, без икаквих консултација са Црногорско-Приморском Митрополијом СПЦ (ЦПМ СПЦ), упркос таквој препоруци Венецијанске комисије.

Тај закон предвиђа одузимање имовине СПЦ и пренос власништва са Цркве на државу. Тако се стотине храмова и манастира СПЦ у Црној Гори нашло у опасности, међу њима и истински бисери српске средњевековне уметности и архитектуре. Народ је стао у одбрану својих светиња и стотине хиљада верника (више од 60% становништва Црне Горе) је учествовало у мирним молитвеним Литијама. Истичемо да чак ни окупатори у време турског ропства и за време Аустро-Угарске окупације у Првом и нацистичке окупације у Другом светском рату, нису оспоравали право власништва СПЦ над тим црквама и манастирима. Није то оспоравао ни безбожни комунистички режим. То право оспорава режим Мила Ђукановића у данашњој Црној Гори, подражавајући манире усташа у нацистичкој Независној Држави Хрватској 1941-1945, укључујући и хапшење епископа СПЦ. Овако нескривена и болесна мржња према православним светињама може довести, не дао Бог, до новог крвопролића и егзодуса Срба какав смо виђали у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији. Тај недемократски, противуставни, дискриминацијски и антицивилизацијски закон који крши право власништва, брани се и спроводи голом силом, упркос вољи огромне већине становништва Црне Горе.

Индикативно је да је дан после састанка председника Црне Горе Мила Ђукановића са генералним секретаром НАТО пакта Јенсом Столтенбергом, црногорски режим кренуо са рушењем верских објеката ЦПМ СПЦ у Црној Гори. На дан 10. јуна, срушен је конак манастира Светог Василија Острошког (17 век), а према нашим сазнањима, режим се спрема за рушење цркве светог краља Јована Владимира на планини Румији код Бара, као и црквице-крстионице на Михољској Превлаци (узгред напомињемо да је Православна Фондација од средстава прикупљених на Донаторској вечери одржаној 14.11.2019. године, донирала 3,5 хиљаде евра управо тој светињи, исто толико српско-руском духовном центру у Бања Луци и 7 хиљада евра је донирала на Косову и Метохији). Имајући све ово у виду, схватајући да нема никакве сврхе обраћати се представницима оних земаља захваљујући којима и опстаје овај марионетски режим, ми као Православна Фондација, обраћамо се Вама, представницима земаља у којима Православље представља религију већине становништва, са надом на разумевање и дипломатску помоћ ради заштите православних светиња у Црној Гори.

За Православну Фондацију,

Председник Управног Одбора

Ранко Гојковић

20200612 092358

Извор: ПРАВОСЛАВНА ФОНДАЦИЈА

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com