Screenshot 2024 01 05 231105

Поштовани читаоци,  од стране "Института Дијана Будисављевић" у нашу редакцију стигло је обавештење о комеморацији поводом упокојења професора Србољуба Живановића у САНУ, које у целини преносимо...

     †     †     †

Поштовани,

поводом упокојења Академика Србољуба Живановића, Институт Диана Будисављевић организује комеморативни скуп у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у петак 26. јануара 2024. године, са почетком у 11 часова.

Проф. Живановић био је оснивач Удружења антрополога Југославије и члан великог броја домаћих и међународних научних удружења. Изабран је за члана Академије наука Републике Српске 23. маја 2013. године. Био је члан Међународне словенске академије наука и уметности, Краљевског Медицинског Друштва (Royal Society of Medicine), Краљевског антрополошког института (Royal Anthropological Institute), као и Удружења клиничних анатома у Великој Британији, те Филозофског друштва Руске академије наука.

За свој рад у биоантропологији, палеопатологији, као и на пољу медицине, одликован је бројним домаћим и међународним наградама. За животно дело у унапређивању науке у области медицине одликован је престижном Маркизовом наградом Ко је Ко у свету 2020. године, а Српска Православна Црква га је одликовала Орденом Светог Саве за допринос у раду на идентификацији моштију Св. Деспота Стефана Лазаревића у манастиру Копорину.

У српској јавности остаће упамћен као члан форензичког тима који је 1964. године вршио ископавања масовних гробница у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора смрти.

Остаће упамћен и као председник Комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, чију је Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ усвојила Народна Скупштина Републике Српске 15. 10. 2015. године, као и суоснивач једине добротворне организације у Западној Европи која одржава културу сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у НДХ - Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст.

Позивамо Вас на комеморативни скуп посвећен Академику Србољубу Живановићу, у нади да ћете својим доласком одати почаст великом научнику и родољубу.

Петак, 26. јануар 2024. године у 11 часова, Свечана сала Српске академије наука и уметности (Кнеза Михаила 35)

С поштовањем

Гојко Рончевић Мраовић

преживело дете логораш

оснивач и директор Института Диана Будисављевић

Проф. др Драгољуб Ацковић

Члан Комисије САНУ за проучавање Рома

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com