ioann plamenecПоштовани читаоци, поводом хапшења оца Јована Пламенца од стране одлазеће власти у Црној Гори, саопштењем се огласио и Свесрпски словенски покрет. Ово саопштење је послато руководиоцима словенских покрета у свим словенским земљама...

Јуче, 8. новембра 2020. године, црногорска полиција ухапсила је познатог свештеника Митрополије Црногорско-приморске Српске Православне Цркве, оца Јована Пламенца и његовог сина Крста. Разлог је бизаран – отац Јован је по благослову блаженопочившег Митрополита Амфилохија отворио гробницу у једном манастиру у Црној Гори, за коју се претпостављало да је гробница Митрополита Арсенија Пламенца, претка оца Јована. Требало је само да се утврди да ли се ради о гробу Митрополита Арсенија. Отац није знао да се гроб налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе Црне Горе.

Одлазећа власт (нова влада треба да буде формирана у скоријој будућности) на све начине покушава да се свети духовенству СПЦ због одбране светиња која је утицала на губитак власти богоборачког режима Мила Ђукановића. И други свештеници се постојано прогоне под изговором кршења мера у борби против Ковид-19.

Међутим, отац Јован се не прогони само због тога што је он свештеник СПЦ, него и због свог бритког пера. Његове колумне изазивају одушевљење православно-патриотске јавности Црне Горе. Понављамо, разлог хапшења је патолошки – свештеник се оптужује за скрнављење гроба свог претка – архијереја!!!

Отац Јован је такође познат као велики делатник на попришту словенског братства. Он је потпредседник Свесрпског словенског покрета, био је учесник два последња Свесловенска конгреса – «бродског» на броду Кнегиња Анастасија 2017. године у Русији који је одржан у оквирима обележавања 150 година од знаменитог Свесловенског конгреса у Русији 1867. године, и Свесловенског конгреса у Прагу који је одржан током лета 2018. године. Да истакнемо да је његов знаменити предак, војвода Илија Пламенац, био учесник тог Конгреса у Русији 1867. године.

Руководство Свесрпског словенског покрета одлучно осуђује таква дејства против духовенства СПЦ и против свог потпредседника и једног од оснивача.

После оштрих реакција јавности у Црној Гори, огласио се за захтевом за ослобађањем оца Јована и његовог сина и будући премијер Здравко Кривокапић (док ово пишемо, јутро 9. Новембра), сазнали смо да су отац Јован и његов син Крсто ослобођени.

П.С. Овај текст је послат свим руководиоцима Словенског покрета у свим словенским земљама и очекујемо да ће се и они огласити поводом вандалског понашања одлазећих црногорских власти...

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com