Screenshot 2021 04 06 213444Свим читаоцима Саборника од срца честитамо Благовести, предивни празник који је донео благу вест, догађај који представља почетак нашег спасења...

Ниже публикујемо Акатист Благовестима, са молитвама...

†       †       †

Кондак 1.

Изабраној на превечном Савету Богодјеви Марији, да послужи великој тајни Богооваплоћења, Којa сија девственом чистотом више од небеске чистоте, побожне песме приносимо Ти, Богородице, због сверадосне Благовести Твоје од Арханђела. Ти пак обрадована и Која можеш подарити радост палим људима, избави нас од свих невоља и греховних мука, и узведи нас ка небеској радости, да Ти са арханђелом Гаврилом кличемо:

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Икос 1.

Арханђео Гаврило стојећи пред престолом Божијим непрестано гледа Божанску славу, када пак дође време избављења људи доби заповест од Господа: Буди служитељ необичном чуду и скривеној тајни: милосрђем Мојим подигни се на тражење заблуделог Адама који пропада, за кога се старам. Иди, дакле, у град Назарет, у коме живи девојчица Марија, да видиш прелепу красоту девства. Иди ка том духовном Божијем кивоту, ка другом небу који је на земљи. Иди ка тој обитељи мога оваплоћења и објави нетрулежни мој долазак од Ње. Пази пак, да не смутиш и да не уплашиш Дјеву, да буде радосна, а не тужна благовест твоја. Зато Јој приступи кротко и прва реч твоја нека Јој донесе радост, и да Јој ускликнеш овако:

Радуј се, Благодатна, јер Тобом засија радост!

Радуј се,Обрадована, јерТобом ишчезе проклетство!

Радуј се, Благословена, јер Тобом се обнавља сва твар!

Радуј се, Препрослављена, јер Тобом се спашава сав свет!

Радуј се, Богоизабрана Дјево, Позивање палог Адама!

Радуј се, Пренепорочна лавице,избављење Евиних суза!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 2.

Арханђео Гаврило видевши да се умилостивио Човекољубиви Господ, видевши погибли род људски, веома се задиви, како Бог, Кога не могу сместити небеса, хоће да се смести у девичанску утробу, како је не спали огањ Божанства, како Бог у Кога Херувими и Серафими не смеју гледати хоће да се јави на земљи у лику човека и да поживи са људима. Тој неисказаној тајни чудећи се са страхом завапи: Алилуја!

Икос 2.

Разум неразумни откривајући необичну тајну, рече Владар Анђела Арханђелу: што се смућујеш, Гавриле, због новога дела? Ако не спали огањ купину која је горела у пустињи, и није сагорела, неће спалити девичанску утробу огањ Мога Божанства, но штавише оросиће је и осветиће је благодат Моја. Где хоће Бог побеђују се закони природе. Гаврило пак чувши ово, испуни се Божанске радости и оде у Назарет, испуњавајући заповест Господњу, размишљајући у себи, како ће ући код девојчице и како ће Јој објавити чудесну тајну, а да не смути Њене девичанске помисли,и рече у себи: јавићу Јој прву радост и целивајући запеваћу ове речи:

Радуј се, Радости целоме свету, јер Теби пак јединој приличи да се радујеш!

Радуј се, Сладости анђела, јер Господ благоизволе да се оваплоти од Тебе!

Радуј се, неувели Цвете чистоте, јер Ти си небески миомир јавила целоме свету!

Радуј се, бели као снег Крине девствености, јер си Ти рајску девственост засадила на земљи!

Радуј се, најдража изнад свега Ризнице, Твоју доброту зажеле Цар Небески!

Радуј се, најсветлије Јутро целоме свету, јер Твојом светлошћу разгони се греховни мрак!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 3.

Божанском силом укрепљен са небеских висина слете велики Арханђео и дође у град Назарет и пронађе Свету Дјеву Која у доме своме се не стараше о животним бригама, него борави у молитви и читању књига. И она пак отворивши књигу пророка Исаије, читаше његове речи: "Ево, девојка ће зачети и родиће Сина и даће му име Емануил". И запаливши се серафимском љубављу не само према Христу, Који ће убрзо доћи него и према тој девојци Која ће Га родити, и размишљаше: када је неисакзана ова тајна, тада је велико достојанство те девојке, и мољаше се да Је види, и ако може да Јој Она буде последња слушкиња, да би радосно певали Богу: Алилуја!

Икос 3.

Имајући велики страх и побожност према Богодевојци, Коју Бог изабра да буде Владарка небе и земље, велики Арханђео дође у њен дом и изненада стаде пред Преблагословеном са великом кротошћу,стаде пред Пренепорочном небески Весник, да благовести радост целоме свету, стаде бестелесни пред чистом Дјевом, да бешчашће женско претвори у част, да учини заручење између Саздатеља и саздања, и светлим гласом одмах каза Безбрачној:

Радуј се, Благодатна, играј сада и весели се, јер јеГоспод са Тобом!

Радуј се, Благословена, чуј сада и приклони уво Твоје, јер зажеле Цар доброте Твоје!

Радуј се, Обрадована, јер си благословена у женама!

Радуј се, Препрослављена, јер је велика слава Твоја на небесима!

Радуј се, Богоизабрана Девојчице, јер Тобом се спасе род људски од обмане!

Радуј се, преузвишена Дјево, јер се због Тебе развесели сав највиши сабор Анђелски!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 4.

Имајући буру унутрашњих сумњалачких помисли, смути се Пресвета Дјева чувши такву небеску благовест, помисливши пак у себи какав ће бити тај целив, рече Арханђелу: Ева, моја праматер послушавши савет змијин, лиши се Божанске хране, била је истерана из раја, стога и ја плашим се твога необичнога целива, стидим се намере. Због тога склони се са врата мојих и не говори ми речи чије испуњење можеш показати, да не будем заведена, зато што смућујеш ум мој и душу. Ја пак у тишини духа мога певаћу: Алилуја!

Икос 4.

Арханђео чувши висину смирених речи Пресвете Дјеве, рече Јој: Зашто се мене бојиш, Пренепорочна, који се Тебе бојим? Зашто мене поштујеш, Владарко, који Тебе часно поштује? Не диви се моме страшноме изгледу, јер сам ја Арханђео. Змија некада обману Еву, ја пак заступник пред Богом послан сам да Ти кажем Божански Превечни Савет. Не бој се, Миријам, нашла си благодат у Бога због безмерене девствене чистоте Твоје. Због тога ћеш зачети у утроби и родићеш Сина и даћеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега. И даће Му Господ Бог престо Давида оца Његова и зацариће се у дому Јаковљевом до века и Царству Његовом неће бити краја. Благовестећи пак ову велику тајну побожности, са страхом Ти вапијем овако:

Радуј се, незалазна Звездо, Која узводиш у свет велико сунце – Христа!

Радуј се, увек светла Зоро, Која јављаш људима Творца целога света!

Радуј се, светлија више од јутра, Која свима који седе у тами греха обасјаваш светлост благодати!

Радуј се, дража више од злата, Која показујеш свима онима који незнају Бога ризнице вере!

Радуј се, Лествице Небеска, Којом Бог сиђе са неба!

Радуј се, Мосте, Који преводиш на небеса, којим се свет испуни чудесима!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 5.

Чувши богонадахнуте речи Арханђела, Пресвета Дјева се смути више него пре, јер јој оне јављаху Рођење. Зато рече Арханђелу: "Кажи ми најјасније, како ћу зачети, када сам још дјева, истинска девојчица и неудата? Како ће то бити, када не знам за мужа? Како дакле говориш да ћу родити, бојим се да обманљиве речи говориш? Ове речи каза не због неверја него не знајући како може родити превазишавши законе природе. Зато каза Анђелу: кажи ми начин рођења који неће повредити моје девство, и тада ћеш наћи моје срце приправно према Божијој намери да би са радошћу певала Богу: Алилуја!

Икос 5.

Арханђео видевши велику веру Пречисте, јече Јој: Речи које ми говориш јесу обичне речи рођења смртних људи, законом пак природе неће делати Исус, Творац природе, Дјево. Ти тражиш од мене да видиш начин зачећа Твога, али он је неисказан: "Дух Свети сићи ће на Тебе и сила Вишњега осениће те, зато и оно што ће се родити биће Свето и назваће се Син Божији". Од Њега ћеш у утроби примити и Он ће савршити у Теби несазнајно зачеће, о Пресвета Дјево. Због тога Те прослављам овако:

Радуј се, Богоизабрана и унапред одређена Невесто Пресветога Духа!

Радуј се, Најљубљенија и Најжељенија кћери Бога Оца!

Радуј се, Божански свитку, у коме се прстом Очевим записује у Теби Реч Божија!

Радуј се, златна Светиљко, Којом огањ Божанства засија целоме свету!

Радуј се, Дубино неисцрпна и недогледна и Анђелским очима!

Радуј се, Висино неисказана и недостижна људским помислима!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 6.

Божанском и небеском веснику, теби верујем да ће тако да буде, рече Пресвета Дјева Анђелу; видим пак тебе обасјаног анђелском светлошћу, међутим стидим се да брзо поверујем речима Твојим не разабравши прво са сваком поузданошћу. Чула сам за неку свештену Дјеву која ће родити Емануила, некада предсказану пророцима. Због тога хоћу да разумем, како људска природа може да поднесе мешавину са Божанством, да сазнам силу тајне и са вером запевам Богу: Алилуја!

Икос 6.

Засијај сада, Пречиста, Тобом целоме свету велику тајну оваплоћења Божијега, рече Арханђео Богородици, - Ти си она света Дјева о којој пророкова Исаија. Ти си двер (врата) Божанства, чистотом запечаћена и чувана девственошћу коју предвиде Језекиљ. Господ ће проћи Тобом, као што пролази сунчани зрак, стакло или кристал, просвећујући и освећујући Божанском славом Тебе која ћеш бити истинска Мајка Божија Која рађа савршенога Бога и савршенога човека. И чиста Дјева као пре Рођења, тако и у Рођењу, и после Рођења Твога, родићеш Сина, Који чува Твоје девство неповређено. Стога прослављајући велику тајну Твоју, вапијемо Ти овако:

Радуј се, Купино Неопаљива, Коју не спали огањ Божанства,предсказана од Мојсија!

Радуј се, Двери затворена, Којим Бог прође, проречена од Језекиља!

Радуј се, предивна Скинијо, Која не стешњаваш Несместивога Бога праобразованог од Аврама!

Радуј се, Руно орошено од Гедеона предјављено, на кога Владар као кап росе тихо сиђе!

Радуј се, Земљо незасејана, Која чисто процветаваш плодоносну пшеницу, Реч Божију!

Радуј се, Њиво неорана, Која јасно произрасташ Сина Божијега као Божански клас!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 7.

Желећи да поверује страшној тајни Арханђеловим речима, међутим Пресвета Дјева се смути размишљајући о овој великој тајни, и сва стидеће се говораше: Реци ми, Гавриле, најискреније, како ја истински трулежна, могу родити са телом Бестелеснога који свагда чини чудеса Божанском силом, кога пак, дјева роди без мужа. Стога како може несместиви и свима невидљиви да се усели у утробу Дјевину коју Сам сазда? Реци ми ово да са вером певам Богу: Алилуја!

Икос 7.

Нове и необичне и чудесне Твоје тајне, рече Анђео Богородици, и нову твар показа Тобом творац Господ свега. Ти пак, једина примићеш Цара Оваплоћенога у утроби да би се Ти једина назвала Мајка Сина Божијега, Чиста. Зато не диви се чудесима и немој да сумњаш у речи: "Бог где хоће побеђује се закон природе", јер све је могуће Свемогућем. И као што је од ребра Адамовога саздана Ева без матере старим богосаздањем, тако и сада из Твоје девствености оваплоћује се без оца Господ свих. Нека те увери и жезал Аронов, који је без воде процветао и руно Гедеоново, јер као росу примићеш зачеће, истинска нетрулежна и истинска Дјево. Такође и купина која је несагориво у огњу горела, нека Ти објави, да ћеш примити огањ Божанства, Приснодјево, и после рођења остаћеш чиста. Стога прими мој целив да би сва племена земаљска радосно певали Теби:

Радуј се, Жезле Аронов, који си процветао нетрулежност целоме свету!

Радуј се, Фениксу Давидов, Који си процветао безсмртност палим људима!

Радуј се, Скинијо Небеска, осењена и прослављена од Херувима!

Радуј се, светија од свих светих, поштована и увек слављена од Серафима!

Радуј се, Чашо Бесмртнога Цара, у којој се раствара радост целоме свету од Духа Светога!

Радуј се, Посудо Божанске манне, из које се вернима припрема неисказана сладост!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 8.

Величина необичног рођења ме смућује, рече Пресвета Дјева Анђелу, будући да Свеблаги хоће натприродно да се усели у мене, а чист храм душом и телом буде савршен Њему, радосне речи твоје примивши, испуни се Божанским весељем, нека се сада са мном укине стара Евина осуда, и нека се мноме оправда дуг људи, да би сви радујући се овој светлој Благовести, благодарно певали Богу: Алилуја!

Икос 8.

Сва твар сада се радује због Тебе,Благодатна,Сабор Анђела и људски род, рече Арханђео, јер Теби се даде Божанска радост и као свако обећање Божије Тобом сада добија крај. Тобом се данас благослови Авраам због нараштаја свога, Тобом се сада Ева ослободи од старога бола, Тобом се данас радује Адам, јер данас се испуњује прва блага вест палим људима: семе женино сатрће главу змије. Тобом сва твар сада почиње да се ослобађа од ропства трулежи у слободу славе деце Божије. Тобом се сада подари целом роду људском свака радост и вечно весеље, да би Ти сви у векове овако хвалили:

Радуј се, обрадована Дјево, прасликована од светих патријараха!

Радуј се, света Богоневесто, некада проречена од свих пророка!

Радуј се,затворени Винограде, у који зажеле да уђе Цар Небески!

Радуј се, запечаћени Изворе, из кога нико не мож да пије!

Радуј се, Божански Врту, у коме се од свих цветова Светога Духа изнесе рајски миомирис целоме свету!

Радуј се, новозасађени Рају, у коме се засади Божанско дрво живота усред Тебе за процветање!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 9.

Сва природа анђелска задиви се сада, због Тебе, Пречиста, чувши дивни твој разговор са арханђелом Гаврилом, а најпре ову молитву Твоју: "Душу очисти, тело освети, учини ме великом Црквом Божијом, и Скинијом Богоукрашеном, да се испуним Пресветим Духом, начиним се храмом духовним и Мајком Чистога Живота". Када си по овој молитви казала из смиренога срца Твога: "Ево, слушкиње Господње, нека ми буде по речи Твојој, нека се усели Бог у мене, све небески силе прославише Бога, видећи да је Твоје срце спремно за примање Божанства и са страхом и радошћу запеваше Му: Алилуја!

Икос 9.

Многоречити Божански свети арханђео Гаврило је био у страху ћутавши, и прекинуо је твоје речи, када си, Пресвета Дјево, казала смерне речи: "Ево склушкиње Господње, нека ми буде по речи Твојој". У почетку стварања света стваралачким речима: "Нека буде", које је изрекао Творац, створено је све видљиво и невидљиво. Сада пак, реч ова која је изрекла Дјева низведе Творца творевине у овај свет и тако се данас открива велика од века тајна: Син Божији постаје Син Дјевин да би учинио Адама Богом. Савечна Реч Очева, не одвајајући се од небеса, сиђе на земљу и поста тело и усели се међу нас, неисказано снисходи и усељава се у Дјевину утробу. Нека се радује, дакле, Небо и земља и са арханђелом нека пева Пречистој Дјеви овако:

Радуј се, земаљско Небо, Које је узашло смиреним духом до небеских висина!

Радуј се, Небески Стану, Који је неисказано сместио Реч Божију!

Радуј се, Благословена, Која си примила нетрулежно зачеће Превечнога Бога!

Радуј се, Благодатна, Која си дворану девства Твога сачувала у зачећу!

Радуј се, чиста Дјево, Која си преславно победила законе природе у Богооваплоћењу!

Радуј се, Богоневесто, јер си природу анђела предивно развеселила у Благовестима Твојим!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 10.

Желећи спасити свет, Човекољубац Господ сиђе као дажд (киша) на руно у пречисту утробу Твоју, о Богомати, и одмах неисказаним надоласком Светога Духа учини се несазнајно зачеће и Превечна Реч Божија поста тело и усели се у Тебе, примивши је од Пречисте Крви Твоје без насладе телесне, али не без насладе духовне: јер тада пак, девичанско срце Твоје испуни се божанском жељом и дух Твој гораше пламеном серафимске љубави, ум пак сав, ако је био унутар себе удубио се у Богу. И тако наслађујући се овим неисказаним богољубљем и умним боговиђењем, Ти си Се поклонила Оваплоћеноме од Тебе Господу Твоме и радосно си Му певала: Алилуја!

Икос 10.

Тврђава си, Богородице Дјево, јер девствено си од Духа Светога зачела Предвечнога Бога и остала Дјева, и тиме си ослободила Еву од старе туге. Данас радост Благовести, празник девствености, и тајна велика, почетак нашега спасења. Данас се весели Небо и радује земља. Стога велики Гаврило први од све твари, разумевши духом велику тајну Богооваплоћења поклони се са великим страхом оваплоћеноме у Дјевиној утроби Спаситељу света и Пречисту Дјеву Која је оваплотила, узпоштова приличним поклоњењем као Царицу неба и земље и са великом побожношћу запева Јој овако:

Радуј се, прехвално Вршење велике тајне Оваплоћења Божијега!

Радуј се, преславно Јављање неисказанога тела Христовога!

Радуј се, Дворано безсеменога постајања невесте у којој се данас смести Творац целога света!

Радуј се, Ковчеже божанскога оваплоћења, којим се сада дарова велика радост целој васељени!

Радуј се, Дјево, Која си изаткала Боготкану порфиру од пречистога тела Твога Речи Божијој!

Радуј се, Девојчице, Која си нетрулежну баграницу (огртач) дала на зајам из девствене крви Твоје!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 11.

Свеумилне песме принела си, Пречиста, када си по одласку Арханђела посетила праведну Јелисавету, млађу рођаку Твоју и веселим духом објавила јој радост Благовести, говорећи: "Велича душа моја Господа и обрадова се дух мој у Богу Спаситељу моме. Јер погледа на смирење слушкиње Своје, и од сада ће ме прослављати сви народи". Ова посета Твоја обрадова праведну Јелисавету и заигра се од радости дете Јован у утроби њеној и испуни се Духа Светога Јелисавета и рече: "Откуда мени ово, да дође Мати Господа мога мени". Нека заигра сада дух наш, осетивши у дан Благовести Твога радост посете Твоје. Због тога са Јелисаветом кличемо Ти: "Благословена си међу женама и благословен је плод утробе Твоје", Коме непрестано сви да певамо: Алилуја!

Икос 11.

Велика и божанска светлост засија у души Твојој, Пречиста, када по речи Арханђела Свети Дух сиђе на Тебе, и сила Вишњега осени Те и када си одмах зачела у богоблагодатној девственој утроби Твојој Творца светлости, Кога светлост осветљава у тами и тама га не обузе. Он просвети Тебе као сунце, светлом Божанства Свога, сву прослави и обожи, због чега светли доброта Твоја, блиста светлост чистоте Твоје, као што прорече о Теби Дух Свети у песмама: "Сва си добра,блиска Моја и нема порока у Теби". Сва изабрана, сва Преукрашена јавила си се, Коју Бог заволе, сва чиста и испуњена Божанске славе. Просвећени том Божанском светлошћу Твојом, нека и ми запевамо Теби, као Мајци светлости овако:

Радуј се, Свећњаку Божанске светлости, Која си понела незалазну Светлост у утроби Твојој!

Радуј се, Зраку умнога Сунца, Који си просветио цео свет светлошћу лица Божијега!

Радуј се, небеска Светиљко, Која на свећњаку земаљском светлиш целој васељени!

Радуј се, Живоносни Источниче (Изворе), преизобилно орошени благодаћу Светога Духа!

Радуј се, светлоносна Дјево, јер Тебе ради свима нама данас засија светлост Богопознања!

Радуј се, изабрана Богоневесто, Којом сада неисказана радост облиста цео свет!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 12.

Божанска благодат и велика радост процвета данас целоме свету, Пречиста, у светлоносни дан Благовести Твоје, јер Тебе ради тога дана преста стара туга и постави се почетак спасења људи: Син Божији, Син Дјеве, јави се и земља, која је због Еве била проклета, данас се опет благослови Тобом, Дјево. Херувим одступи од дрвета живота и двери рајске верним се опет отварају, сав свет испуни се радошћу, откако велики Гаврило са висине Теби узгласи "Радуј се!". Због тога данас пак достојно нека се веселе небеса, замља нека се радује и свако биће и твар нека пева због Тебе Богу: Алилуја!

Икос 12.

Сверадосно прослављајући од Арханђела Благовести Твоје, Богородице, сви хвалимо необичну и велику тајну чистог и девственог од Духа Светога зачећа Твога, поклањамо се нетрулежноме зачећу од Тебе Сину Твоме Христу Богу нашем и из свега срца верујемо и исповедамо да си у Божанском зачећу и после рођења Твог остала Приснодјева. Због Тога Ти са Арханђелом Гаврилом приносимо ове песме:

Радуј се, Благодатна, обучена у Сунце, Које благодаћу и славом светли целој васељени!

Радуј се, Благословена, од истока до запада Препрослављена и Преузнешена у целом поднебесју!

Радуј се, велико Дивљење Анђела, Која си задивила красотом девства Свога Гаврила!

Радуј се, благо Весеље целоме свету, Која си развеселила пале људе радошћу Благовести Твоје!

Радуј се, смирена Слушкињо Господња, Која си висином смирења Твога низвела Бога на земљу!

Радуј се, Милосрдна Мајко Бога Вишњега, Која Материнском заштитом Твојом многе грешнике приводиш Христу!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак 13.

О, Свеопевана Утешитељна Невесто, Чиста Дјево, Која брак ниси познала, задивила си Арханђела красотом девства и данас си позајмила тело Богу Слову. Примивши садашњи наш принос због најрадосније Твоје Благовести од Гаврила, сачувај у девствености заручене Христу Богу, укрепи све у чистоти, и избави од невоља да би ослобидивши се Тобом вечних мука, Тобом рај пронашли и где би сви певали Теби и Богу: Алилуја! (трипут)

Кондак 1.

Изабраној на превечном Савету Богодјеви Марији, да послужи великој тајни Богооваплоћења, Којa сија девственом чистотом више од небеске чистоте, побожне песме приносимо Ти, Богородице, због сверадосне Благовести Твоје од Арханђела. Ти пак обрадована и Која можеш подарити радост палим људима, избави нас од свих невоља и греховних мука, и узведи нас ка небеској радости, да Ти са арханђелом Гаврилом кличемо:

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Икос 1.

Арханђео Гаврило стојећи пред престолом Божијим непрестано гледа Божанску славу, када пак дође време избављења људи доби заповест од Господа: Буди служитељ необичном чуду и скривеној тајни: милосрђем Мојим подигни се на тражење заблуделог Адама који пропада, за кога се старам. Иди, дакле, у град Назарет, у коме живи девојчица Марија, да видиш прелепу красоту девства. Иди ка том духовном Божијем кивоту, ка другом небу који је на земљи. Иди ка тој обитељи мога оваплоћења и објави нетрулежни мој долазак од Ње. Пази пак, да не смутиш и да не уплашиш Дјеву, да буде радосна, а не тужна благовест твоја. Зато Јој приступи кротко и прва реч твоја нека Јој донесе радост, и да Јој ускликнеш овако:

Радуј се, Благодатна, јер Тобом засија радост!

Радуј се,Обрадована, јерТобом ишчезе проклетство!

Радуј се, Благословена, јер Тобом се обнавља сва твар!

Радуј се, Препрослављена, јер Тобом се спашава сав свет!

Радуј се, Богоизабрана Дјево, Позивање палог Адама!

Радуј се, Пренепорочна лавице,избављење Евиних суза!

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

МОЛИТВА ПРВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ НА ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Свемоћна, Пречиста Госпођо Владарко Богородице, прими ове часне и приличне дарове које Теби јединој приносимо ми, недостојне слуге Твоје, од свих народа изабрана, Која си се јавила виша од све твари небеске и земаљске. Будући да Тебе ради Господ сила би са нама и Тобом познасмо Сина Божијега и удостојисмо се Светога Тела Његовог и Пречисте Крви Његове. Због тога си блажена из нараштаја у нараштај, Богоблажена, светлија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима. И сада Свехвална Пресвета Богородице, немој престати да се молиш за нас недостојне слуге Твоје, да се избавимо од сваке невоље и намере лукавога, да се сачувамо неповређени од сваког отровнога напада ђаволскога. Но све до краја нас сачувај молитвама Твојим да би спасени твојим заступништвом и помоћи узнели славу, хвалу, благодарење и поклоњење за све у Тројици једноме Богу и Творцу свагда, сада и увек и у векове векова.Амин!

МОЛИТВА ДРУГА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ НА ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Прилазећи Пречистој Матери Божијој, ја бедни молим се: Ти знаш, Царице, да ја непрестано грешим и гневим Сина Твога и Бога мога, иако се много пута кајем испадам лажљивац пред Богом, и кајем се дршћући да ме Господ не порази, но убрзо опет то исто чиним. Знајући Тебе, Владичице моја Госпођо Богородице, молим Те да се смилујеш на мене, да ме укрепиш и да ми даш да чиним оно што је добро. Јер Ти знаш, Владичице моја Богородице, да ја мрзим своја зла дела и да свом мишљу својом волим закон Бога мога. Али не знам, Госпођо Пречиста, зашто оно што мрзим то и волим, а оно што је добро обилазим. Не попуштај, Пречиста, вољи мојој да се врши, јер није богоугодна, него нека буде воља Сина Твога и Бога мога, нека ме Он спаси и уразуми, и подари ми благодат Светога Духа, да бих од сада престао да чиним зло и остало време поживео по заповестима Сина Твога, Коме приличи свака слава, част и моћ са Беспочентим Оцем Његовим, Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим, сада и увек и увекове векова. Амин!

МОЛИТВА ТРЕЋА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ НА ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

О, Пресвета, Богоризабрана Дјево, Светога Духа Утешитеља, Свебеспрекорна Невесто, Божанскога Оца Небескога Кћери Најжељенија, пронађена усред трња света овога, као пресветли крин пресјајном добротом девства, да би била Безбрачна Чиста Мајка Сину Божијем. Чиме да Ти узвратимо у овај пресветли дан Благовести, у који си задивила Арханђела Гаврила безмерном красотом девства Твога и од њега си добила неисказану радост. Шта да принесемо Теби за све утехе Твоје, којима си обрадовала у овај дан сав свет видљиви и невидљиви, а највише пали род људски? Данас је почетак нашега спасења и јављање од века тајне: сада, дакле, Слово Божије тихо сиђе са неба као кап кише на земљу, и усели се у Твоју Благодатну утробу, и поста Тело ради нашега спасења. Зато данас Анђели ликују на небесима и сва творевина се весели и радује се празнујући почетак ослобођења нашег од трулежи у слободу славе деце Божије. Сада се радује женска природа ради пале Еве, којa послушавши змију роди женама бол и уведе неуздржану смрт. Tи пак, Дјево, разрешила си од тешкога ропства сав род човечански и слободом Христовом донела си поштовање женској природи, јер чистим девством опет си увела истинити живот и због тога жене, држећи девство јасно почињу да побеђују ђавола. Сада Адам ликује, видевши да се у овај пресветли дан испуни на Теби прва рајска благовест, јер семе женино сатире главу змије. Са њим сада ликује цео род човечански, јер Тобом, Пречиста, данас се уништи старо одвраћање Бога према људима, Бога си нам опет привела. Стога Те сада видимо као некада Јаков, као високу лествицу којом сиђе Бог на земљу и као прехвални мост који земаљске опет узводиш на Небо. Шта да Ти дамо, Царице неба и земље, за све ово, чиме си подарила неисказану радост палим и заблуделим људим Твојим. Све наше жртве и приноси су ништа пред величином доброчинстава Твојих. Само је једно угодно Теби: "срце скрушено и смирено", које Син Твој и Господ наш "неће одбацити". Због тога Те молимо: испуни нас предивном висином смирења Свога колико можемо примити, да би Ти принели у свесвети дан Благовести Твоје од Твојих, да у сваком добром делу не мислимо гордо, него да непрестано боравимо у смирењу. Украшени том првом врлином, у пресветли дан овога Твога празника у кротости и чистоти срца са Арханђелом Гаврилом да завапимо Теби: Радуј се, Благодатна, Радуј се Обрадована, Радуј се, Преблагословена, Господ је са Тобом, и Тобом и са нама у векове векова. Амин!

EU9UKsrWsAIlDwn

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com