photo 2023 11 14 16 50 51

У оквиру припреме за Светски фестивал омладине у пуној сали Руског дома је 8. новембра одржана отворена трибина „Антиколонијално наслеђе Балкана“. На самом почетку, госте су поздравили заменик директора Руског дома Вјачеслав Чарски, српски писац, научник и дипломата Владимир Кршљанин и Алина Мамајева, представник управе Светског фестивала младих, која је представила концепцију најмасовнијег догађаја за младе. На трибини су говорили Слободан Стојчевић, новинар, правник, писац и преводилац, члан председништва Свесрпског словенског покрета и сарадник института за националну сгратегију, Стеван Гајић, научни сарадник Института за европске студије, Александар Ђенић, политички антрополог и магистар политичких наука, Андреа Јовановић, научни сарадник Института за политичке студије и Милан Бојић, историчар, аутор књиге „Кошаре: Нови косовски бој“. Говорници на трибини, међу којима има и учесника претходног Светског фестивала омладине, истакли су значај овог омладинског догађаја за наше младе генерације и позвали све заинтересоване да се прикључе и стекну незаборавно искуство, као и нова знања, познанства и пријатељства.

Светски фестивал омладине одржаће се од 1. до 7. марта у Сочију, популарном руском граду на обали Црног мора, у којем су 2014. године одржане Зимске олимпијске игре. На фестивалу ће учешће узети 20 000 младих из целог света, узраста од 14 до 35 година. Култура, уметност, спорт, политика, бизнис, наука... само су неке од области у којима ће учесници фестивала моћи да размењују своја искуства и знања и науче нешто ново.

Припремни период је отпочео 26. октобра у Москви, када је одржан Конгрес међународног савета фестивала, на коме је учешће узео и представник Србије Алекса Гајић, председник Центра за српско-руску сарадњу "Зенит".

На Конгресу су учествовали представници преко 90 земаља света. 

Учесници Конгреса су нагласили важност заједничког деловања на међудржавном нивоу са циљем стварања многополарног света, који ће омогућити баланс интереса свих земаља и створити услове за изградњу праведне будућности.

photo 2023 11 12 16 11 09

photo 2023 11 12 16 11 09 2

Фото: Друштвене мреже

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com