975

Са почетним благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Православно спортско друштво Света Србија, и ове године по седми пут - традиционално приређује Дане Михољске превлаке у Београду и Србији. Почели смо од два, да би стигли до пет спојених дана следећег садржаја: Духовна трибина у Дому омладине Београда, Концерт за обнову светиње у Културном центру Чукарица и Дому војске, Литургијско сабрање и Духовна трибина у Вршцу и Симпозијум Знаменити Срби из Боке которске. Од ове године Дани Михољске превлаке концептуално трају периодично, током целе године.

Манифестација почиње у недељу 13. фебруара 2022. године од 18.00 часова, у великој сали Дома омладине Београда, слободан улаз из Дечанске улице. Очекује нас Духовно вече са Архимандритом Бенедиктом Јовановићем, игуманом манастира Михољска превлака и свештеником Миајлом Бацковићем, секретаром Одбора за обнову манастира на Михољској превлаци. Поздравни говор Господина Андреје Младеновића, помоћника градоначелника Београда. Модератор у разговору о вери и значају обнове Превлачке светиње је Миљан Ћеранић, директор ПСД Света Србија. У улози правног заступника манастира говори адвокат Предраг Савић, док ће музичар Асим Сарван употпунити вече својим пригодним ауторским композицијама.

Уградимо се као каменчић у обнову Свештене српске царске Лавре манастира Светог Архангела Михаила са вером у духовни препород српског народа.

Манастир Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци је од прворазредног значаја за наш народ, цркву и српске земље. Место на коме је проповедао свети апостол Павле и где је успостављена Црква Божија у апостолском времену. Седиште Зетске епископије светога Саве, прве по важности по успостављању Архиепископије у Жичи након Никејског сабора 1219. године. Манастирски живот се гаси 1453. године када су на славској трпези потровани монаси и гости, а манастир срушен топовским ђуладима са млетачког брода. Контеса Катарина Властелиновић из Рисна подиже Храм Свете Тројице 1833. године у коме и данас служи обновљено братство од 1997. године. Након скоро шест векова и мученичког страдања превлачких монаха обновљен је монашки живот и покренута обнова манастирског храма Светог Архангела Михаила.

Контакт 0607330735

Миљан Ћеранић

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com