Гинтер Андерс

 2928756571

Филозоф Гинтер Андерс је 1956. године написао следеће пророчанско размишљање:

„Да би се угушио било какав устанак, нема потребе да се делује насилно. Методе попут Хитлерове су застареле.

Довољно је створити тако јаку колективну условљеност да се сама идеја побуне више неће појављивати у главама људи. Идеално би било да се људи обликују од рођења, ограничавајући њихове урођене биолошке вештине.

 После овога бисмо наставили са условљавањем, нагло смањивањем образовања, сводећи га на стицање стручних вештина. Необразован човек има ограничен поглед, и што је његово размишљање више ограничено на осредње активности, мање је способан да се побуни.

Морамо осигурати да приступ науци постане све тежи и елитистички, да постоји јаз између људи и науке и да информације за ширу јавност немају субверзивни садржај.

Главна ствар је без филозофије. И овде морамо да користимо моћ убеђивања уместо директног насиља: масовно ћемо емитовати на телевизији забавне програме који привлаче само емоције или инстинкте.

 Умови ће бити заузети бескорисним и разиграним стварима. Свој ум можете спречити да размишља непрекидним разговорима и музиком. Сексуалност ћемо ставити на врх листе људских интереса. Нема бољег социјалног средства за смирење. Уопштено говорећи, урадићемо то тако да елиминишемо озбиљан део постојања, исмејемо све што је вредно, стално одржавамо неозбиљност, тако да еуфорија јавности постане мерило људске среће и узор слободе.

 Дакле, условљавање ће довести до такве интеграције да ће једини страх који ћемо морати да задржимо бити искључење из система и стога немогућност приступа условима неопходним за срећу.

Човек масе, овако формиран, мора бити третиран као оно што јесте: као крава, и мора се чувати као стадо. Све што доводи до апатије његове луцидности је јавно добро, а оно што би могло да га пробуди мора се исмевати, потискивати и борити се против њега. Свака доктрина која доводи у питање систем мора бити означена као субверзивна и терористичка, а они који га подржавају биће третирани као терористи.

© Гинтхер Андерс, „Застарелост човека“ 1956

Извор: Друштвене мреже

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com