Напомена: Поштовани читаоци, "Породични сабор" представља "удружење удружења" и чине га следеће организације - Православна породица, Руско сабрање у Србији, Српска солидарност, Српско-руски завет и Удружење за одбрану Ћирилице "Добрица Ерић". Породични сабор већ годинама организује "Недељу породичног јединства" која се традиционално завршава Литијом по улицама Београда и традиционално већ шест последњих година, та манифестација је одржавана по благослову Његове Светости Патријарха Иринеја. Организације чланице "Породичног сабора" на томе су искрено благодарне усопшем Првојерарху наше мајке Српске Православне Цркве, па тако и "Руско сабрање у Србији"  са нашим порталом. Вашој пажњи препоручујемо текст који преносимо са братског портала "Православна породица", једне од организација-чланица Породичног сабора. Посебно истичемо чињеницу да је блаженопочивши Патријарх Иринеј у више наврата истицао да није време за долазак Римског папе у Србију, па чуди откуда право новом министру иностраних послова Србије, док се тело Патријарха Иринеја још није ни охладило, да изјављује да "ни држава ни Црква неће имати ништа против његовог доласка"...

♦       ♦       ♦

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић). Православна породица, као део Породичног сабора, запамтиће патријарха Иринеја као архијереја, који је 6 година заредом давао свој архијерејски благослов за свете Литије у одбрану породичних вредности, у нашој организацији, од 2015-2020., као Недељу породичног јединства, у току којих су угледни предавачи говорили на разне теме, које се тичу породице. Такође, патријарх Иринеј, је јавно и недвосмислено осуђивао сваку промоцију неморала и анти-породичних вредности на улицама Београда и јавно је стао у одбрану наших литија када су га питали да ли он заиста благосиља наше дело.

patrijarh blagoslov

Због тога смо му захвални и надамо се да ће му благи Господ, пред чије је лице изашао, то урачунати у праведност.

Нема човека да не греши, али хтели бисмо овде да изнесемо, неколико очигледних добрих дела, које је патријарх Иринеј као архијереј учинио за СПЦ:

1. Када је дошао на патријарашки престо прекинуо је смутњу са новотарским-измењеним богослужењем у Београдској архиепископији, која је почела пред крај живота патр. Павла, а за време његове болести је добила велике размере у СПЦ, и то је претило да се претвори у прави црквени раскол. Тиме је унео мир у Београдску архиепископију али и целу СПЦ и на томе смо му веома захвални.

2. Јавно је осуђивао промоцију содомије и сваког неморала на улицама Београда.

3. Јавно је осуђивао увођење протестантског богословља на београдском Богословском факултету.

4. Осуђивао је Дарвинову теорију, кад су неки клирици јавно подржали то богохулно дело, и казнио те свештенике.

5. Није подржао долазак Папе у Србију.

6. Свесрдно се борио, заједно са Сабором СПЦ, за то да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије.

Ово су само нека од добрих дела патријарха Иринеја, којих је сигурно било још. На њима му хвала.

Бог да му душу прости!

irinejsaopstenje2014

irinejsaopstenje20142

БОЖИЋНИ РАЗГОВОР СА ПАТРИЈАРХОМ СРПСКИМ ГОСПОДИНОМ ИРИНЕЈЕМ (2018/19.)

Поштовани читаоци, и ове године преносимо изузетно занимљив божићни разговор са Његовом Светости, г. Иринејем, из којег бисмо издвојили две нама нарочито блиске мисли: "Треба се вратити нашем древном обичају – Степа Степановић је био тринаесто дете. Бог награђује многодетне породице изузетно надареном децом, које су прославиле и тај дом и цео народ". "Наше богословске школе су у великој мери протестантизоване. Треба се окренути Светим Оцима, а не да нам протестанти тумаче Јеванђеље." Интервју можете видети ОВДЕ

СРПКИЊЕ СУ ДУЖНЕ ДА РАЂАЈУ! ДА ОСТАНЕМО У ИСТОРИЈИ ИАКО СМО ПОСТРАДАЛИ!

- Дужни смо да обновимо наш народ и да препоручимо нашим матерама да су дужне да рађају децу по Божјем благослову и да на тај начин останемо у историји, иако смо пострадали. Тешко је набројати сва страдања Срба у Босни, Херцеговини, Лици, Далмацији, где су нестајала цела села - рекао је патријарх и навео да се недавно у Шибенику није суздржао да не каже своје мишљење о томе.

- Нисам могао а да не кажем да је СПЦ чекала годинама извињење римокатолика и да га никад нисмо чули, и да га вероватно нећемо ни чути. А многе идеје и даље су живе и то је трагедија и наша и њихова. Народ који ствара историју на злочинима, крви других народа, он нема будућност. Од нас се очекује да не изгубимо душу, ако смо изгубили многа тела, морамо сачувати душу. Да не чинимо оно што непријатељ жели да чинимо. Волимо своју отаџбину, где год живе Срби, то је Србија, па било да су у Босни, у Црној Гори или на другим местима. Браћи из Републике Српске кажем - чувајте Републику Српску и оног који данас води народ Српске, то је једини начин да српство опстане - завршио је патријарх.

Извор: Ало

Патријарх Иринеј: Остајем при ставу да није време за долазак папе Фрање у Србију

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј казао је да и даље остаје при свом ранијем ставу да није време за долазак папе Фрање у Србију.

„Својевремено сам рекао шта имам и остајем при томе“, рекао је патријарх Иринеј за лист Блиц.

Говорећи о сусрету са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пјетром Паролином, Иринеј је казао да није било говора о доласку папе Фрање.

„О томе ниједну реч нисмо разменили. Ни са једне ни са друге стране. Било је говора о другим стварима, али о томе не“, казао је патријарх Иринеј.

Почетком ове године поглавар СПЦ је рекао да није време за долазак папе Фрање и да је „због свега што се десило у прошлости и огромног броја прогнаника из Хрватске велики део народа против тога“.

Као разлози за недолазак папе у Србију, увек се чуо став СПЦ да би папа прво требало да се поклони жртвама Јасеновца, па тек онда да додје у Београд.

Према наводима листа, тумачења су да се атмосфера мења због тога што Ватикан није признао Косово и зато што није прогласио за свеца Алојзија Степинца, загребачког надбискупа у време НДХ, којег Србија сматра саучесником режима одговорног за многе ратне злочине над Србима.

Извор: НСПМ

Ин мемориам РТС

Извор: ПРАВОСЛАВНА ПОРОДИЦА

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com