Неколико угледних првославно-патриотских удружења обратило се Молбом Његовој Светости Патријарху Иринеју  да учини све како би православни верници највећи хришћански празник, Васкрсење Христово, - дочекали у храмовима Српске Православне Цркве заједно са својим духовницима и клиром. Преносимо текст молбе у целости...

ss6plmwqthgiwxowpcpb7ryfeВаша Светости,

схватамо да је ситуација у нашој земљи тешка за све вернике наше Светосавске Цркве, самим тим је за њеног Првојерарха посебно тешка. Држава због ситуације са вирусом грипа уводи ограничавајуће мере у току Великог Поста и свакако се одређена доза опреза мора поштовати.

Сматрамо да се довољно изашло у сусрет препорукама власти јер се бринуло о здрављу своје пастве. Можда ми нисмо свесни свих детаља али један велики део верујућих Срба је остао дубоко разочаран упркос свим објашњењима. Верујућим људима је познато да је грех узрок сваке болести коју Господ попусти на људе, да се грех лечи постом, молитвом, покајањем исповешћу и Светим Причешћем у нашим храмовима.

Две недеље православни верници у Београду не могу да присуствују недељним богослужењима и то неће моћи да чине ни за Врбицу и Цветну недељу. Због тога сматрамо да постоје сви аргументи и да би било добро захтевати од власти да Светло Васкрсење Христово наш верујући народ обележи и у својим храмовима, да му се пружи могућност да се исповеди и причести, поштујући максимално мере опреза које ситуација налаже, наравно, уздржавајући се од пројава маловерја и недостојног односа према Светом Тајинству Евхаристије.

Велики светилник Православља из сестринске нам РПЦ, свети Филарет Митрополит Московски каже да смо дужни да се повинујемо признатој земаљској власти све док она од нас не захтева оно што Бог забрањује и док не забрањује оно што Бог заповеда.

Човек чврсте вере зна да је Господ јачи од вируса и не плаши се да ће се заразити у храму, они који се плаше свакако неће ни доћи.

Молимо Вас, да учините све да се онима који се не плаше, омогући да на свето Васкрсење Христово посете наше светиње и принесу молитву Васкрслом Господу. Васкрсли Господ ће тада бити уз све оне који непоколебиво исповедају веру у Његово Васкрсење.

Молимо Вас, да се обратите одговарајућим институцијама, као и кризном штабу у коме се налази велики број наших признатних стручњака и којима смо захвални што је ситуација под контролом, да учине још један напор и уз одговарајуће мере предострожности како би сви верници и свештена лица у поменуте дане у нашим храмовима били безбедни.

Ово писмо вам пишемо упознати са великим бројем примера у иностранству (пример Бугарске у којој није забрањена посета Храмовима) и нашој земљи где свакодневно раде трговине и многе компаније и где на конференцијама за штампу Кризног штаба присуствују десетине људи.

Намеће се питање ко може тврдити да је већа опасност од заразе у нашим храмовима, ако се испоштују све потребне мере заштите? Поред тога, кад је дозвољено великом броју људи да купује истовремено намирнице у великим продавницама, као и да се вози аутобусима, зашто не би било дозвољено нама верујућим хришћанима, да се молимо, поштујући мере опреза.

Ви сигурно много боље од нас знате да се забрана прославе Победе живота над смрћу, што јесте Васкрсење Христово, не може правдати страхом од смрти. Због тога Вас као свесрпског пастира на трону Светог Саве, коленопреклоно молимо – учините све да се наш народ верујући не стиди себе што за Васкрсење Христово не може да дође до својих светиња, које су вековима биле истинске целебнице и лечиле од свих болести, не само душе, него и тела.

Право на вршење верских обреда је основно људско право и уставно право, које се ни у режиму ванредног стања не сме укидати.

Наша удружења су увек била спремна да служе интересима СПЦ, наше Отаџбине и нашег народа српског и генерално целе православне екумене. Стојимо Вам на располагању ако можемо било шта да помогнемо, да се и ми обратимо још некоме а према Вашем упутству, како би заједно превазишли невоље које су нас задесиле.

Целивајући Вашу свету десницу, желимо Вама лично Ваша Светости и целокупном клиру наше Свете Српске Православне Цркве, срећно и благословено надолазеће Васкрсење Христово и да га дочекате заједно са својом паством у нашим светим храмовима.

Христос Воскресе!

Удружења:

ПРАВОСЛАВНА ФОНДАЦИЈА, САВЕЗ СРБА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ, РУСКО САБРАЊЕ У СРБИЈИ, ПРАВОСЛАВНА ПОРОДИЦА, ПОРОДИЧНИ САБОР, ЗАВЕТ СРПСКО-РУСКИ, УДРУЖЕЊЕ ЗА ЗАШТИТУ ЋИРИЛИЦЕ ДОБРИЦА ЕРИЋ, СРПСКА ВЕРТИКАЛА.

Напомена: Због ванредног стања и немогућности брзог достављања овереног потписа и печата Удружења, неколико угледних удружења није се нашло на овом списку, па списак проширујемо како буду стизале оверене потврде: САВЕЗ КОЗАКА БАЛКАНА. БАЛКАНСКА КОЗАЧКА ВОЈСКА;

20200410 182355

20200410 182437

20200410 182451

20200410 182416

20200410 231107

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com