Задужбина Илије М. Коларца, 19ч. Видовдан 2021.

banerПоштовани читаоци, Вашој пажњи нудимо саопштење о традиционалном Видовданском концерту ПСД "Света Србија" које је стигло у редакцију порртала. Плакат са свим информацијама налази се на крају текста...

†       †       †

Православно спортско друштво Света Србија, уписано Друштво код надлежног регистра и Министарства, две деценије успешно ради. Едукацијом у пуноти духовности, првенствено спортске омладине, али подједнако и рекреативаца свих генерација. Научном поставком, по симпозијумима, стручним трибинама, предавањима, уметношћу и културом представља спортску духовност. Први позиционирају теоријско - практични однос вере и спорта.

       Православно спортко друштво Света Србија у току духовне календарске године има богато испуњен програмски садржај. Седмична званична такмичења на којима учествују спортисти свих клубова. Издвојићемо значајније традиционалне приредбе, као што су Дани Михољске превлаке у Дому омладине Београда, Видовдански концерт на Коларцу и Академију међународног спортског пријатељства у свечаној сали Старог двора.

       Православно спортско друштво Света Србија, и овога 2021-ог лета Господњег, приређује Свечани видовдански концерт под називомСрбија се роди. Рађање Србије и српског народа је предуслов за сваки напредак и изградњу. Централну прославу Видовдана у Београду на Видовдан, уприличујемо од 19 часова, у Задужбини Илије Милосављевића Коларца.

       Свети Кнез Лазар нас заветује Христом и Газиместаном да скупа чувамо и не дамо светиње.

       ПСД Света Србија васпитава полазнике и чланове живом вером и традицијом кроз уметничка одељења певничког појања, хорског певања, музичку и литерарну секцију, беседништво, иконопис и старе занатске вештине. Зато спортисти Свете Србије удружени са најбољим мелодима, појцима и песницима данашњице чине окосницу годишњих концерата и саборовања, које приређују заједно са пријатељима. Концерт Србија се роди је манифестација од значаја за град и државу. Свечаним обележавањем Видовдана, на коме је стални гост Хор Симонида из Грачанице, Космет је у главном граду. Београд чува Косово и Метохију. Песмом Омладинског састава „Симониде“, Музичког састава Метох - при Манастиру Сланци, Певачке групе Родослов,

Етно састава Аманет, игром КУД-а Корени послаћемо поруку и поздрав рађања, Србија се роди. Тема овогодишње сцене и беседе концерта је верски туризам. Престоница светосавске Србије је препознатљива недостижним духовним родом и друштвеним карактером. Представљамо пројекат Београдски туристички мозаик Србија се роди. За отмене, господствене, културне, имућне и образоване туристе. Ходочаснике, са којима ћемо и ми напредовати у туристичком и сваком погледу .

       Видовдан је бдење српских песника Благоја Баковића, Милице Бакрач, Радомира Уљаревића и Будимира Дубака литијске Црне Горе. И песничине Јера Раденковића, који нам од Косова у снази стиже. Уз појање косовске одиве Вере Столић и мелода Љубе Манасијевића најлепши су амбијент представљања високоразредног верског туризма Београда. Храм Светог Саве, Ружица црква, Манастир Раковица, Саборна црква јесу духовна понуда Београда, којом ће се град препознавати.

       Православно спортско друштво Света Србија и Град Београд, заједно са пријатељима Српским савјетом Црне Горе, чију београдску поставку изложбе „Тако су говорили нажи преци“ званично затварамо, Удружењем грађана Светосавске свечаности из Чачка, где су Видовдански дани на Љубићу и Друштвом српских домаћина позива вас да чујете Музички састав Света Србија и Ангелину, Гордану, Јану и Новака децу Свете Србија. Долазе нам драги гости из Русије, преко Атине до Рима. Ради и захвални. Пример људи за похађање светилишта Београда. Ако њима није тешко и немањка им подвига, онда и ми који смо ту, Београђани радосно кличимо Србија се роди!

Миљан Ћеранић, директор ПСД Света Србија

plakat

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com