sud nad op rusvest newsВест да је изречена осуђујућа пресуда директору Института руске цивилизације, председнику президијума МСОО «Свесловенски савез», доктору економских наука, научнику и писцу Олегу Анатољевичу Платонову (и са њим познатом историчару Валерију Михаиловичу Јерчаку), дочекана је са неверицом и нескривеним чуђењем како међу члановима Свесрпског словенског покрета, тако и у нашој православно-патриотској јавности.

Пресуда Платонову донета је због књиге која је изашла још 1999. године, а после тога је издавана скоро 10 пута, и на страним језицима. Такође, инкримисана му је књига коју је лектурисао, али је одбио да је изда. Истражитељ је три пута слао писмо тужиоцу са захтевом да се обустави кривични поступак и три пута је предмет настављан. Чак и после ослобађајуће пресуде, поступак је обновљен.

Олег Платонов је у среду, 23. децембра, осуђен на 4 године условног затвора, са роком провере од 3 године, а Валериј Јерчак – на 3 године затвора условно, са роком провере 3 године. Пресуда је донета по основу такозваног «руског» члана 282, неке врсте озлоглашеног вербалног деликта. Напомињемо да је у Руској Думи покренута иницијатива да се из руског законодавства уклони овај члан који подсећа на времена идеолошког терора.

Тешко је разумљиво да је таква пресуда изречена према човеку који је и у српској и словенској јавности препознат као 9818bсимбол руског и свеправославног духовног препорода. Човеку који је за 27 година рада на месту директора „Института руске цивилизације“ успео да са врхунским руским експертима публикује најважније радове руских мислилаца (преко 220 томова), 25 енциклопедија и историјских речника и преко 170 монографија и научних издања о недовољно расветљеним страницама руске историје и идеологије.

Преносимо део реаговања Сергеја Николајевича Бабурина, председника «Међународног словенског савета» и «Међународне словенске академије":

«Прогон искрених руских патриота од стране руских државних органа не јача ауторитет власти, већ наноси тежак ударац по њеној легитимности.

Позивамо руску јавност да буде свесна, да се у време када око Русије њени историјски непријатељи формирају нову «гвоздену завесу» од политичких режима обузетих љутом русофобијом, налазе унутрашње снаге које подривају јединство власти и народа, које својим деловањем и одлукама распаљују реалну међунационалну мржњу и узајамно неповерење. Покушавају да заплаше руски народ, да га натерају да се правда, да престане да верује власти. Социјална и национална консолидација Русије су угрожене. Будимо будни! Равнодушност и немешање у ово што се догађа смртно су опасни! Часно име О.А. Платонова и В.М. Јерчака мора бити оправдано! Слава Русији!» - закључио је Сергеј Бабурин обраћање на вест о пресуди О. Платонову и В. Јерчаку.

Имајући у виду да је исти суд претходно вратио предмет у Истражни комитет не налазећи кривицу Олега Анатољевича, имајући у виду да је Тружилаштво поново подигло оптужницу без икаквих приложених нових доказа о «злочиначкој» делатности Олега Платонова, чини нам се да је оправдана огорченост и протести православно-патриотске јавности Русије због овакве пресуде. Због тога се и ССП придружује речима Сергеја Бабурина и пружа подршку одбрани личности великог борца за словенско јединство Олега Анатољевича Платонова.

У име руководства ССП,

Председник: Др Зоран Милошевић

Генерални секретар: Ранко Гојковић

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com