amerikanci srpski dobrovoljci iz sad 1914 1918 vv mala other250 0У петак 7. јуна 2019. године у 13 часова, у Дому војске Србије у Београду, одржаће се представљање књиге др. Милана Мицића "Американци - српски добровољци из САД" (1914-1918)

О књизи говоре:

- Потпуковник др. Миљан Милкић

- Потпуковник др. Далибор Денда

- аутор

Књига „Американци-српски добровољци из САД (1914-1918)" говори о нашим прецима из Лике, Босне, Кордуна, Баније, Херцеговине који су напустили своје послове у Америци и дошли да се боре за Србију-отаџбину коју до тада никад нису видели.

„Најбољи познавалац добровољачког питања у Срба, др.Милан Мицић написао је књигу која је пред вама...Савршено познавање добровољачког питања, уз изузетан списатељски дар, учинили су да ова књига др.Мицића представља штиво које се чита лако, готово у даху, а из кога се, опет, много тога може научити..." (Из рецензије др.Милана Гулића)

amerikanci srpski dobrovoljci iz sad 1914 1918 vv mala other250 0

– Имамо неколико записа које су на основу њихових прича записали потомци добровољаца, али су углавном у питању свједочења прве генерације потомака који су рођени између двадесетих и четрдесетих година прошлог вијека. Све те приче прошле су кроз одређену дозу селективности и удаљености од времена, али у себи садрже довољно животне соли да би се из њих могле извући многе вриједне ствари и да би се обогатило историјско сазнање о њиховом карактеру, моралу, начину размишљања – истиче др Мицић.

Аутор се овом темом, између осталог, бави и из личних разлога, и сам је потомак добровољца Јована Мицића са Баније, касније насељеног у Банату, и сматрао је својом обавезом да те људе отргне од заборава.

„Што се тиче ове књиге, „Американци – српски добровољци из САД 1914-1918“ истраживао сам наше заједнице које су постојале диљем САД пре Првог светског рата, определење људи да се пријаве у Српску војску и борбу на Солунском фронту и томе сам додао још и 25 казивања које сам забележио у Војвода Степи, Руском селу, Банатском Вишњићеву, Банатском Душановцу, негде средином 90-тих година, углавном од потомака добровољаца, прве генерације који говоре о њиховим очевима“.

srpski vojnici marsiraju 1876. godine tokom prvog srpsko turskog rata. ilustracija nikole lazara 830x0

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com