image00После одласка и пратње на аеродром једног драгог госта из Русије и великог пријатеља нашег народа, великог глумца Николаја Бурљајева, имао сам част да се пар дана дружим са још једним драгим гостом и великим пријатељем нашег народа из Русије, књижевником Борисом Земцовом.

Борис Земцов је 1993. године у Москви оставио двоје малолетне деце и као добровољац дошао да се бори за слободу србског народа, када су све але и вране Новог светског поретка грактале и радиле против Срба. Учествовао је у већ легендарној борби за врх Заглавак 12. априла 1993. године када су погинула три руска добровољца. У моменту када су ме из редакције „Руске Народне Линије“ позвали да кажем нешто о боравку Николаја Бурљајева у Србији, код мене у гостима био је и Борис Земцов, па смо искористили прилику да и он нешто каже за тај портал о свом боравку у Србији и својим добровољачким данима. Борис Земцов, некадашњи добровољац, а данас заменик главног уредника „Руског вестника“ (главни уредник је Олег Платонов) тада је за „Руску Народну Линију“ рекао следеће:

„Већ трећу годину заредом долазим у Вишеград где се обележава „Дан руских добровољаца“. Сам датум је одредила историјска хроника – 12. априла1993. године, одред руских добровољаца од 10 људи, у ком сам се нашао и ја, одбранио је град Вишеград. На врховима изнад града ми смо током шест часова одолевали нападима муслимана. Тројица наших су погинули, али ми смо тада спасили град.

image00
Борис Земцов и Ранко Гојковић, испред Иверске капеле на Руском некропољу у Београду

Хвала властима Републике Српске што је тај дан, после нешто више од 20 година прогласила празником, хвала им што поштују сећање на наше добровољце, што се на гробљу у Вишеграду гробови наших погинулих сународника увек лепо одржавају. И за нас је било веома пријатно изненађење да се ове године, уочи тог празника, на веома истакнутом месту – на брду крај Вишеграда, узвисио предиван православни руски Крст, на чијој табли се подсећа на подвиг руских добровољаца од 12. априла 1993. године. То је био заиста пријатан и дирљив доживљај, хвала властима Републике Српске.

И као одређени знак, штафета покољења, штафета времена, штафета словенског братства, било је то да је овај пут са мном био и мој син, који је пре две године такође био са мном у Вишеграду 12. априла. А после два месеца од тог првог боравка у Вишеграду, он је отпутовао у Доњецк где је ратовао у околини Луганска. Тада су поред њега, на суседним положајима, ратовали србски добровољци. Он је био спокојан што његову позицију прикривају браћа по оружју, браћа Словени. Зато што су они памтили да је својевремено њихов град Вишеград брањен од стране руских добровољаца“.

Пажњи наших читалаца препуштамо интервју који је за ТВ Снага Народа 13. априла дао Борис Земцов.

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com