1112430616 1Данас је Русија постала једина нада нормалном делу човечанства да неонацистички НАТО пакт неће свет претворити у нови Содом и Гомору. Због тога и персонификацији руског "дизања са колена", председнику Русије Владимиру Владимировичу Путину, од срца честитамо рођендан, а нашим читаоцима предлажемо његов одличан интервју са Оливером Стоуном. Многаја и благаја лета Владимире Владимировичу...

Књига „Интервјуи са Владимиром Путином“, базирана на истоименом филму познатог америчког режисера Оливера Стоуна, угледала је светлост дана у Србији.

Књига, у коју су ушли делови текста који нису стали у четворосатни филм, пружа увид у Путинов лични и професионални живот, а временски и тематски се дотиче Путиновог одрастања у доба комунизма, његовог успона на власт, односа са четири америчка председника и његових изненађујућих ставова о тренутним америчко-руским односима.

Открићете шта је Путин сазнао о својој породици тек када је постао руски председник, како се изборио са моћним тајкунима, колико су за пад Русије криви Горбачов и Јељцин и како је успео да врати Русију на светску мапу.

Разговор двојице великана је током целог интервјуа учтив, а Стоун на крају изјављује да руском председнику пружа прилику да изнесе своју страну приче.

Оливер Стоун и Владимир Путин током интервјуа
© ФОТО: SHOWTIME/KOMANDIR
Оливер Стоун и Владимир Путин током интервјуа

Међутим, ово није разговор једнаких: Стоун је уметник жељан да открије контрадикторности и скривене мисли, док Путин отворено ставља до знања да је потпуно свестан своје позиције врховног вође друге по величини светске војне силе, и да његове речи имају последице које надалеко превазилазе потребе занимљивих филмских остварења. Па ипак, постоји јасно обострано, ако не и обазриво, поштовање између њих двојице, што даје истински увид у ум како владара тако и уметника.

Плакат за филм Оливера Стоуна Итервјуи са Путином
Плакат за филм Оливера Стоуна "Итервјуи са Путином"

Интервју почиње у време када су само малобројни очекивали победу сада актуелног председника САД Доналда Трампа.

Током последње сесије, Стоун упорно наводи Путина да заврши интервју у стилу интелектуално агресивног документарца, верујући да ће добити одговоре на нека питања. Да ли је Путин зависник од моћи? Да ли себе види као неопходног учесника руске историје? Да ли је тако велика моћ коју поседује покварила његову визију? Ово није први пут да се отварају овакве теме, али док је раније изгледало да их Путин прихвата, сада је, он то отворено каже, не само схватио да његове идеје не припадају западној публици, већ да их једностaвно неће чути.

 Владимир Путин током интервјуа са Оливером  Стоуном
© ФОТО: // ФОТО, SHOWTIME/KOMANDIR
Владимир Путин током интервјуа са Оливером Стоуном

На крају трећег интервјуа, Путин пита Стоуна да ли је икада био тучен. Стоун га уверава „О, да, много пута“, на шта Путин одговара, мислећи на планирано приказивање документарца: „Онда то неће бити ништа ново, јер ћете настрадати због онога што намеравате да урадите“. Стоун одговара: „Знам, али вреди… Да пробам да донесем мало мира и савести свету“.

Оливер Стоун и Владимир Путин током интервјуа
© ФОТО: SHOWTIME/KOMANDIR
Оливер Стоун и Владимир Путин током интервјуа
Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com