Митрополит Венијамин (Пушкар)

veniamin

Коментар уредништва: Поштовани читаоци, недавно саопштење митрополита Илариона о припреми нових сусрета Патријарха Московског са Римским Папом одјекнуло је попут бомбе не само у Русији, него у целокупним православном медијском пространству, па тако и код нас. Да подсетимо, после првог сензационалног сусрета на Куби дошло је до великих потреса унутар РПЦ, појавио се читав „покрет непомињућих“, јерархије која је једним делом отишла у раскол (ради се о клирицима РПЦ који су после тог сусрета престали да помињу Патријарха Кирила на Литургијама).

Оно што је посебно тада погодило клир РПЦ, јесте чињеница да је неколико дана уочи тог пажљиво прикриваног сусрета, одржан Сабор РПЦ на коме Патријарх Кирил ни једном речју није обавестио браћу архијереје да ће се за пар дана по завршетку Сабора сусрести са Римским папом. Био је то истински шок за огроман клир РПЦ и на адресу Првојерарха РПЦ стигло је десетине хиљада протестних писама, не само мирјана него и огромног броја представника клира РПЦ. То га је натерало да се, иако у увијеној форми, после повратка са Кубе извини браћи архијерејима, па до великог раскола, слава Богу, није дошло.

Не треба напомињати да у православној руској јавности, како међу мирјанима, тако и клиром, влада недвосмислено негативан однос по питању могућег сусрета Патријарха Кирила са Римским папом Франциском. Верници и клир РПЦ плаше се изричитог признања католика као дела Цркве Христове, од које су отпали још 1054. године због свог јеретичког учења и каиновског односа према хришћанској браћи са Истока.

Данас су руски медији пренели изјаву папе Римског Франциска да не искључује скори његов долазак у Москву на сусрет са Патријархом Кирилом. Међу православним верницима и клиром постоји оправдана бојазан да би нови сусрет Патријарха Кирила са Римским папом довео до озбиљног раскола у РПЦ. О томе сведочи и опомињућа изјава Митрополита Венијамина, једног од најпоштованијих архијереја у РПЦ последњих неколико деценија. Његову изјаву поводом припреме нових сусрета Патриајрха Московског са Римским папом, у аудио формату, преносимо са братског сајта Руска Народна Линија

Кратка изјава митрополита Венијамина праћена је песмом „Желимо ли сусрет с папом Римским“ коју је он написао, у извођењу протођакона Николаја Наплавкова, као и познатом православном химном „Наша вера Православна“ на стихове светог Николаја Србског, у извођењу монаха Свето-Успењске Почајевске Лавре. Снимак је припремио центар „БерегРус“ из Владивостока.

Надамо се у Бога да ће Патријарх Кирил имати слуха за оправдану забринутост пастве и клира РПЦ поводом планова о сусрету са јеретиком из Рима…

Извор: Руска Народна Линија

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com