107773 vest ikjh 1Не можемо рећи да је уредништво овог сајта превише наклоњено глумачој професији у нашој данашњици, али од срца подржавамо ангажовање Милоша Биковића по питању истинског србско-руском братсва. Срби и Руси - браћа заувек!...

"Српска и руска застава су сличне, и кад са запада дувају јаки ветрови она се вијори, пркоси и некад се окрене наопачке... али и даље и једна и друга остају наша застава."

Милош Биковић објавио је на свом налогу на друштвеној мрежи Инстаграм фотографије српских репрезентативаца на отварању Олимпијских игара у Јужној Кореји. Фотографије српских спортиста у униформама на којима су боје распоређене баш као на руској застави (бела-плава-црвена), изазвале су бурне реакције пратилаца српског глумца: 47843 лајка и преко 500 коментара међу којима је највише оних у којима доминирају речи захвалности руских корисника интернета Србима.  У разговору за >Russia Beyond на српском Милош Биковић износи свој поглед како на спортске, тако и на културне, језичке и дипломатске односе између наших земаља који нису од јуче. 

 

 5a7f590e15e9f97d6b61f57e  5a7f590e15e9f97d6b61f57f  5a7f590e15e9f97d6b61f580 5a7f590e15e9f97d6b61f581 5a7f590f15e9f97d6b61f582
instagram.com/bikovic

 - Милоше, која је била твоја реакција на униформу српске репрезентације? Ти си написао: “Случајно? Да ли су боје помешане случајно?” 

Милош Биковић: Нисам сигуран да ли је то случајно или намерно, али из историје знамо да је српско руководство, за време и после ослобођења Србије од Турака било инспирисано руском заставом и знамењима, јер српски и руски народи имају исто порекло и сведоче исте вредности, а Русија је у свим ратовима највише помогла ослобођењу Србије. Тако да у зависности од тога како ветар окрене заставу, она некад постане руска, а некад српска. А, у ствари то је иста застава, без обзира на то какви ветрови дувају, јер она увек остаје и српска и руска. 

- Како би ти оценио односе између наших држава? Познато је да ове године Русија и Србија славе 180 годишњицу дипломатских односа. 

Милош Биковић: Ми и ви смо две верзије једног народа. 250 година пре реформе наших језика говорили смо готово истим језиком. Славеноруски и славеносрпски су били у ствари веома слични, на граници наречја једног језика. А када је реч о култури, духовности, историји и историјским циљевима, ми смо веома веома блиски. 

- У Русији се сада доста снимају патриотски филмови на спортске теме, а ти си се играо у једном од њих. Премијера филма “Лед” одржана је практично пре само неколико дана. Како је по твом мишљењу дошло до појаве овог спортског тренда у руској кинематографији?  

Милош Биковић: Русија враћа у фокус вредности спорта и спортског духа. Спорт је рат у малом, у ограниченим, контролисаним условима где постоје одређена правила. Наравно та правила се некад кришом крше, али углавном она постоје и ту се показује тријумф духа и то је оно што руски народ кроз културу сам себи поручује, јер је руски народ силан духом и побеђује.  

- Шта ти мислиш о доласку Руса на Олимпијаду под неутралном заставом?  

Милош Биковић: То је један начин да се руским спортистима наругају, покушај да се понизе nevini, они који имају част да наступају за своју земљу. Мислим да је то исполитизован спорт, што је недопустиво, подједнако као и исполитизована музика, уметност, или новинарство. Све је то недопустиво. 

Катарина Лане, 

Russia beyond

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com